Един от най-важните хора в историята на европейския футбол -

...
Един от най-важните хора в историята на европейския футбол -
Коментари Харесай

Милан преди и след Силвио Берлускони

Един от най-важните хора в историята на европейския футбол - Силвио Берлускони, умря в понеделник на 86-годишна възраст. Бившият министър председател на Италия трансформира " росонерите " в чудовище освен на Апенините, само че и в цяла Европа.

На 20-и февруари 1986 година, 49-годишният предприемач става притежател на Милан , който преди три години е спечелил Серия " Б ". Финансовото положение на " червено-черните " е плачевно и само финансовата инжекция на Берлускони избавя клуба от банкрут.

Редно е да се спомене, че по това време Милан е доста надалеч от днешния си статут. Основан през 1899 година, до 1986 година Милан има 10 трофеи на Италия, две първи места в Серия " Б ", 4 Купи на Италия, 2-кратен победител в КЕШ, 2 трофея от КНК, 1 Интерконтинентална купа и 1 Златна топка (1969 година, Джани Ривера )

Назначението на именития ментор Ариго Саки се оказва повече от верен ход, защото италианецът печели Скудето още в дебютния си сезон на " Сан Сиро ". През 1987 година Милан закупува превъзходното нидерландско трио в състав Рууд Гулит, Марко ван Бастен и Франк Рийкард. 18-милионния трансфер на Гулит е рекорден за тези години, само че атакуващият полузащитник печели Златната топка още в първия си сезон с фланелката на Милан.

Атомното нидерландско нахлуване изготвя брилянтна симбиоза с непробиваемата италианска защита, в която личат имената на младите бъдещи митове Паоло Малдини, Алесандор Костакурта, Роберто Донадони и опитния Франк Барези.

Третият и четвъртият сезон под управлението на Берлускони са гарнирани с две европейски купи, което прави Милан последния тим, който съумява да отбрани европейското си злато чак до 2018 година, когато Реал Мадрид стори същото. Най-престижната самостоятелна премия остава в Милано за още две години - след Гулит в два следващи сезон тя е владеене на Марко ван Бастен, който е считан за най-гениалния и свръхестествен състезател в света в края на `80-те години.

Възходът на италианския футбол през последните две десетилетия на предишния век прави Калчото най-гледаното и забавно футболно състезание, с най-големите звезди и най-високи заплати, а съществена заслуга за това имат Милан и Ювентус .

Берлускони сдава властта през 2017 година, а ето и бърз взор към визитката на Милан в тези 31 златни години:

8 трофеи на Италия, 1 Купа на Италия, 7 Суперкупи на Италия, 5-кратен победител в КЕШ/ШЛ, 5 Суперкупи на УЕФА, 2 Интерконтинентални купи, 1 Световно клубно състезание и 7 Златни обувки!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР