Един от най-старите български емигранти в Чикаго Александър Дърводелски почина

...
Един от най-старите български емигранти в Чикаго Александър Дърводелски почина
Коментари Харесай

Почина българинът строител на небостъргачи в Чикаго Александър Дърводелски

Един от най-старите български емигранти в Чикаго Александър Дърводелски умря в неделя през нощта, научи от негови близки. Той беше на 85 години.

Роден е през 1927 година в монтанското село Мърчево в заможно комерсиално семейство. Когато е 12-годишен фамилията му се мести в София, където го заварва комунистическата озурпация на България през 1944 година Три години по-късно Александър и брат му Стефан съумяват да избягат в Чехословакия. Там стартира да следва строително инженерство. През идната година комунистите завземат властта и в тази страна.

Братята Дърводелски са арестувани в лагер край Прага, само че за техен шанс съумяват да убедят защитата да избягат. Стефан отпътува за Австралия, а Александър се открива в Австрия, където съумява да приключи строително инженерство и да да се ожени за българката Жени Радева.

През 1957 година двамата отпътуват за Чикаго. “Тук тогава не бяха толкоз доста на брой, само че бяхме по-сплотени и повече работа се вършеше. Имаше повече възторг. Сега тези хора, които са в Чикаго са стотици хиляди може би, само че не се интересуват от българските неща. Всеки се интересува от своя живот, да се подреди, да се подреди и да си гледа фамилията. ”, споделя инж. Дърводелски.

Той стартира на първо време работа в една строителна компания, а по-късно и независима активност като архитект.

Под негово управление в Съединените щати израстват редица небостъргачи, някои от които се подреждат измежду 200 от най-високи здания в света до края на 60-те години.

Александър Дърводелски е дълготраен участник в антикомунистическата организация Български народен фронт. Съидейник на създателите доктор Иван Дочев и доктор Георги Паприков и редактор за дълги години на списанието на Български национален фронт (българска политическа – „ Борба “. По тяхна самодейност през 1960 година за първи път в Чикаго се празнува бъллгарския народен празник 3 март.

Александър Дърводелски на митинг против ръководството на Бойко Борисов в Чикаго



“Тогава ние искахме да изтъкнем по някакъв метод да се чува името на България, тук в Чикаго, както се чуваше името на поляците, на литванците, на другите националности. Д-р Паприков и инж. Овчаров взеха решение, и нашата група реши, да влезе по отношение на кметството ”, споделя инж. Дърводелски в изявление за Галина Петрова.

Делегация от няколко българи посещава кмета на Чикаго – Ричард Дейли, а той със своя разгласа афишира 3 март за Български ден в града. Първоначално празник не е провеждан, а трибагреника бил спускан наред с националния байрак на Съединените щати и знамето на щата Илинойс.

“Имаше един проблем при първото слагане на знамето, че те от общината имаха знамето на Народна република България, което имаше някакви комунистически знаци нс него. И ние незабавно се обадихме там, те трябваше да сменят знамето, с цел да слагат обичайното бг знаме – бяло, зелено, алено. ”, спомня си инж. Дърводелски.

Александър Дърводелски (в дясно) не пропускаше да гласоподава



След това България е представяна и на фестивала в Нейви пиър в Чикаго, където персонално президентът Хари Труман се стопира да поговори със сънародниците ни.

“Там се събираха много българи. Идваха да видят изложените неща, излагаха се остарели книги, кой каквото има. Показваше се български, разнообразни предмети. Дори тогава и президента Труман идва и той се спре на нашата галерия. ”, споделя Дърводелски.

Макар и на напреднала възраст, Александър

Дърводелски до последните си мигове остана зает с България.

През лятото на 2020 година, той беше измежду простестиращите българи в Чикаго против третия кабинет на Бойко Борисов. Той идва със знамето, с което са увивали ковчезите на българските емигранти, когато са умирали в Чикаго – да се почувстват българи за последно. В едно от последните си изявленията по това време, със сълзи на очи, той сподели, че комунизмът в България е към момента на власт, режим, за който твърди, че в случай че не е съумял да избяга е щял да го убие в Белене.

Съболезнования към фамилията и околните на инж. Дърводелски сервира генералният консул в Чикаго Светослав Станков. “Той ще остане в съзнанието на българската общественост в Чикаго като огромен родолюбец, предан на идеята да види една свободна, демократична и просперираща България.
Част от неговия завет към България и общността ще бъде продължена всяка година с церемонията по издигане на българския байрак, по случай националния ни празник на Дейли Плаза. Не би трябвало да забравяме, че тази високо патриотична традиция води своето начало  точно от делото на господин Дърводелски и неговите съратници. ”, сподели Станков.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР