Един от най-перспективните източници на възобновяема енергия са фотоволтаиците. Проблем

...
Един от най-перспективните източници на възобновяема енергия са фотоволтаиците. Проблем
Коментари Харесай

Фотоволтаиците - какво е бъдещето?

Един от най-перспективните източници на възобновима сила са фотоволтаиците. Проблем при тяхната употреба е към момента ниската успеваемост (до 23%), по тази причина сега се изследват разнообразни материали, които могат да бъдат основа за производството на слънчеви кафези с по-голям коефициент на потребно деяние. Сега се работи по три направления. Едната е слънчеви кафези от перовскит (CaTiO3), втората по този начин наречените Multy Junction слънчеви кафези, учредени на съединения на детайли от 3-5 група от Менделеевата таблица, а третата на Квантови слънчеви кафези.
При попадането си върху полупроводник, слънчевата светлина основава двойки от позитивни и негативни частици (така наречените дупки и електрони). За да протече ток през полупроводника, от двете му страни се основават области (n- и p- тип), които пропущат селективно електрони или дупки (положителните заряди в полупроводника). Така електроните и дупките се движат в противоположни направления и протича ток.
При проучването на пластовете от перовскит се опитва с разнообразни детайли, употребявани за приемането на n- и p- областите. Очаква се че тези клентки ще доближат успеваемост от повече от 50%.
При Multy Junction слънчевите кафези се употребяват сандвичи от няколко пласта (най-често пет) от съединения на детайли от трета и пета група от Менделеевата таблица. Най-често употребявани са InGaP, GaAs и други. Очаква се успеваемостта им да доближи до 46%.
Квантовите слънчеви кафези съдържат квантови точки или пластове (редуват се релативно дебели пластове със примесни пластове с дебелина няколко нанометра). Квантовата точка е мого дребен детайл – от порядъка на 5 нанометра, внедрен в решетката на кристал или аморфно вещество. Тези квантови точки или пластове основават спомагателни позволени енергийни равнища, което усилва броя на получаваните в следствие от слънчевата радиация носители на заряд (електрони и дупки).
Работи се и върху органични слънчеви кафези и такива учредени на багрила, само че на този стадий тяхната успеваемост е по-ниска.
Съществува разлика в условията за слънчевите акумулатори, употребявани в Космоса и на Земята. В Космоса може да се прави компромис с успеваемостта за сметка на ниското тегло и издъжането на доста ниски температури.
Търсенето на по-ефективни слънчеви кафези е една от най-модерните модерни направления в науката и не след дълго това ще даде позитивни резултати.
Автор: Мария Берова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР