Един от най-сериозните въпроси, които се заражда в главата на

...
Един от най-сериозните въпроси, които се заражда в главата на
Коментари Харесай

Какъв е размерът на жилищния кредит, който мога да си позволя и от какво зависи той?

Един от най-сериозните въпроси, които се заражда в главата на човек, когато на дневен ред се появи концепцията за личен дом и не разполага с задоволително спестени средства за покупката му е: „ Какъв размер на жилищния заем могат да одобрят банките, съгласно приходите ми? “ Този въпрос фактически е от първостепенна значимост за бъдещият кредитоискател с цел да знае оптималния размер на финансирането, което може да получи, с цел да си търси парцел „ по джоба “.

Най-груб ориентир за това, което банките у нас са склонни да одобрят като ипотечен заем е 50% от междинните месечни приходи на кредитоискателите да са задоволителни за застраховане на вноските по всички заеми, които има, в това число този, за който кандидатства. Това обаче надалеч не е финалната формула, по която банките дефинират по този начин нареченото съответствие дълг/доход и за задачата на точното пресмятане е нужна много по-подробна информация.

Важно е да се означи, че всеки кредитоискател би трябвало самичък да дефинира какъв оптимален размер на месечна вноска е търпимо да изплаща. Това, че някои банки биха одобрили месечната вноска да е 50 или даже 60% от формалния приход никога не означа, че той автоматизирано ще може да устоя себе си и фамилията си с останалите налични средства. Препоръчваме методът за избор на търпима месечна вноска да е закостенял поради предстоящото повишаване на плаващите лихвени проценти в околните 1-2 години и да бъде съгласуван с действителните доходи и разноски в семейството и с това до каква степен прихода е непрекъснат и регулярен.

Определянето на оптималният размер на жилищен или ипотечен заем е тясно обвързван и с формалните източници на приход на клиента, който може да бъде със следния генезис:

• Доходи от трудови или служебни правоотношения;

• Доходи от цивилен договори;

• Доходи от личен или съсобствен бизнес като юридическо лице;

• Доходи от стопанска активност като аграрни производител;

• Доходи от практикуване на свободна професия;

• Доходи от наем;

• Доходи от пенсии;

• Доходи получавани от работа в чужбина.

Други съществени детайли, които се вземат поради са съществуването на самоучастие, възрастта, фамилното състояние, броя членове на фамилията, по този начин и цялостната кредитна задлъжнялост на лицето, търсещо заем.

Коментар на Биляна Стоева, кредитен съветник в Кредитланд

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР