Един от най-старите конфликти - териториалният между Армения и Азербайджан

...
Един от най-старите конфликти - териториалният между Армения и Азербайджан
Коментари Харесай

Над 20 жертви след ескалацията на напрежение за Нагорни Карабах |

Един от най-старите спорове - териториалният сред Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах, съвсем напълно обитаем с арменци,.

Най-малко 23 души са били убити в неделя, оповестява Би Би Си. Според AFP жертвите са 24.

Регионът е интернационално приет като част от Азербайджан, само че следен от етнически арменци.

Когато спорът избухва при започване на 90-те години на предишния век, десетки хиляди умират в боевете.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев съобщи в неделя, че е уверен, че страната ще възвърне контрола си над района.

В резултат на ескалацията на напрежението в някои елементи на Азербайджан, както и в Армения, и в Нагорни Карабах бе оповестено изключително състояние.

В неделя сепаратистките сили в отделилия се от управляващите в Баку район Нагорни Карабах смъкнаха два азербайджански военни хеликоптера. Това се случи откакто Азербайджан стартира бомбардиране на анклава, настояват бунтовническите управляващи. Съобщено бе за въоръжени конфликти по границата на региона. 

Русия съобщи подготвеност за ходатайство за стабилизиране на обстановката. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел прикани Баку и Ереван да прекратят военните дейности, съобщи Франс прес. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е уверил в телефонен диалог през днешния ден президента на Азербайджан Илхам Алиев в солидарността на Турция, като е заречен, че тя ще продължи и в бъдеще с разбирането за " един народ, две страни ", съобщи Анадолската организация. В изказване в Туитър Ердоган съобщи, че Армения с " следващото нахлуване против Азербайджан " още веднъж е посочила, че съставлява най-голямата опасност за мира и сигурността в района, предава Българска телеграфна агенция. Френското министерство на външните работи прикани Армения и Азербайджан да прекратят военните дейности и да възобновят неотложно разговора между тях, съобщи Франс прес.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР