Един от най-нестандартните празници се чества на 21 януари -

...
Един от най-нестандартните празници се чества на 21 януари -
Коментари Харесай

Феноменът на прегръдката

Един от най-нестандартните празници се празнува на 21 януари - Международният ден на прегръдката (International Hug Day). Смята се, че през 1986 година стартира да се отбелязва в Съединени американски щати, а след това бързо се популяризира по целия свят. Традицията се приема най-радушно първо от младежите, само че по-късно се харесва и на възрастните. Според обичая на датата може да се прегръщат всички - даже изцяло непознати. Обаче, имайки поради пандемичната конюнктура, може би е по-добре да се ограничите до най-близките си и членовете на фамилията. Важното е да запазим положителното въодушевление, да сме здрави и да погледнем с усмивка на любопитните обстоятелства, свързани с прегръдките.

Преди близо две десетилетия на летището в Сидни от Лондон идва юноша, който никой не посреща. След като тъжно следи по какъв начин другите пасажери се радват на очакващите ги родственици, и на него му се прищява някой да му се усмихне или да го потупа по рамото. Тогава Хуан Ман взема решение да не се отчайва, намира отнякъде парче картон, на който написа с огромни букви Free Hugs (Безплатни прегръдки), и излиза на една от най-оживените улици на австралийския мегаполис. В началото минувачите заобикалят мъжа със странна табелка или се вършат, че не го виждат. Но 15 минути по-късно рамото му допира нежна ръка. Тя принадлежи на дамата, изгубила в същия ден обичаното куче, а тъкмо преди една година в автомобилна злополука е починала нейната единствена щерка. И когато дамата остава напълно сама, усеща, че единственото, от което има същинска потребност, е някой да я прегърне. И младежът горещо я притиска към себе си... Така стартира

историята на явлението

наречено Free Hugs Campaign (Инициатива на безплатните прегръдки), чиято цел е в епохата на голямото обществено разцепление да се реализира не толкоз физически, колкото прочувствен контакт. Хората все по-често потеглят да излизат на открито с сходни табелки, като желаят просто да споделят с всички искащи душевната си топлота, както и детската си фантазия да създадат света най-малко малко по-добро място за живеене.

Смята се, че първите тематични събирания с името Cuddle Party (Парти за гушкане) се появяват в Щатите. А психолози от Ню Йорк предписват на пациентите си

необикновен тип терапия

с една-единствена цел: да прибавят малко повече положителни страсти във всекидневните тривиални връзки сред сътрудниците. Любопитното е, че в тези случаи се позволяват единствено другарски обятия, а други способи на по-интимно допиране и прояви на деликатност са изрично неразрешени.

Знае се също, че още в средата на 80-те години на предишния век в Германия се провеждат групови занимания за хора, страдащи от разнообразни зависимости като алкохолизъм и наркомания. И главната част на тези срещи се посвещава точно на груповите обятия.

Според специалисти сходен метод на непосредственост има положително влияние както върху душата, по този начин и на тялото: укрепва имунната система, понижава напрежението и способства за производството на ендорфини.

Обаче, преди да започнете да се прегръщате, експертите поучават да се освежите, да облечете комфортни облекла и да не употребявате парфюм, с цел да ви е оптимално удобно.

А някои по-предприемчиви персони трансфораха това в мечтана работа и

прелестен метод за облага

Елиза Шмидт, да вземем за пример, се счита за професионална прегръщачка и предлага на клиентите да прекарат един час в нейната компания против възнаграждение. " Само гушкане и нищо повече ", твърди дамата. И даже провежда специфични образования за всички заинтригувани да създадат бизнес от обятия, защото счита това за голяма пазарна ниша на фона на все по-големия брой самотни хора, които се усилват със страхотни темпове по целия свят.

Креативна собственичка на нидерландска плантация - Мире Хупкес, кани всички искащи против 50 евро да прегърнат определена крава. Идеята толкоз се харесва и в други страни, че и в Германия, и в Швеция също стартират да провеждат сходни многочасови срещи сред хора и животни, предлагайки пикници с разнообразни печива и питиета като апетитен бонус.

Почитателите на прегръдките постоянно

слагат неповторими върхове

Например, през 2012 година в британската столица две двойки съумяват да устоят 24 часа и 44 минути с ръце, обгърнати към тялото на колегата. Само две лета по-късно, в Тайланд, в Деня на Свети Валентин, 52 души се прегръщат тъкмо 26 часа, 26 минути и 26 секунди. Но това необикновено достижение е усъвършенствано през февруари 2016 година от датските съпрузи Моника и Ларс Шмидт, които не се откъсват един от различен над 40 часа и получават като премия 10 хиляди крони (повече от 2630 лева).

Осем пъти за благополучие

Всеки човек се нуждае от четири обятия на ден, с цел да има тласък да продължи да се бори с несгодите. А чувството за благополучие поражда след осем гушкания. Това настояват откриватели, провели многочислени изследвания по тематиката.

Прегръдките са извънредно потребни за положителното здравословно положение на хората. Доказано е, че подтикват централната нервна система, покачват имунитета, усилват хемоглобина в кръвта и способстват за появяването на хормона окситоцин, който дава отговор за положителното самочувствие и позитивното отношение към близките.

Гушкането основава чудесна атмосфера на другарство и душевно успокоение, укрепва връзките сред влюбените. Влиянието на прегръдките върху хората, склонни към депресии и безпокойства, е незаменимо.

Подготви Альона НЕЙКОВА

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР