Един от най-трудните моменти в живота на един собственик на

...
Един от най-трудните моменти в живота на един собственик на
Коментари Харесай

Най-дълголетните породи кучета

Един от най-трудните моменти в живота на един притежател на куче е времето, когато би трябвало да се сбогува с обичания си сателит, защото за злощастие кучетата не живеят толкоз дълго, колкото хората.

Както при всяко животно, висококачествената кучешка диета, постоянните кучешки извършения и отличната грижа за здравето на кучето могат да удължат оптимално живота им. Но генетиката също играе огромна роля.

Ето кои са най-дълголетните породи кучета:

Чихуахуа

Чихуахуа са една от най-дълголетните породи кучета. Много от тях живеят над 15 години, а някои даже над 20. Въпреки дребния си размер те обаче изискват доста извършения, психическа стимулация и тренировки. По принцип са здрави животни, само че породата е предразположена към проблеми със сърцето и очите.

Дакел

Не е извънредно да срещнете дакел на възраст над 15 години. Всъщност точно дакел (на име Шанел) слага върха на Гинес за най-старото живо куче. За злощастие Шанел умира през 2011 година на 21 години. Но не е изключено дакелите да имат здравословни проблеми, свързани с възрастта, най-много проблеми с гърба, които могат да се изострят при затлъстяване.

Той пудел

 Той пудел Снимка: pixabay.com

Дръзкият, образован пудел играчка може да се трансформира в страховит домакински любим, който може да доживее до цели 18 години. Но не би трябвало да подценявате равнищата на сила, които имат тези дребни кученца, както и количеството психическа стимулация, от която се нуждаят. Също по този начин тази порода е склонна към ортопедични проблеми, както и към кучешки очни проблеми.

Джак Ръсел Териер

Джак Ръсел териер е друга дребна порода, която може да живее до цели 16 години. Подобно на дакела, Джак Ръсел териерът е държал върха на Гинес за най-старо живо куче (след Шанел). Уили е бил на 20 години, когато е умрял през 2014 година

Ши Тцу

Приятелски настроено и елементарно адаптивно, кучено Ши Тцу може да доживее до над 15 години. Тези кучета са били отглеждани характерно за придружители и не изискват доста физическо натоварване - къси ежедневни разходки и малко време за игра им е изцяло задоволително. Но имайте поради, че в случай че не се подстригват постоянно, дългите им четина се нуждае от всекидневно четкане. Породата по принцип е здрава, само че е склонна към ортопедични и очни проблеми.

Малтийска болонка

 Малтийска болонка

Малтийската болонка е извънредно здрава дребна порода, която може да доживее до 15 и повече години. Тези кучета се усещат най-добре в компания и обичат да ги обгрижват, което също значи, че са предразположени към тревога при разлъка или при дълги интервали, в които са сами. Но при вярно извършено поведенческо образование е допустимо да се приспособят към всевъзможен метод на живот.

Йоркширски териер

Йоркширските териери са известна умна порода кучета “играчки ”. Освен че са лоялни кучета и привързани към фамилиите си, те имат нормалните териерни черти, включващи мощни охраняващи инстинкти и много вокален темперамент. Продължителността на живот при йоркширския териер постоянно е над 15 години.

Померан

Помераните са другарски настроени, само че от време на време се държат прекомерно самоуверено и решително за толкоз дребни кучета. Те са извънредно лоялни към фамилиите си и постоянно поемат ролята на куче надзирател. Въпреки че нерядко са с сложни характери, положителното образование би ги трансформирало в страхотни домашни любимци, които могат да живеят 16 и повече години.

Шиба Ину

 Шиба Ину

За приблизително огромна порода, кучетата Шиба Ину могат да имат относително дълъг живот - над 16 години. Тези кучета постоянно имат мощна воля и запазен темперамент, тъй че не са подобаващи за всеки. Но те са чиста, тиха и лоялна порода. И като цяло са здрави, макар че са склонни към алергии.

Австралийско пастирско куче

Австралийското пастирско куче живее много дълго спрямо други кучета с неговите размери. Продължителността на живота му може да доближи над 16 години. Тези кучета са извънредно интелигентни и работливи, тъй че биха се чувствали чудесно във всеки дом, който им обезпечава присъединяване в кучешки спортове или други дейни действия.

Това бяха най-дълголетните породи кучета. Помнете, че с цел да удължите живота на кучето си, би трябвало да обърнете внимание на храненето на кучето и всички останали грижи за него.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР