Един от най-търсените полицейски инструктори в САЩ, военният психолог Дейв

...
Един от най-търсените полицейски инструктори в САЩ, военният психолог Дейв
Коментари Харесай

Как в САЩ учат полицаите да убиват?

Един от най-търсените полицейски инструктори в Съединени американски щати, военният психолог Дейв Гросман учи чиновниците на реда да са подготвени да убиват на работа – " прочувствено, духовно и психически ", написа Business Insider.
" Изхождайки от проучванията, с които се занимавам цялостен живот, аз съм уверен, че в случай че вие се подготвите изцяло за това, в множеството случаи убийството не съставлява нещо изключително комплицирано ” – декларирал специалистът през 2015 година по време на един семинар за полицейски чиновници, сниман в документалния филм Do Not Resist („ Не се съпротивлявайте ”). Според Гросман, „ опитният боец ” би трябвало да приготви „ своя разсъдък, тяло и дух ” към вероятното премахване на опасността.
Освен това, както твърди инструкторът, едни от немногото прерогативи на рисковата работа се явява непредаваемото чувство в секса. Според Гросман, откакто един от сътрудниците убива някого по дълга на службата, в двойката се разгорява пристрастеност. „ Нашата работа няма доста прерогативи. Така че намерете едно от тези прерогативи, разхлабете се и получете наслаждение ” – цитира изданието.

Гросман е запасен боен и някогашен инструктор в най-престижната Военна академия на Съединени американски щати. В своя курс Bulletproof Mind (Брониран разум), който може да се премине и онлайн, специалистът учи служителите на реда, работещи на първа линия на „ войната ” на улиците, на „ логиката на убийството ”. А като убиваш, споделя Гросман, по-добре е да не се колебаеш.
На уеб страницата на инструктора е посочено, че със своята стратегия е обиколил всичките 50 американски щати. Той прекарва годишно 300 дни в пътувания, участвайки в семинари на правоохранителните органи.
Гросман образова служителите на реда на своята теория, носеща името „ киллология ”. В нея са разказани „ реакциите на здрав човек в условия, когато може на стане неотложно да извърши ликвидиране на служител на реда или на боен, както и факторите, които разрешават или не дават да се извърши убийството в такава обстановка.
„ Какво вършат хищниците? Убиват. Само палач може да ловува различен палач. Готови ли сте вие прочувствено, духовно и психически да вземете живота на човек, с цел да отбраните други животи на почтени хора ” – разсъждава специалистът по време на един от своите семинари, сниман от публицисти.

Режисьорът на кино лентата Do Not Resist Крейг Аткинсън смята, че Гросман не разграничава бойци, които минават работа в зона на бойните дейности, и служители на реда, чиято задача е да пазят жителите. Според Аткинсън, той изпаднал „ в смут ”, до момента в който участвал на занимание на инструктора и узнавайки той на какво учи чиновниците на реда.
„ Разбира се, че не всички служители на реда са неприятни, само че в случай че вземем положителните и ги изпратим на такава подготовка, доста бързо може да се види това, което виждаме по цялата страна ” – разяснява режисьорът, обличайки казуса в милитаризация на полицията в Съединени американски щати.
Според Business Insider, курсовете на Гросман са подложени на необятна социална рецензия още преди 2016 година, когато медиите узнаха, че служителят на реда от Минесота Джеронимо Янес, без особени аргументи прострелял Филандо Кастила откакто спрял колата му за обзор, преди този момент е посещавал семинарите Bulletproof Mind .

Правозащитната организация Communities United Against Police Brutality (Обединение срещу полицейската жестокост) споделила с Business Insider своя брошура от 2018 година, в която се твърди, че „ научният ” метод на Гросман не е аргументиран и не е доказан от други специалисти в региона на логиката на психиката. Според организацията, инструкторът особено насъсква служителите на реда, като ги убеждава, че те са „ воини ” (войници), че те са „ на война ”, че заплахата ги чака зад всеки ъгъл, имунизирайки от „ боязън пред жителите и подготвеност да убиват ”.
От тогава доста полицейски сектори се отказали от услугите на Гросман и почнали да прибягват до по-малко нападателни учащи стратегии, отбелязва изданието.
Според някогашния полицейски чиновник Сет Стотън, който в този момент преподава в юридическия факултет на Университета на Южна Каролина, методът на Гросман е употребен погрешно. Самата концепция за „ военна конфигурация ” преди всичко е нужна да помогне на служителя на реда да резервира самообладание в сериозна обстановка, когато фактически е належащо да се води битка за живота. Подходът обаче е публикуван надалеч по-широко в полицейската система, където на чиновниците приказват, че те са „ супергерои, сражаващи се със силите на злото, че те са бойци на първа линия в битка с анархията ”. А това, съгласно Стотън, е „ контрапродуктивно ”, защото служителите на реда стартират да виждат врагове във всеки жител, с който им се постанова да имат работа.
Според Business Insider, семинарите на Гросман напълно не са единствената причина за полицейската свирепост. С казуса за използване на непотребна мощ се сблъскват и полицейски ръководства, които са забранили от дълго време сходни курсове.
Например в Минеаполис, където стана убийството на Джордж Флойд, курсовете за подготовка на „ воини ” са неразрешени от 2019 година Това обаче не спря полицейските чиновници да ползват изключителна мощ към арестуваните, което приказва за огромни проблеми с непоследователната подготовка, нравственос, предубеждения и расизъм.

* Автор: Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР