- един от най-прочутите френски актьори в света, почина на

...
- един от най-прочутите френски актьори в света, почина на
Коментари Харесай

Отиде си Жан-Пол Белмондо

- един от най-прочутите френски артисти в света, умря на 88 години.

Роден e на 9 април 1933 година в Ньой сюр Сен. Като младеж Белмондо се раздвоява сред спорта и изкуството. Бяга от къщи с пътуващ спектакъл, след което взема решение да стане ваятел като татко си. Но доста скоро зарязва и тази концепция поради бокса, на който се посвещава и даже става първенец на Париж в категория среднотежка.
 Български артист умря при неразбираеми условия в Лондон Български артист умря при неразбираеми условия в Лондон
Актьорът Ангел Генов е умрял при неразбираеми условия в Лондон. Това удостовери за Нова тв посланикът ни в английската столица - Марин...

Към 20-ата му година на везните натежава увлечението по актьорството и той постъпва в Консерваторията за трагични изкуства. Някои от преподавателите там обаче го предизвестяват, че със своята осанка би изглеждал комичен в любовни подиуми. Ала и без да е хубав като Ален Делон, Белмондо има за партньорки освен на екрана, само че и в живота, някои от най-красивите дами на света. През 1957 година дебютира в киното с кино лентата „ Пеша, на кон и с кола “, само че множеството от епизодите с негово присъединяване са изрязани при монтажа.

По-забележима роля прави в „ Бъди красива и мълчи “, в който играе за първи път в тандем с Ален Делон. Следват участия в „ Чочарка “ със София Лорен, „ Модерато кантабиле “ с Жана Моро и изключително „ До финален мирис “, считан за един от основните филми на популярната „ Нова вълна “ във френкото кино. Именно ролята на симпатичния нарушител в най-известната творба на Жан-Люк Годар му носи международна популярност.

За 50 години в киното се снима в 84 кино лентата, успявайки да сътвори незабравими облици на обаятелни бунтари, с помощта на които се трансформира в идол на европейската юноша. Дори поражда цяло направление, наречено „ белмондизъм “, тъй като неговите почитатели копират жестовете, мимиките и метода на обличане на обичания си артист. До средата на 80-те героите на Белмондо са основно смели авантюристи или цинични герои.

Филмите му са изпълнени с рискови каскади, които за разлика от доста свои сътрудници съвсем постоянно извършва самичък. Има и нас 40 функции на театралната сцена. През 1989 година е почетен с премия „ Сезар “ (френският еквивалент на „ Оскар “) за ролята си във кино лентата на Клод Льолуш „ Галеник на ориста “, само че отхвърля влиятелния трофей, тъй като неговият основател – скулпторът Сезар, се отнасял негативно към творбите на татко му.
 Отиде си огромният пианист Тео Мусев Отиде си огромният пианист Тео Мусев
На 83-годишна възраст умря Теодор Мусев, един от най-изявените български пианисти през втората половина на 20-и век, оповестява 24 часа...

През 2001 година получава инсулт, който сковава дясната половина от тялото му и Белмондо губи говора си. Все отново той съумява да се възвърне и шест години по-късно се завръща с кино лентата " Мъж и куче ".

Още от КИНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР