Един от най-очакваните самолети в света, Airbus Beluga XL, е

...
Един от най-очакваните самолети в света, Airbus Beluga XL, е
Коментари Харесай

Един от най-големите самолети в света извърши първия си работен полет

Един от най-очакваните самолети в света, Airbus Beluga XL, е към този момент в приложимост и направи първия си действен полет на 9 януари 2020 година Той ще бъде един от най-големите зверове в небето дружно с огромните пътнически самолети като Airbus A380 и Boeing 747, написа CNN.

Няма да имате опцията да пътувате в него, само че Beluga ще играе значима роля в построяването на доста от комерсиалните пътнически самолети, които ще използваме през идващите десетилетия.

Превозното средство за превоз на товари е проектирано от Airbus за да придвижва съставените елементи си за самолети сред индустриалните обекти в Европа и крайните му монтажни линии в Тулуза, Франция; Хамбург, Германия и Тиендзин, Китай.
 Airbus е най-големият производител на самолети за първи път от 2011-а насам
Airbus е най-големият производител на самолети за първи път от 2011-а насам

Европейската компания изпревари американския си съперник Boeing

Beluga XL е правоприемник на Beluga, или Airbus A300-600ST, който се употребява от 1995 година Дизайнът му е приспособен от A330, като инженерите поставят пилотската кабина по-надолу и прибавят голям товарен фюзелаж върху корпуса на самолета, с цел да основат отличителната му форма. Той е с 6 метра по-дълъг и 1 метър по-широк от оригинала, което значи, че напречното му сечение е с 8 метра обсег.

Отличителната му форма печели прозвището " летящият кит ", което е поради приликата с белия арктически бозайник - белугата. Особената форма е била определена от чиновниците на Airbus след анкета, в която са били дадени 6 разновидността и е трябвало да изберат своя любимец. Така с 40% от гласовете, той е станал безапелационният победител.

Here's me being obsessed with this plane..... #BelugaXL pic.twitter.com/ZtORjg38OM
— Jess (@JayCutess) 13 януари 2020 година
Така или другояче дизайнът с изключение на занимателен е и функционален. Огромният товарен отсек е задоволително огромен, с цел да носи по едно и също време две крила на A350, до момента в който остарялата Beluga е можела да транспортира единствено едно. А носът, наподобяващ този на китовете, усъвършенства аеродинамичната успеваемост на машината. Самолетът е задвижван от два мотора Rolls-Royce Trent 700, които се употребяват и при A330.

" Този аероплан е, бих споделил, емблематичен за нашата компания ", споделя Бертранд Джордж, началник на програмата Beluga XL, пред CNN.
 Новите самолети на Airbus ще наблюдават всичко, което вършим
Новите самолети на Airbus ще наблюдават всичко, което вършим

Компанията вижда капацитет в цифрово оборудваните каюти, които могат да подобрят полета ви и да спестят пари на авиокомпаниите
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР