Един от най-раздутите бюджети на Републиката в последните години бе

...
Един от най-раздутите бюджети на Републиката в последните години бе
Коментари Харесай

Актуализацията: напомпаният от новото мнозинство бюджет е приет

Един от най-раздутите бюджети на Републиката в последните години бе признат през днешния ден дефинитивно от депутатите в Народното събрание, откакто утвърдиха и последните текстове от препоръчаната от Министерство на финансите актуализация.

Маратонът мина под знака на съществени вътрешни и външнополитически рецесии и бе белязан от решенията на очевидното ново болшинство в Народното събрание - ГЕРБ, Движение за права и свободи, " ИТН " и " Възраждане ". Именно тези партии съумяха да промянат главната рамка на концепциите на Асен Василев и да надуят в допълнение доходи и разноски и по този начин в последна сметка се стигна до нови 760 млн. лева, които страната счита да преразпредели до края на тази година. Те, съгласно депутатите, ще дойдат от спомагателни доходи от Данък добавена стойност, поради високата инфлация.

Впечатляващото - или по-скоро изненадващото - бе, че преди започването на дебатите и по време на първото четене опозицията скъса от рецензии държавното управление, поради неговата фискална политика. Според нея дефицитът бил прекомерно огромен, дългът несъразмерен и надали не страната върви към банкрут. Именно с такива причини бе иницииран и вотът на съмнение, който смъкна държавното управление.

В хода на процедурата обаче всички заедно си признаха, че пари има и че фискалната непоклатимост не е застрашена. Последното даже бе изказано от трибуната на Народно събрание от самия Йордан Цонев.
Генералното състояние:
Актуализацията на бюджета допуска няколко съществени състояние:

- Очаквана чака средногодишна инфлация от 11,9%;

- Таванът на дълга ще бъде повишен с нови 3 милиарда лева до общо 10,3 милиарда лева.;

- Дефицитът в хазната остава на планувания до момента размер от 4,1%;

- Две нараствания на пенсиите, надлежно от 1 юли и 1 октомври.

- Бизнесът ще продължи да получава обезщетения за високите цени на тока;

В цялата работа обаче липсва това, поради което актуализацията бе оповестена още през февруари - ое преди да е признат главният бюджет за годината. Обещаните тогава промени в редица браншове по този начин и няма да се състоят в този момент, макар че би трябвало всички министерства да са създали план-разчети за такива. Причината е ясна - формажорната обстановка около войната в Украйна. Или най-малко това е оправданието.

В последна сметка макар разногласията, депутатите приключиха с поздравеления за положителната работа и за кооперативността. Така трябвало да се работи и за напред, оповестиха те, и напуснаха залата.
За недостига
Засега обещанието на Асен Василев, че дефицитът няма да бъде в допълнение надут от " хеликоптерните " пари, които държавното управление счита да раздаде под формата на антикризисни ограничения - е спазено. Мотивите към плана демонстрират, че главното финансиране ще пристигна за сметка на по-високите над заложените в проекта доходи за годината в сходство с променените макроикономически упования в обновената прогноза на Министерството на финансите (МФ) и по-високи от предстоящите приходи по сметката за средства от Европейски Съюз на Националния фонд.
Растеж и инфлация
Данните, които МФ показва за упования напредък и инфлация са ревизирани по отношение на последното развиване на обстановката в района и света. Така предстоящото повишаване на Брутният вътрешен продукт е сведено до 2,9%, което в номинална стойност значи Брутният вътрешен продукт от малко над 150 милиарда лева

В същото време кабинетът твърди, че чака безработицата да остане на рекордно ниски равнища и даже да се следи нарастване на тези, които занапред ще се вливат в пазара на труда. Най-вече - украинци, които са решили да останат у нас. Крайната безработица за 2022 година се чака да бъде 4,5%.

Що се отнася до инфлацията, прогнозата за нейния растеж е още веднъж ревизирана и в този момент се чака тя да скочи до 11,9% на средногодишна основа. За май тя доближи до 14,4% по неизчистените данни на Национален статистически институт. Интересното е, че МФ счита, че нарастването на цените на енергоресурсите е към този момент съвсем овладяно, само че се чака по-силна инфлационна вълна при главните храни, която може да се форсира до съвсем 24% през декември.
Увеличението на пенсиите
Депутатите одобриха и промени в бюджета на Държавното публично обезпечаване, с които се планува двукратно нарастване на пенсиите - едно от първи юли и едно от първи октомври.

От юли нарастването е 10% + 60 лева от добавката, която към този момент става част от общата пенсия. Това демонстрира, че минималната пенсия ще доближи до 467 лева

От първи октомври пък ще се усили оптималната пенсия до 3400 лева Освен това тези, които се получават за трудова активност, отпуснати с начална дата до 31 декември на предходната година ще се преизчислят през умножаване на самостоятелния коефициент по средномесечният застрахователен приход за страната.
Новостите
Новото болшинство съумя да прокара редица нови разноски, множеството, от които противоречиви от позиция на първичното им изказване, че пари в хазната няма и че е застрашена фискалната непоклатимост.

Така в последна сметка бяха признати спомагателни разноски за обособени министерства, разнообразни държавни структури, както и общински такива, подвигат се заплати, помощи, дотации. Най-голямо парче от пая взимат земеделските производители, които ще получат 300 млн. лева повече. Министерство на вътрешните работи пък " отхапа " 175 млн. лева за заплати. Общините - 100 млн. лева повече.

Печеливши се оказаха и хората, занимаващи се със театрални изкуства, библиотеките, регионалните управи, лечебни заведения, религиозни институции и университети.
Поправените неточности
Компенсациите към бизнеса за високата цена на електрическата енергия ще продължат и след първи юли. Това взеха решение през днешния ден депутатите, откакто оня ден на бюджетна комисия отхвърлиха всички оферти за помощта и с това провокира вълна от тежки рецензии и отвращение от работодателите.

Така от първи юли бизнесът ще може да разчита на отплата в размер на 100% за суми в сметките си, които надвишават 250 лева за мегаватчас. Предложението бе компромисно и пристигна след доста диспути, само че в последна сметка бе подкрепено с гигантско болшинство от съвсем всички присъстващи в залата.

Идеята за съответния текст пристигна от ГЕРБ и бе подкрепена от всички, в това число от депутатите на ръководещите. Базата от 250 лева за мегаватчас пък бе предложение на Георги Ганев от " Демократична България ", което влезе в текста на ГЕРБ.
Отстъпката за горивата влиза в действие
Днес депутатите одобриха дефинитивно и отстъпката за зареждане на гориво от 25 стотинки на литър. " За " гласоподаваха 160 депутати, цели 56 обаче бяха " срещу ".

Мярката важи единствено за коли със притежател физическо лице, което значи, че няма да е налична за компаниите. Тя ще може да се употребява за бензин А95, дизел без добавки, полутечен нефтен газ и природен газ. Важно е да се знае, че отстъпката важи до 50 литра на месец, като контрола ще се води от Национална агенция за приходите. Бензиностанциите ще вкарват данните на автомобила по дребен ваучър в системите си и те ще бъдат налични и на касовите бележки.

Мярката ще коства към 150 млн. лева до края на годината.

Макар да получи поддръжка, отстъпката, която е концепция на държавното управление, получи доста рецензии, поради своята нецеленасоченост. Идеята на опозицията е, че всеки може да я употребява - и хора, които действително са затруднени да заплащат горивото си в актуалната обстановка, както и от такива, които нямат проблем да поемат увеличените разноски.

Защитата на Министерството на финансите е ясна от дълго време - бонусът ще се дава единствено за горива без добавки, което значи, че хора със скъпи коли няма да я употребяват, с цел да не унищожават скъпите си мотори.

Важно е да се знае, че мярката няма да влезе в действие незабавно от първи юли, а три дни след оповестяването й в Държавен вестник. От асоциацията на търговците на горива оповестиха, че имат подготвеност да стартират да дават отстъпката незабавно по-късно.
Дългът пораства
Днес бе признато и решението да се усили таванът на оптималния дълг, който държавното управление може да изтегли до края на годината. Така от 7,3 милиарда лева, както бе записано в истинския текст на бюджета, той пораства до 10,3 милиарда лева

Причината за желаното нарастване е, че следващата година следва падеж за заплащане на остаряло обвързване в размер на 3 милиарда лева Идеята да се наберат парите през тази година е разумна, тъй като упованието е, че доходността - или казано просто - лихвите по задълженията ще порастват, поради придвижванията на централните банки. Така страната ще спести няколко десетки милиона лв. от лихви.

Ако целият размер на вероятния дълг бъде изтеглен, това значи, че към края на годината той ще доближи до размер от съвсем 39 милиарда лева или 25,6% от Брутният вътрешен продукт. Дори и по този начин страната ни остава втората с най-ниско обвързване в Европейски Съюз след Естония.

Интересното е, че този текст мина доста елементарно - без диспути и без разногласия. Всичко това макар рецензиите на опозицията от предходните седмици, че държавното управление вкарва страната в дългова серпантина.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР