Един от най-обичаните съвременни автори – Добромир Банев, ще отпразнува

...
Един от най-обичаните съвременни автори – Добромир Банев, ще отпразнува
Коментари Харесай

Добромир Банев: Прекрасно е, че любовта не се побира в рамки

Един от най-обичаните модерни създатели – Добромир Банев, ще отпразнува 50-годишен празник на 30.01. Броени дни по-късно ще бъде премиерата на най-новата му книга с интимна поезия „ Любов до синьо “ (издание на „ Персей “). Някои от стихотворенията му, включени в нея, към този момент провокираха взрив в обществените мрежи. Премиерата ще се състои на съдбовната, само че щастлива за поета дата 13.02. от 18.30 ч., в централното предверие на Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “. Вижте какво споделя поетът в изявление за феновете си.
Днес празнувате своята 50-годишнина. Ако обърнете взор обратно, какво постигнахте през тези години? Сбъднахте ли фантазиите си?
С времето човек схваща, че достиженията се крият в насладата и удовлетворението от дребните неща. Да си част от сплотено семейство, да разчиташ на същински другарства, да се уповаваш на обичан човек в моменти на безпокойствие. В това зървам огромния триумф, когато извърна взор към предишното. Що се отнася до професионалните и креативните триумфи, хубаво е да ги имаш, несъмнено. Няма по какъв начин да не съм признателен и ухилен поради обичта на читателите, тъй като те са част от вдъхновението и от този триумф. Бих споделил, че множеството от моите фантазии са сбъднати, в действителност. Не стопираме да мечтаем и да се надяваме, по този начин сме устроени като човешки същества.
А какво не успяхте да постигнете?
Не съумях да реализира „ баланс “ с лицемерието, злобата и завистта. Около нас е цялостно с хора, които упражняват тези положения, а това ме влудява. Който ме познава, знае какъв брой мразя неискреността. Бягам надалеч от такива екземпляри, те не са добре пристигнали в моя свят.
През петте десетилетия, които сте претърпял, обществото ни мина през доста промени и катаклизми. Как Ви се отразиха те?
Отразиха ми се отрезвяващо. Отраснах в „ това “ време, само че висшето си обучение приключих след „ измененията “. Моето потомство като че ли е обречено да съществува в непрекъснат преход, където реализираш качествата си измежду неразбираеми правила. Налага се да импровизираш, самичък да „ наваксаш “ неща, които младите усвояват с лекост. Но пък сходно предизвикателство не е за занемаряване. Чак в този момент си давам сметка какъв брой доста ми е дала военната работа. Едно е несъмнено: не преставам да държа на реда и чистотата – в дословния и в преносния смисъл.
Роден сте в Ловеч. С какво са свързани най-скъпите мемоари от детството Ви?
С баба ми и дядо ми, с къщата, която имаха те в центъра на този прелестен град. Сега, макар че той е все по този начин хубав, е съвсем обезлюден. Цари призрачната хубост на безвремието, в което са още доста други градове. Но няма да не помни мириса на люляците, Покрития мост на Фичето и чаровния сексапил на „ Вароша “. Имах щастливо детство в Ловеч. Когато се сещам за него, в мен още се усмихва щастливо момче.
Вие сте един от обичаните модерни създатели. Много са хората, които считат, че изразявате мислите им във Вашите стихове и прозаичност. Какво е разковничето на подобен триумф, какъвто малко създатели реализират?
Опитът. Не можеш да пишеш за нещата от живота, в случай че самичък не си го опознал. Това с още по-голяма мощ важи за любовта. Изживял ли си я, можеш да я увековечиш в стихове и то във всичките ѝ положения. Това кара хората да припознават себе си в моите думи. Най-приятният комплимент е, когато ми кажат: „ Г-н Банев, това като че ли е писано за мен! “.
Стиховете Ви са доста известни в обществената мрежа. Там ли е Вашата аудитория?
И там, несъмнено, само че по-важно е какъв брой от читателите купуват книгите ми. В обществените медии не пущам всичко, там постоянно аудиторията се радва на по-повърхностни неща. Единствено продадените книги са същинският аршин за това, какъв брой обичат да те четат хората, какъв брой си им безценен като създател.
Любовта е значима тематика в творчеството Ви. Какво е за Вас тя – ентусиазъм или предизвикателство, фантазия или действителност?
Любовта е движещата мощ на света. Често ми задават този въпрос, само че в случай че имах еднопосочен отговор, щях да ѝ посветя едно-единствено стихотворение. Прекрасно е, че любовта не се побира в рамки, всевъзможни клишета са ѝ непознати.
Защо озаглавихте най-новата си книга „ Любов до синьо “?
Защото очите ми са сини, тъй като небето е синьо, тъй като морето е синьо… Синьото е цвят, който сближава хората. Ако зависеше от мен, щях да обрисувам човешкото сърце в наследник цвят, тъй като да обичаш до синьо не е елементарно начинание. По своята същина любовта е и болежка. На болката също ѝ отива синьото.
Бихте ли хвърлили повече светлина върху това коя е дамата, чийто контур е на корицата до Вас?
Предпочитам да остане мистерия. Ако желаех да се знае коя е, нямаше да бъде контур. Ще кажа, че това е дамата по принцип. Онази, която чака, ревнува, обича и не стопира да се надява на споделеност.
Кои са Вашите вдъхновители и учители в творчеството?
Ще загатна единствено част от мъртвите, с цел да не обидя някои от живите: Яворов, Вапцаров, Дебелянов, Емили Дикинсън, Шекспир, Марина Цветаева… Не мога да изброя всички, само че съм им признателен за това, което ми дадоха.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР