Един от най-ранните патенти за безкраен трион се ражда някъде

...
Един от най-ранните патенти за безкраен трион се ражда някъде
Коментари Харесай

Създаването на триона няма нищо общо с рязането на дървета

Един от най-ранните патенти за безконечен трион се ражда някъде през 1905 година като патенд на Самюел Джей Бенс в Сан Франциско. Неговата концепция е, че благодарение на механична мощ може елементарно да нареже безусловно всяко дърво, поставяйки завършек на господството на брадвата. Ще бъдат нужни още 13 години, преди да се роди и първият преносим моторен трион от канадецът Джеймс Шанд.

След близо 12 години в ухажване от съвсем всяка компания, той се съгласява да даде технологията на немската компания Фесто през 1933 година и през днешния ден същата е профилирана в основаването на портативни строителни принадлежности. През 1926 година Андреас Щил ще патентова електрическия трион, а единствено три години по-късно ще се появи и бензнинов. Андрес основава компания, която и до през днешния ден носи семейството му – STIHL. Втората Световна война стопира доставките от Германия до Съединени американски щати и тогава е належащо да се разработят моторни триони на територията на страната.

И до момента в който през днешния ден можем да ги открием по най-разнообразни типове, както по размери, по този начин и по метод на задвижване. Единственият проблем на трионите е, че те в никакъв случай не са били създавани за рязането на дървета. Създателите на триона са двама шотландски хирурга Джон Айткен и Джеймс Джефри. Оригиналната им концепция била да употребяват своя апарат за рязането на човешки кости и плът. Докато през днешния ден всяка родилка може да се употребява от анестезия, в предишното медицината можела единствено да съчувства на бъдещите майки. Именно затова шотландците основават въпросния инструмент с концепцията, че в случай че детето не може да се роди елементарно и се изпитват усложнения, трионът може да разшири доста таза като среже част от хрущялите и костите. Преди в приложимост влизал по-остър нож, само че след няколко операции било открито, че не е изключително ефикасен.

Нуждата от нов по-прецизен инструмент довела до основаването на триона. Иновацията от XVIII век не се ползва през днешния ден. Електромотърът в медицинския трион е бил прибавен доста по-късно, принуждавайки всички хирурзи да употребяват механична мощ. До последно всички са вярвали, че трионът основава доста по-малка и прецизна рана, в сравнение с ножа при разширението. Медицината съумява да даде доста по-адекватни принадлежности, само че до края на XIX век трионът ще продължи да се употребява, освен това със забележителен триумф точно по време на раждане.

Заглавна фотография: By Sabine Salfer – private photo taken at Orthopädische Universitätsklinik Frankfurt (M), Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2428542

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР