Един от най-старите клонове на имунната система, наречен комплемент, може

...
Един от най-старите клонове на имунната система, наречен комплемент, може
Коментари Харесай

Нещо неподозирано за К-19 може да преобърне лечението му

Един от най-старите клонове на имунната система, наименуван комплемент, може да въздейства на тежестта на Коронавирус заболяване. Това настояват откриватели от Колумбийския университет към Медицински център Ървинг въз основата на лично изследване.

Сред други открития, свързващи комплемента с Коронавирус, откривателите откриват, че хората с разстройство, породено от свръхактивен комплемент (възрастова недъгавост на макулата) са изложени на по-голям риск от развиване на тежки затруднения и гибел, породени от вируса.

Откритията значат че съществуващите медикаменти, които блокират комплемента, могат да оказват помощ при лекуване на пациенти в тежко положение.

Учените също по този начин са разкрили доказателства, че интензивността на коагулацията (съсирването на кръвта) е обвързвана с това какъв брой тежко протича Коронавирус болестта и че разновидностите в някои гени на комплемента и коагулацията са свързани с хоспитализация на заболелите пациенти.

"Заедно тези резултати дават значими прозрения в патофизиологията на COVID-19 и разказват ролята на комплемента и коагулационните пътеки при установяване на клиничните резултати на пациенти, инфектирани с SARS-CoV-2, " споделя доктор Саги Шапира, магистър по публично здраве, който управлява изследването с доктор Николай Татонети. И двамата професори работят към Колежа Вагелос за Медицина и Хирургия към Колумбийския университет

Макулна недъгавост е обвързвана с по-голяма смъртност при Коронавирус

Ако комплементът и коагулацията въздействат върху това какъв брой тежко протича болестта от Коронавирус, хората с авансово съществуващи хиперактивен комплемент или нарушавания на кръвосъсирването би трябвало да бъдат по-податливи на вируса.

Сред 11,000 пациенти с Коронавирус, които са пристигнали в Колумбийския университет към Медицински център Ървинг, позитивни с COVID-19, откривателите откриха, че над 25% от тези с недъгавост на макулта умират, в съпоставяне със междинната смъртност от 8.5%, и почти 20% изискват интубация. По-голямата смъртност и интубация не може да се изясни с разликите във възрастта или пола на пациентите.

"Комплементът също е по-активен при затлъстяване и диабет ", споделя Шапира – и може да помогне да се изясни най-малко частично за какво хората с тези положения също имат по-голям риск от смъртност от Коронавирус. "

Хората с анамнеза за нарушавания на коагулацията също са изложени на нараснал риск от гибел и от Коронавирус зараза.

Лекарите, лекуващи пациенти с Коронавирус, виждат проблеми със коагулацията от началото на пандемията и са в ход няколко клинични изпитвания, с цел да се дефинира най-хубавият метод за потребление на съществуващите антикоагулационни лекувания.

Инхибиторите на комплемента се употребяват сега при релативно редки болести, само че съществува най-малко едно клинично изпитване за тестване на хипотезата.

"Мисля, че нашите открития обезпечават по-силна основа за концепцията, че коагулацията и комплементът играят роля в Коронавирус ", споделя Татонети, и се надяваме, че това ще въодушеви другите да оценят тази догадка и да забележим дали това е нещо, което може да бъде потребно за битката с продължаващата пандемия. "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР