Един от най-популярните обекти в Разлог - църквата Свети Свети

...
Един от най-популярните обекти в Разлог - църквата Свети Свети
Коментари Харесай

Обявиха църква в Разлог за културна ценност

Един от най-популярните обекти в Разлог - църквата " Свети Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат " в с. Добърско /Разлог/ към този момент е със статус на културна полезност. Предложението е направено от шефа на националния институт за недвижими културно завещание и от утвърдено от Министерството на културата.
Обектът е на половина в земята, няма купол или камбанария, и със своите дребни прозорци, се трансформира в един от най-ярките знаци на вярата в региона . Тя в никакъв случай не е опожарявана или събаряна и въпреки в нея да не се вършат богослужения, черквата е отворена за гости и е част от 100-те национални туристически обекта.
Твърди се, че е издигната през 1614 година , само че огромна мраморна плоча, вградена пред олтара ѝ, свидетелства, че това е станало през 1112 година. В църквата има над 460 изображения, доста от които не следват общоприетите правила. Образите на свети Димитър и свети Георги да вземем за пример там са изобразени в цялостен растеж, а не на кон, както постоянно се рисуват светците-войни. Добърско е едно от дребното места, където може да се срещне изрисувана в църква сцената Сретение Господне, както и обликът на Исус Христос с вързана на плитка коса.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР