Един от най-старите представители на SUV класа миналата година бе

...
Един от най-старите представители на SUV класа миналата година бе
Коментари Харесай

Nissan X-Trail – луксозният и комфортен звяр на пътя и извън него

Един от най-старите представители на SUV класа предходната година бе освежен. Става въпрос за X-Trail, който е най-продаваният модел в този сегмент на Nissan и на процедура прочут в целия свят, въпреки и не на всички места под това име. И въпреки и преди фейслифта да бе извънредно различим, към този момент закупи още повече характерност и отличителни белези. X-Trail обаче се промени освен образно. Автомобилът получи и много обновления в софтуерно равнище, някои от които много новаторски. В последна сметка, даже и образно, автомобилът стартира да се възприема като доста по-мощен, само че в същото време удобен автомобил с много повече благоприятни условия, в сравнение с се виждат на пръв взор.

Това в особена степен важи за пространството вътре. Дори и погледнат извън, X-Trail прави усещане да много необятен автомобил. Реално обаче, когато човек се качи вътре, без значение дали на предните или на задните седалки, открива, че в действителност е още по-голям. Увеличеното пространство си има и своето пояснение за всяко едно от местата. При шофьорското, да вземем за пример, което и преди фейслифта си беше много пространно, в този момент откриваме новия D-образен волан (познат към този момент и от най-харесвания SUV в Европа - Qashqai). Благодарение на " сплесканата " му долна част се отваря в допълнение място за краката на лидера, изключително потребно при слизане и качване от колата. Конкретно в моя случай това внася и спомагателен комфорт по време на шофиране, защото обичам да си натъкмявам кормилата в колите на допустимо най-ниската по отношение на краката ми позиция.

 2029499 Не единствено формата на кормилото на актуализирания X-Trail обаче е нова, а целият той. На първо място би трябвало да отлича, че е станал малко по-дебел по отношение на първичния вид на модела от 2014 година Което придава по-голямо улеснение при улавяне и въртене. В същото време централният панел се е смалил доста. Чрез което, с изключение на по-спортна визия, се реализира и нарастване на видимостта към арматурното табло – съгласно данните на производителя – със 17%. С това обаче нововъведенията във кормилото не свършват. Нови са и приборите за ръководство на другите системи по автомобила, в това число и ръб компютъра, чиито бутони са ситуирани по левия и десния лъч. И са по-удобни. Много ми подхожда (макар и преди фейслифта да си беше така), че настройките по колата и ръб компютъра се вършат единствено от кормилото и се пресъздават на 5-инчовия пъстър дисплек, ситуиран в таблото сред скоростомера и оборотомера. А с новите бутони тези функционалности са станали още по-лесни, защото самите те са много ясно изразени и лидерът доста бързо привиква да ги употребява без да има потребност да отклонява погледа си от пътя. Като ново за кожения волан на X-Trail би трябвало да отбележим и затоплянето, което към този момент влиза като общоприетоо за най-високото равнище на съоръжение, вместо да е алтернатива и да се поръчва в допълнение.

Леко изненадващо и нехарактерно (в позитивния смисъл) за фейслифт модели е увеличеното място и за пасажера на предната седалка. При него това се е получило посредством смяната в позицията и формата на жабката. Така който седне начело в актуализирания X-Trail, само че към този момент се е возил и в предходната трансформация, няма да завижда, че единствено шофьорското място е получило повече пространство. По отношение на комфорта и за двете седалки е в действие новата кожена тапицерия, с която е обгърната централната подпора в зоната на коленете.

Всъщност множеството материали, от които е създадено купето на X-Trail след фейслифта, са нови и по-модерни. Това важи за кожите като цяло – както по седалките, по този начин и по тапицериите на таблото и вратите, както и за по-голямата част от пластмасите. По отношение на последното елементарно се набиват на очи новите гланцирани облицовки на въздуховодите. Променен е дизайнът и на кутията за предмети в подлакътника, която към този момент има по-модерен дизайн. В една линия с нея, скоростният лост при версиите с автоматизирана трансмисия (като тестовия автомобил) има нова кожена обшивка.

 2029502 Задните седалки са едно от най-големите преимущества на X-Trail. Макар и там измененията да са по-скромни по отношение на предната част на купето и се изчерпват в новата кожена обшивка и новият дизайн на тапицерията на вратите, автомобилът продължава да " държи " непокътнатата си марка – най-просторно място за пасажерите на втория ред в своя клас. Точно както и начело, местата откъм гърба са извънредно просторни, а на мястото за коленете могат да завидят даже и някои от представителите на най-големия клас SUV. Съответно X-Trail предлага задоволително удобно пътешестване както на трима души, по този начин и на много високите хора с дълги крайници. Самите седалки, с изключение на просторни, са и доста комфортни. И още нещо – местят се по дължина като предни, та човек да си ги настройки в най-удобната поза.

Когато пасажерите са двама, могат да се възползват от страхотния подлакътник, в който се трансформира облегалката на междинната седалка. Тя пада напред дружно с подглавника, който пък в тази позиция й служи като стойка. Предвид това, че в другата позиция е облегалка, всеки се досеща, че подлакътникът е много необятен и в действителност прави работа за двамата пасажера, а не е просто да го има за статистиката. Освен това разполага и с две гнезда за чаши или бутилки от по 0.5-0.6 литра. Между другото в джобовете на задните порти също има място, в което бутилки стоят изправени, само че там се събират и по-големи – литрови сигурно, вероятно и малко по-големи.

Падайки, подлакътникът в действителност отваря и достъп до багажника или към пасажерите на третия ред седалки, каквито са налични в някои версии на новия X-Trail, каквато беше тестовата. Но за тях по-късно. Въпросният достъп до багажника би бил потребен в някои обстановки на дълъг път да се доближи нещо без да се постанова да се стопира колата. Причината да го има този отвор обаче в действителност са скиорите. Чрез него в колата умерено се товарят 4 чифта ски, без да има потребност да се поставя специфичен багажник на покрива (не, че автомобилът няма и тази опция). По-хубавото обаче е, че отворът е задоволително огромен, тъй че да се съберат и 4 сноуборда. Така че който и от двата спорта да практикува човек със фамилията или с компанията, с която е тръгнал, няма да има чудене къде да се постави оборудването. Естествено, вероятни са и комбинации сред ски и бордове.

 2029509 Та за третия ред седалки. Дълги години бяхме привикнали да ги назоваваме ДДС-седалки и в много огромна част от случаите те бяха такива – дребни, различен, с изключение на дете не може да се вози комфортно в тях, заради което хората постоянно купуваха 7-местна кола единствено поради пестенето на налога. В съответния случай обаче това надалеч не е по този начин. Още при разгъването на шестата и седмата седалки, човек вижда какъв брой в действителност необятни са те. Да, несъмнено в тях може да се вози възрастен човек. И то от едрите. Стига обаче да не е доста висок. Личното ми мнение е, че хора с растеж до 1.75-1.80 м няма да имат проблем. По-високите обаче евентуално ще би трябвало да си посвият малко краката. Но пък за тях, както към този момент споменахме, на втория ред няма да има никакъв дискомфорт. Мястото за коленете на третия ред е изненадващо доста (като се регистрира въпреки всичко обстоятелството, че това е трети ред). Рядко се срещат коли от този клас, в които да има толкоз огромно разстояние до облегалките на седалките начело. Нещо повече, тук подът не е еднакъв, а има леко проваляне, посредством което се образува ниша за стъпалата, като пръстите влизат под седалките на втория ред. И още веднъж мястото не е по никакъв начин малко.

Друго доста позитивно качество на шестата и седмата седалка е, че имат огромни подглавници, регулиращи се по височина. Допълнение в комфорта привнасят и облегалките за ръцете от двете външни страни, каквито също рядко има по колите с трети ред седалки. Освен това във всяка от тях откриваме гнезда за предмети. От едната страна има две поставки за чаши или бутилки, а от другата – правоъгълна по-голяма и дълбока ниша. Излиза, че както возещите се на втория ред, по този начин и тези на третия, имат почти идентични по размер ниши и поставки за предмети. Дори единствено този факт би трябвало да приказва, че от Nissan са помислили за шестия и седмия пасажер, а не са поставили подобен брой седалки единствено, с цел да ги има. Достъпът до тях пък е вероятен и от двете страни посредством издърпване напред на седалките от втория ред. Което се реализира с изтеглянето на едно ремъче. Място се отваря задоволително, освен за дете, дори мога да кажа, че в някои двувратки качването откъм гърба е по-трудно. Съществена детайлност при X-Trail е, че задните порти се отварят до ъгъл от 77 градуса, което в допълнение улеснява качването на хората на най-задния ред. Или пък товаренето на по-обемисти предмети.

Естествено, когато се употребяват и седлките на третия ред, багажникът на X-Trail мощно понижава. Стандартно, когато най-задните седаки са сгънати, минималният размер на багажника (до щората) е 565 литра (с 15 литра повече по отношение на модела преди фейслифта). При 7-местната версия (като тестовия автомобил) той е 445 литра. Със 7 души обаче то ще намалее до към 200 и малко. Което отново е много де, само че се колебая, че ще събере багажа на седмина за отмора на море, да вземем за пример. В такава обстановка, в случай че компанията ще пътува единствено с тази кола, ще би трябвало да си вземе и багажник за покрива – така наречен куфар. В останалите обстановки обаче петима или даже шестима пасажери ще имат много място, с цел да помъкнат каквото им е нужно.

 2029487 Ако пък ще сгъваме всички седалки от втория и третия ред и ще сменяем пасажерите за багаж, тогава товарния размер нараства до впечатляващите 1996 литра. Което е в действителност впечатляващо. Но и следващото доказателство какъв брой пространно е купето на X-Trail. Има и още една добавка – вратата към този момент се отваря автоматизирано с " ритник " под бронята. Когато ръцете ви са заети с покупки, да вземем за пример, задоволително е единствено да махнете с крайник, чувате сигнален сигнал, с цел да не бъде ударен някой, след което багажникът се отваря самичък. И да прибавя нещо, сензорите на Nissan от този вид постоянно са ми харесвали поради светкавичната си реакция. И при този е по този начин. Другото нещо, на което съм огромен почитател, е функционалността. Която се реализира посредством органайзерите по пода, които могат да се разместват и да нареждат устойчиво и неподвижно разнообразни по размер и височини чанти, торби, куфари, кутии и така нататък Както и двойното дъно, като под пода могат да се слагат по-малки неща, които още веднъж стоят спокойно по време на пътешестване.

Дали цялостен с хора, или пък с багаж, този огромен автомобил ще бъде много тежък, като вземем поради и че единствено личната му маса е 1675 кг. Като сложим и още 600 кила хора или багажи, ще би трябвало да имаме сериозен мотор, който да се оправи с това тегло. И го имаме. Тестовият автомобил бе оборудван с най-мощният от всички разновидности – дизеловият 2.0 dCi с мощ от 177 к.с. и въртящ миг от 380 Нм. Справя се прелестно с огромното и тежко купе. Както и със задвижването на 4-те колела, с каквито беше модификацията. Ако някой реши, че такова не му би трябвало, има вид и единствено с предно предаване със същия мотор. Там се реализира и малко по-бързо ускоряване – с 4 милисекунди. Иначе тестовият автомобил от 0 до 100 км/ч. набира за тъкмо 10 секунди. Което в този клас коли си е доста добре. Да не кажа, че по-бързо реализират тази скорост единствено премиеум представителите на класа, които обаче са с по 3-4-литрови мотори, харчат много повече гориво, а и самата цена на колата е доста повече от тази на X-Trail.

 2029705 Като заговорихме за разход, по азбучник този автомобил би трябвало да дава междинен от 6 литра. Аз не съумях да ги реализира, защото нито съм карал икономично, нито съм бил с празна кола, нито съм карал в съвършените условия с 90 км/ч. на извънградско. Напротив, карах по автомагистрала, навъртях близо 200 км в града, качвах се високо в планината. А и на два пъти си направих офроуд тест, с цел да видя каква е еволюцията на интелигентната 4х4 система на Nissan. Освен това през целия тест не съм нулирал показанията на бордкомпютъра изцяло съзнателно. И резултатът беше 8 на 100. Смятам обаче, че при усърдие и положителни условия разход от 6.5 е изцяло изпълним в действителни условия. А при постигнатият от мен не мога да не отбележа, че може и да съм се поотпуснал с натискането на газта понякога, само че просто доста ми подхожда мощността на мотора и по какъв начин се държи с него колата. При всевъзможни условия.

За возията мога да дам едни огромни плюсове на всички места. И на прекрасен асфалт, и на неприятен (каквито пътища у нас колкото искаш), и на офроуд. За тази цялост от хвалебствия обаче си има съответна причина. Новият Nissan X-Trail е с еволюирало окачване, като инженерните разработки са част от общата за автомобила, обхващаща редица елементи и електронни системи. Конкретно при неприятни и неравни пътища работи Chassis Control. Чрез нея ходовата част и спомагателните й системи реагират по този начин, че да понижат друсането. Което се реализира посредством автоматизирани доста леки спирачни импулси към избрани колела. Ако се возите в X-Trail, хората в колите, които минават на същото място, несъмнено ще могат да ви завиждат, тъй като се возите по-комфортно от тях. Същата система оказва помощ и за следенето на траекторията при завои, тъй че да няма отклонения от това, което е задал водачът с кормилото. При влизане в завой и излизането Chassis Control си взаимодейства и със скоростната кутия Xtronic, с цел да получи колата тъкмо нужния й въртящ миг. Резултатът е освен по-комфортна возия, само че и по-добро сцепление и чувство от страна на лидера на такова, с цел да бъдат той и пасажерите изцяло спокойни без значение от обстановката.

Същата тази система се грижи и за положителното държание на автомобила при разнообразни пътни условия, настилки и сезони. Така, в случай че от изсъхнал асфалт колата навлезе в локва, заснежен сектор и така нататък, към точните колелета ще бъде изпратена повече мощ или пък спирачен подтик, с цел да остане X-Trail крепко " заловен " за пътя. Има обаче една детайлност, тази система работи по-добре, когато автомобилът е с 4х4. Какъвто беше тестовият.

 2029495 Именуваното от производителя като All-Mode 4x4-i интелигентно задвижване на четирите колела, съгласно мен, е съвършеният избор при покупка на X-Trail. Автомобилът се предлага и единствено с предно предаване, само че поради персоналните ми офроуд пристрастености бих предпочел цялостното задвижване. Не, че единствено с предно колата е неприятна. Но с двойно ще ви води на доста по-предизвикателни и забавни места. А и въпреки всичко Nissan е прочут в целия свят от десетилетия с положителните си 4х4 коли. И този не прави изключение. All-Mode 4x4-i ще бъде потребна освен отвън асфалта. Както загатнах нагоре, тя прави много работа при неприятни пътни настилки или климатични условия, както и по завоите. Едно от най-хубавите неща, още веднъж персонално за мен, е че Nissan не се отхвърлиха от това водачът самичък да избира дали колата да е с включено 4х4 или единствено с предно предаване. За задачата си има контролер, от който лидерът командва дали в съответния миг X-Trail да се тегли единствено от предните колела (за оптималната спестовност на гориво), дали автоматизирано да се включват и задните, когато се постанова или пък да се блокира диференциалът, при комплицирана обстановка отвън пътя. Последното оказва помощ извънредно доста. Пробвах го при много глинест и денивелиран терен с дупки и изровени от стичаща се вода " канавки ", в същото време и снежна, тук-там заледена завивка, на хълм, където колата стартира да буксува. Е да де, само че с блокиран диференциал, като подадох газ, усетих мощта на този X-Trail, а той излезе от обстановката без да се замисля. Ето по тази причина бих предпочел този автомобил да е с 4х4.

И още нещо, Nissan X-Trail е кросоувър или SUV, както се назовават тези коли по модерному. Но е един от дребното представители на този клас, който в миналото на български му викахме джип, запазил огромна част от характерностите на тези коли – мощен и кадърен да стигне на много места, които са надалеч от асфалтовите пътища. Но и станал задоволително съвременен, удобен, комфортен и първокласен, с цел да можем да го назовем SUV и кросоувър.

 2029508 По отношение на последното той идва със сериозен боеприпас от екстри и съвременни модерни системи, които да улесняват водача и пасажерите и да им основават комфорт. Споменах към този момент сензорите на Nissan, на които съм почитател. С такива да вземем за пример са оборудвани новите (идващи с фейслифта) Bi LED къси и дълги светлини с автоматизирано превключване. И с функционалност за завиване. Мога да заложа всичко, че при премиум марките мъчно се намират по-бързо реагиращи от тези. Например при път със завои им е задоволително да засекат някой лъч светлина сред дърветата, още насрещната кола не се е посочила напълно зад завоя, а сензорът към този момент е засякъл нейните фарове и е свалил нашите дълги. Друго впечатляващо нещо – системата All View Monitor с 4 камери, която дава на водача цялостен аспект на всяка точка към колата. Не е нещо ново на Nissan, само че е доста потребно както при паркиране, в това число в гараж, по този начин и при офроуд, когато елементарно може да се види всеки камък, който би могъл да одере някъде колата. Много потребна екстра е и системата, която при излизане на заден ход от паркомясто предизвестява, в случай че някоя от прилежащите коли се раздвижи или в случай че по улицата се задава автомобил, който тъкмо в този миг е в сляпата зона. Друга доста потребна е системата, която следи трафика пред колата и предизвестява при евентуална опция за конфликт. Включително и с пешеходци. Ако се наложи, даже натиска спирачките вместо водача. Колата засича сама и дали той е изтощен. И в случай че го разпознае в такова положение, го предизвестява, че е време за отмора. Тези за следене на лентата, за разпознаването на пътни знаци (не единствено тези за скорост), за автоматизирано паркиране, за следене на налягането в гумите, интензивният темпомат, който може самичък да понижава скоростта при потребност, а след това да върне заложената от лидера, панорамният покрив с електрическо отваряне и втурване на щората и така нататък надали има потребност да ги загатвам. Е, множеството от тях не идват с базово съоръжение, само че ги има и преди върховото.

Това се отнася и за обновената навигационна система NissanConnect EVO с модернизиран интерфейс. Освен всички познати функционалности, тя се свързва посредством Bluetooth със смарт телефона ви, не, че това е непозната функционалност, само че към този момент може да възпроизвежда доста негови функционалности и приложения. Пускането на музика и клипове е предстоящо. Но съвместимостта със обществени мрежи като Фейсбук и Twitter, да вземем за пример, е оригиналност. Или пък с Trip Advisor – вместо да отклонявате вниманието си от пътя към телефона, към този момент можете да намерите търсения ресторант, хотел или различен обект и автомобилът самичък да ви заведе до него. А командите могат да се задават посредством сензорния 7-инчов екран, а някои даже и посредством упоменатите нагоре доста функционални бутони на кормилото и чрез по-малкия екран в таблото.

 2029486 Всъщност обновеният X-Trail още извън подсказва за нововъведенията, които се намират вътре. Основните линии на дизайна са непокътнати по отношение на модела от 2014 година, само че значимите в тази ситуация са детайлите, тъкмо както и в интериора. Още на пръв взор човек вижда новата радиаторна решетка с присъщото V с емблема по средата, което обаче към този момент е станало по-широко. Веднага се виждат и обновените фарове, за които към този момент загатнах. Контурът им е същия, само че секторите вътре са изменени, а към този момент имат и нов, по-готин и по-разпознавам LED светлинен автограф на дневните светлини – типичният за Nissan в последно време " бумеранг ". Подобен на него има и в задните светлини. При тях също формата остава непроменена, само че всичко останало им е ново и по-модерно. И двете брони също са нови и с спомагателни елементи, които подсказват по-спортния дух на автомобила. Към това би трябвало да прибавим и новите двуцветни джанти (хром и черно), които с изключение на всичко наподобяват и много стилно и придават такава визия на колата като цяло. В предната ризница пък откриваме и новата правоъгълна форма на фаровете за мъгла, които преди фейслифта бяха кръгли. (Между другото същата смяна видяхме и при фейслифта на по-малкото братче Qashqai). Друго нещо ново, което се вижда и в двете брони, са паркинг датчиците. Те към този момент не стърчат, както преди фейслифта, а са съвсем сляти с повърхността за повече жанр и грациозност. Като цяло може да се каже, че измененията в екстериора на X-Тrail не са фрапантни, само че осезаеми и подсказващи " ъпгрейда " и в останалата част на колата.

Стигнахме и до цената. Базовата версия на Nissan X-Trail коства 48 990 лева с Данък добавена стойност, като си приказваме за равнище на съоръжение Visia с 5 места, предно предаване 1.6-литров бензинов DiG-T мотор със 163 к.с. в комбиниране с ръчна скоростна кутия с 6 предавки. Тестовият автомобил, който е от върховото равнище на съоръжение Tekna със упоменатите и доста други екстри, 7 места, задвижване 4х4, най-мощният 2-литров дизел със 177 к.с. и безстепенна CVT Xtronik трансмисия цената доближава 75 730 лева с данъка. Предвид третия ред седалки тук може да се употребява и данъчен заем. Всъщност съвсем всяка трансформация, без базовата, може да бъде поръчана със 7 места, като в този случай още веднъж се употребява данъчен заем. Всеки X-Trail идва с гаранция от 5 години или 150 000 км, като през този интервал има и изцяло безвъзмездна 24-часова пътна помощ за територията на България.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР