Един от най-успешните сръбски треньори Любиша Тумбакович е предложен на

...
Един от най-успешните сръбски треньори Любиша Тумбакович е предложен на
Коментари Харесай

Червените канят легенда на Партизан

Един от най-успешните сръбски треньори Любиша Тумбакович е препоръчан на ЦСКА-София, написа “Тема Спорт”. 65-годишният експерт е измежду обсъжданите разновидности за нов ментор на " алените ". Тумбакович сега води националния тим на Черна гора, като през днешния ден има контрола против Босна и Херцеговина. Според осведомени той е измежду сериозните кандидатури за кормилото в ЦСКА-София. Говори се, че сърбинът е подготвен да води " армейците ", само че редом с това желае да резервира и поста си на селекционер на Черна гора. " Червените " обаче предпочитали той да е концентриран напълно върху клубния си отбор, тъй че има някои разминавания сред двете страни. Тумбакович не е единствената алтернатива пред ЦСКА-София, като се преглеждат и много други кандидатури. Крайното решение кой да води тима се чака да бъде взето най-късно до 1 юни (петък).

Тумбакович е легенда на Партизан, като е считан от мнозина за най-успешния треньор на клуба. Води го на два пъти – от 1992 до 1999 и от 2000 до 2002 година В тези интервали печели общо 6 трофеи и 3 купи. Шампион е през 1993, 1994, 1996, 1997, 1999 и 2002 година Води " гробарите " в цели 301 турнирни мача, като печели впечатляващите 75.7% от тях – 228! По този метод се утвърждава като един от най-хубавите сръбски експерти в историята на локалното състезание. В Партизан Тумбакович е заставен да работи в тежки условия. 90-те години са доста турбулентни за цяла Югославия поради войната там. За да оцелява, белградският гранд би трябвало да продава всички свои звезди като Предраг Миятович, Славиша Йоканович, Саво Милошевич и много други, само че все пак остава съществена мощ в сръбския футбол под управлението на Тумбакович.

Заради впечатляващите му резултати отпред на Партизан през 1999 година той е поканен от АЕК Атина, където остава един сезон и приключва 3-и в Суперлигата. През 2000 година се завръща в белградския клуб и става първенец през 2002-а. После за малко води един от най-големите саудитски клубове Ал Насър преди през 2004 година да поеме китайския отбор Шандон Лунън. Тумбакович реализира триумфи и в Азия. През 2006 година печели златен дубъл – купа и купа, а през 2008 година още веднъж става първенец с Шандон. Работи едма петилетка в китайския отбор – от 2004 до 2009 година

Интересно е да се означи, че под негово управление дълго време играе някогашният ни национал Предраг Пажин – цели 7 години, от които 4 в Партизан и 3 в Шандон. Тумбакович поема към Иран след престоя в Китай, като през 2010-а за малко е отпред на Стийл Азин. Следва 3-годишен интервал като състезателен шеф на Партизан, като по това време футболист на отбора е ексбранителят на ЦСКА Иван Иванов. През 2013-а Тумбакович е в китайския Вуан Зал, където е треньор на Гара Дембеле. А от януари 2016 година е селекционер на Черна гора. Под негово управление отборът е изиграл 16 мача, а салдото му е 5-4-7. Черна гора беше фактор в международните квалификации, въпреки и да не съумя да се класира, като остана на 4 точки от бараж. За двете години при Тумбакович националният отбор се издигна от 90- о до 46-о място в ранглистата на ФИФА. Днес опитният експерт ще изведе селекцията в контрола против Босна, а на 2 юни посреща Словения.

“Тема Спорт” се свърза с него по телефона. Той пожела да приказва малко по-късно, само че по-късно не вдигаше. Според осведомени Тумбакович към този момент е провел диалози с хора, свързани с ЦСКА-София, и не е отказал да води тима. Дали обаче ще се стигне до прекосяването му на “Армията” въобще не е несъмнено. " Червените " са водили диалози с много български и задгранични експерти, измежду които с изключение на сърби има и ибериец.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР