Един от най-паметните моменти в историята на българския баскетбол е

...
Един от най-паметните моменти в историята на българския баскетбол е
Коментари Харесай

40 години от един от най-великите моменти в историята на българския баскетбол

Един от най-паметните моменти в историята на българския баскетбол е спечелването на купа " Лиляна Ронкети " от женския тим на " Левски-Спартак ". Точно преди 40 години (през 1979 година – б. а.), дрийм тиймът на " сините " победи с скъпия трофей.

Нещо повече. Момичетата от " Левски-Спартак ", които по това време са гръбнака на националния отбор, прибират купата след трагична победа в единствения по рода си български край в шампионата. Пред цялостни трибуни в Ямбол легендите Петкана Макавеева и Надка Голчева повеждат съотборничките си към триумф над " Марица " Пловдив със 70:69.

Радостта е голяма, а достойнството – заслужена . " Левски-Спартак " пази трофея, който година по-рано прегръща, откакто надиграва " Слован " Братислава с 50:49.

А борбата в Ямбол е люта и непредвидима съвсем до сирената.

30 секунди преди края на мача " сините " излизат напред след панер на изключителната Макавеева. " Марица " обаче има време да провежда офанзива и го прави. Топката доближава до друга велика фигура освен за родния, само че и за европейския баскетбол в края на 70-те и средата на 80-те години на предишния век – Пенка Стоянова. И до момента в който от " Левски " към този момент виждат по какъв начин тя се обръща и вкарва, Стоянова прави нещо нетипично за нея – избира да подаде на своя съотборничка.

Времето изтича и сълзите на наслада са за състезателките на треньора Станислав Бояджиев.

Преди да стигнат до дуела за купата против " Марица ", левскарките отстраняват от пътя си не какъв да е, а жадния за реванш " Слован ". Първата среща в София приключва с 23 точки задатък за българския отбор, само че във втората в Братислава " Левски-Спартак " е подложен на невиждана съдийска сеч и едвам оцелява. След последния съдийски сигнал капитанът на " сините " Надка Голчева повръща от напрежение и отмалялост.



Финалът в Ямбол е следен персонално от учредителя на купа " Ронкети " – Алдо Витале. След награждаването той насочва революционна покана към Надка Голчева и Пенка Стоянова да гостуват в Италия и да изиграят серия от демонстративни мачове с екипа на първенеца на Апенините от Рим. Нещо, немислимо по време на комунистическия режим. Двете в действителност отпътуват и по този начин проправят пътя на цели генерации след себе си, които след слизането от власт на Българска комунистическа партия получават късмет да излязат в чужбина.

Стойността на тази европейска купа през днешния ден е още по-безценна, тъй като от 17 години насам този трофей не се връчва, а името " Ронкети " остава вечно в сърцата и мислите на всички, които обичат баскетболната игра. Тази купа има и прочувствена стойност. Тя е кръстена на една от най-хубавите баскетболистки в Европа през 70-те години – суперзвездата на Италия – Лиляна Ронкети.

Приживе Лиляна взе участие на 6 европейски шампионати със Скуадра адзура. Изиграва 83 мача за Италия. Има славата на една от най-хубавите реализаторки в баскетболна Европа, като в един мач с фланелката на " Комензе " " избухва " с 51 точки! Ронкети печели неведнъж купата и купата на Апенините, само че година откакто се отхвърля издъхва от рак.

Не скърби единствено Италия, скърби цяла Европа. Всички, докоснали се до магията на Лиляна желаят нейният дух да бъде съхранен. В нейна чест Международната федерация по баскетбол основава купа " Лиляна Ронкети " и приема посмъртно популярната италианка в Залата на славата.

" Левски-Спартак " – " Марица " Пловдив 70:69

" Левски-Спартак ": Голчева 18, Лабова 6, Макавеева 18, Богданова 11, Боянова 4 (Новкова 6, Барзова 5, Радкова 2) Треньор: Станислав Бояджиев.

" Марица ": Стоянова 24, Игнатова 16, Дукова 10, Михайлова 9, Георгиева 4 (Каменова 6, Митинова) Треньор: Т. Начев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР