Един от най-обсъжданите и противоречиви символи на Бургас е обект

...
Един от най-обсъжданите и противоречиви символи на Бургас е обект
Коментари Харесай

Бургаският Альоша, стана на 66, проверяват неговата устойчивост

Един от най-обсъжданите и спорни знаци на Бургас е обект на инспекция. Експерти откриват устойчивостта на паметника " Альоша " на площад " Тройката ". Това се е наложи, откакто в община Бургас бяха получени сигнали от жители, които са забелязали пукнатини.
Оказа се, че по бронзовата скулптура, изобразяваща съветски боец, вдигнал ръка за привет, в действителност има нарушени сектори. Въпреки това, съгласно комисията, която включва - проектант, строителен инженер, художник и ваятел, паметникът не е рисков. Най-голямата цепнатина по монумента е заварявана преди няколко години, само че влагата е съдействала за нова разяждане на метала.
Паметникът " Альоша " е с височина 18 метра, гранитен паметник с бронзови релефи. Той е издигнат през 1953 година година. Автори са - проектант Минко Минков и скулпторите Васил Радославов и Анета Атанасова.
След 1989 година е имало разнообразни инициативни комитети за събарянето му, като знак на комунизма, и такива за неговото предпазване и опазване за бъдещите поколенията.
В последна сметка той продължава да се извисява в центъра на града, към него играят деца, а младият съветски войни Альоша към този момент е на 66 години.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР