Един от най-популярните автомобилни производители в света – Peugeot, празнува

...
Един от най-популярните автомобилни производители в света – Peugeot, празнува
Коментари Харесай

Peugeot празнува 210-годишнина

Един от най-популярните автомобилни производители в света – Peugeot, чества своята 210-а годишнина. Началото за френската марка е обещано на 26 септември 1810 година, когато е учредена фирмата Peugeot Frеres Aines. Тя към този момент над два века е значима част от международната промишленост.

Рожденият ден ще бъде маркиран с разнообразни събития. Компанията към този момент промени емблемата си, която ще има важна роля в честването на годишнината. Посланикът на марката – лъвът, към този момент е с нов дизайн. Идеята е той да препраща към най-старото лого на Peugeot, което се появява още през 1858 година То символизира главните качества на един от първите артикули на компанията - триона, т.е. еластичност, мощ на зъбците и скорост на рязане. 

Сега добавената в емблемата стрела пък олицетворява концепцията за скорост, а надписът " 210 години "  е отпратка към историята на марката, само че в същото време сочи и накъде ще поеме тя. Черно-бялото осъществяване на новото логото на собствен ред подчертава умереност и спестовност.

За рождения си ден Peugeot организира и специфичен конкурс, който би трябвало да избере най-емблематичния модел на марката. Резултатите от него ще бъдат оповестени след края на гласуването, приключващо на 26 септември.

Именно в седмицата на празненствата управлението на Peugeot разкри и че компанията се завръща в именитото съревнование " 24 часа на Льо Ман ", чието 88-о издание се организира през предишния уикенд. Партньор на французите в плана ще бъде компанията Total, с чието присъединяване ще бъде основан автомобил от новия клас Le Mans Hypercar. Тези хипермашини ще се състезават и по нов правилник, което също е изиграло значима роля в решението на Peugeot още веднъж да взе участие в надпреварата.

Всъщост, Peugeot и Total, които си партнират към този момент 25 години, в този момент ще основат електрически хиперавтомобил с мощ 550 kW (740 к.с.) и със задвижване на четирите колела. Проектирането на общата структура, на аеродинамичната идея и на мотора към този момент е почнало, като съществена роля в него имат инженерите от подразделението Peugeot Sport.

" Автомобилът ще бъде със задвижване на четирите колела, като ще бъде оборудван съгласно условията на новия правилник – с електрически мотор и оптималната мощ от 200 kW на предната ос. Общото равнище на мощ ще бъде идентично с това на автомобил с ДВГ и задвижване на две колела (500 kW, или към 740 к.с.), която ще бъде разпределена сред двете оси ", разкрива Оливие Жансони, механически шеф на програмата Peugeot Sport за присъединяване в международните серии за устойчивост (WEC), част от които е " 24 часа на Льо Ман ".

В съпоставяне с болидите, които до момента виждахме в най-високия клас от надпреварата – LMP1, новата кола ще е по-тежка, с цел да бъде съвместима със общоприетите пътни транспортни средства. Ще бъде и по-дълга (5 м, по отношение на досегашните 4.65 м) и по-широка (2 м, при 1.90 м сега).

" Новата категория Le Mans Hypercar предлага невиждана и историческа опция за съдействие сред спортните и дизайнерските екипи. Регламентите дават отговор изцяло на нуждата и желанието на Peigeot да въплъти своята визия за бъдещето в идващия си спортен автомобил: визията за електрическа продуктивност ", добави основният дизайнер на компанията Матиас Хосан.

Той показа и скици на първите дизайнерски планове. Трите линии, като одраскано от нокти, и цветовете са знаци, които Peugeot държи да резервира в автомобила си. Те, както и още някои детайли от дизайна, ще се появят и в серийните модели на френската марка.

 
Французите пускат на пазара и суперхибрид
През пролетта на 2019 г. Peugeot показа концептуалния модел 508 PSE, който разчиташе на хибриден силов елемент с мощ 400 к.с. Автомобилът беше харесан от публиката и специалистите, което накара управлението на компанията да вземе решение за неговото стартиране в серийно произвеждане. 

Шефовете на Peugeot възнамеряват първоначално да бъдат създадени не повече от 1000 такива автомобила, чиито продажби да започнат през февруари 2021 година Ако ползата към модела се окаже по-голям, французите са подготвени да реагират и да усилят производството.

Задвижването на Peugeot 508 PSE e поверено на 1.6-литров бензинов турбодвигател с мощ 200 к.с., смесен с два електромотора – по един на всяка ос, разрастващи надлежно 110 и 200 к.с. Съвкупната мощ на системата е 400 к.с., като ускорението от 0 до 100 км/ч лишава 4.3 секунди, а оптималната скорост е 250 км/ч.

Хибридът има акумулаторна батерия с потенциал 11.8 кВт/ч, която обезпечава пробег единствено на електричество от около 50 км по цикъла WLTP. 

Впоследствие абревиатурата PSE, която значи Peugeot Sport Enigneered, ще бъде употребена и за други спортни версии на модели на френската марка. Очаква се появата на Peugeot 208 PSE и на кросоувъра 3008 PSE. Тези две версии също ще са хибридни (такива ще бъдат и всички спортни модели на марката), като 3008 PSE ще получи система за задвижване на четирите колела.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР