Един от най-ценните сред плодовете е ябълката. Още от детска

...
Един от най-ценните сред плодовете е ябълката. Още от детска
Коментари Харесай

Професор Мермерски посочи 9-те лековити свойства на ябълките

Един от най-ценните измежду плодовете е ябълката. Още от детска възраст знаем френската сентенция, че в случай че изядем една ябълка дневно, лекарят няма да идва при нас. Това е правилно, защото тя спомага за подсилване на здравето ни и тъй като е скъп източник на витамини и минерали като калий, натрий, калций, желязо, магнезий, фосфор, на витамин Е, В6, В2 и каротин. В ябълките са открити 15 аминокиселини, 6 от които са незаменими, ензими, фитонциди и етерични масла. Комплексното деяние на фитонциди и витамин С в ябълките е добра профилактика при грипни епидемии. Установено е, че при постепенно дъвчене на ябълки след 15 минути се унищожава 90% от микроорганизмите в устната празнина, а след 1 час - всичките.

Кои са скъпите и лечебни качества на ябълката?

1. Предпазва от рак - намиращият се в ябълката пектин, витамин С и флавоноиди предотвратяват възникването на злокачествени кафези. Действието на баластните субстанции се демонстрира основно върху клетките на червата.

2. Тя е чудесно лекарство за сърцето - те намаляват холестерола в кръвта с помощта на високото наличие на пектин и влакнини. Консумирането на чист пектин не намалява по този начин доста равнището на холестерина, както консумирането на ябълки в недопечен тип. Ежедневната консумация на ябълки е чудесно средство срещу инфаркт и други сърдечни болести. Това им деяние се изяснява с високото наличие на калий, който е чудесно средство срещу сърдечни болести.

3. Ябълките са доста потребни и при анемия, защото съдържат огромно количество желязо и фолиева киселина. Плодът е богат на доста фенолови съединения като фенолови киселини и флавоноиди. А те са отлична отбрана на сърцето.

4. Ябълките обезпечават положително храносмилане - баластните субстанции в преобладаващата си част са водноразтворими. Образуват желатиноподобни масла и вършат наличието на червата меко и по-подходящо за прекосяване на червата. Стимулират перисталтиката.

5. При бъбречни болести алкализират урината и препятстват образуването на пясък и камъни. Използват се при чернодробно-жлъчни премеждия, подагра, анемии, при затлъстяване и диабет. Наличният калий в ябълката от една страна поддържа естествената сърдечна активност и киселинно-алкалното положение на организма. От друга страна, извлича непотребната вода и понижава отоците при бъбречна и сърдечна непълнота.

6. Освен това ябълките предотвратяват образуването на тромбоксан - веществото, което предизвиква слепването на кръвните плочици. Вследствие на това не се образуват по този начин елементарно съсиреци.

7. В ролята си на антиоксиданти ябълките попречват оксидацията (окисляването) на LDL - холестерола и по този начин защищават от рисковото калциране на артериите - една от аргументите за високото кръвно налягане и сърдечния инфаркт.

8. Друго скъпо качество на ябълките е, че те са нискокалорични. Проведени опити с опитни животни (морски свинчета) демонстрират, че диета от ябълки спомага за лечение на цироза на черния дроб, на сърдечносъдови болести.

9. Установено е, че изяждането на една приблизително огромна ябълка дневно значително понижава риска от остро нарушаване на мозъчното кръвообращение с инсулт.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР