Един от най-уважаваните треньори, преподаватели и учени в областта на

...
Един от най-уважаваните треньори, преподаватели и учени в областта на
Коментари Харесай

Атлетиката загуби професор Константин Жалов

Един от най-уважаваните треньори, преподаватели и учени в региона на леката атлетика професор Константин Жалов умря на 17 май (неделя) на 91 години в София.

Константин Жалов е роден на 31 май 1928-а година в София, а животът му бе напълно обвързван с българския спорт и леката атлетика. Като възпитаник и студент е член на националния тим на България в дисциплината пастирски скок.

През 1952-а година Константин приключва ВИФ „ Георги Димитров “ и е назначен за помощник. Постепенно израства в преподавателката специалност като доцент (1972) и професор (1988). Ръководи катедра „ Лека атлетика “ и е бил декан на Треньорския факултет във ВИФ. Има над 260 научни изявления. Професор Жалов води семинари и лекции по целия свят като свободно приказва няколко езика. В интервала 1990-1993 е заместник-председател на Българска федерация лека атлетика.

Успоредно с преподавателската активност той има сполучлива треньорска кариера, в която неговите ученици слагат 58 национални върха. Той бе водещ и на емблематичното телевизионно предаване „ Бързи, смели, сръчни “.

Заслугите към спорта са оценени от доста институции. През 2008-а година получава от БФЛА „ Знак за заслуги за развиването на леката атлетика “, а страната го удостоява с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ – първа степен през 2013-а година. За 90-годишината си през 2018-а е отличен и от Министерството на младежта и спорта, както и от Европейската атлетическа асоциация.

В последните години професор Жалов издаде няколко книги за триумфите на българските спортисти и, макар напредналата си възраст и здравословни проблеми, не губеше прословутото си възприятие за комизъм.

Поклонението пред тленните остатъци на професор Константин Жалов ще бъде на 22 май (петък) от 13:00 часа на Централни софийски гробища.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР