Един от най-старите обичаи на Бъдни вечер е коледуването. Във

...
Един от най-старите обичаи на Бъдни вечер е коледуването. Във
Коментари Харесай

Коледуването на Бъдни вечер в Козаревец продължава от десетилетия

Един от най-старите традиции на Бъдни вечер е коледуването. Във Великотърновското село Козаревец традицията не е прекъсвана от десетилетия. Младите мъже, които довечера ще обиколят всяка къща в селото, ще назовават стопаните за здраве и благодат и споделят, че извънредно значима е приемствеността, защото множеството от тях са наследили коледуването от своите татковци и дядовци.

Велико Търново

На Бъдни вечер в Козаревец никой не заспива, преди да са го посетили коледари. Младите мъже влизат във всеки дом с песни и наричания, които знаят от своите татковци и дядовци.
Свилен Николаев - коледар: „ Запалих се от татко ми, той беше коледар! " Иван Христов - коледар: „ Дядо ми, той ми е разказвал за традициите. Бях на 14 години, тогава последно коледувахме с по-възрастните мъже! " Кристиян Иванов - коледар: „ Преди години още като се помня са идвали у дома по-старите коледари. Тръпката е неповторима, като ги видиш толкоз стегнати. Също е въпрос на мъжка чест! "
Седмица преди Бъдни вечер старейшините - коледари, събират младите момчета, с цел да ги приготвят за коледуването и да дефинират лидера на групата.
Иван Христов, коледар: „ При коледуването броят на момчетата би трябвало да е нечетен - 7,9, 11. Главната ария, с която се стартира е Стани Нине господине. Всичко, което има в едни дом се назовава, с цел да е живо и крепко! " Петко Нотев - старейшина на групата: „ На тези деца татковци дядовци братя, те са били все в коледарската група, просто то се предава от потомство на потомство. Аз съм единствено с цел да им дам кураж, песните наричанията! "
Най-важната традиция преди коледарите да стартират обиколката по домовете в селото е освещаваното на коледарския кравай за здраве и благодат.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР