Един от най-превежданите и награждавани писатели от Северна Македония -

...
Един от най-превежданите и награждавани писатели от Северна Македония -
Коментари Харесай

Един от най-превежданите македонски автори Луан Старова пристига в София

Един от най-превежданите и награждавани писатели от Северна Македония - акад. Луан Старова ще дойде в София за премиерата на романа му " Ервехе " (издателство " Изида " ), който ще бъде показан в столицата от акад. Антон Дончев.

Събитието е на 24 октомври от 18:30 ч. в Македонския културно-информационен център на ул. " Оборище " 7, оповестяват от издателството.

На него ще участват министътърт на културата и посланикът на Северна Македония - Хусн Исмаили и Марян Гьорчев, както и други посланици на балкански страни.

Луан Старова е македонски публицист от албанска народност, професор по френска литература в университета в Скопие, създател на романи, пътеписи, лирика и есеистика. Сред огромните му интернационалните оценки е премията за най-хубав задграничен разказ, преведен във Франция, " Жан Моне " за най-хубав европейски разказ и " Ангелус " за най-хубав разказ в Централна и Източна Европа, преведен на полски (наградата, с която тези дни бе почетен и Георги Господинов - бел.авт.).

 Корицата на
© Издателство "Изида "

Корицата на " Ервехе "

Бил е дипломат на Югославия в Тунис, а след това и на Република Македония в Испания, Франция и Юнеско. В момента е заместник-председател на Македонската академия на науките и изкуствата. Книгите му са преведени на доста езици, а в България са преведени неговите " Ервехе ", " Балканвавилонци ", " Балканският ключ ", " Времето на козите " и " Завръщането на козите ".

" Ервехе " е книга за майка, посветила своя живот на оцеляването на децата и фамилията си. " Нейната орис е показана на фона на съдбоносните катаклизми на Балканите през ХХ век, когато границите сред страните се трансформират, управляващите се сменят, основават се и рухват империи, а цели фамилии са принудени да станат емигранти, с цел да оцелеят. Границите на Балканите са толкоз променливи, че прекомерно постоянно и самата тя не може елементарно да разбере къде стартира и къде свършва чужбината и родната страна ", гласи част от описанието на изданието.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР