Един от най-натрапчивите и надменни аргументи, които стотици публични личности

...
Един от най-натрапчивите и надменни аргументи, които стотици публични личности
Коментари Харесай

Негативното мислене може да бъде полезно

Един от най-натрапчивите и надменни причини, които стотици обществени персони наливат в главите ни всеки ден, е нуждата от положително мислене – постоянно, всеки път и при всеки случай. Решението за всеки проблем наподобява просто: може да имате всичко – безусловно всичко на този свят, в случай че мислите за него с задоволително позитивна конфигурация. Искате да отслабнете? Не се тревожете; просто си представяйте, че сте слаби и това ще се случи! Искате да сте милионер? Помолете Вселената, повярвайте, че ще забогатеете и парите просто ще завалят! Искате място за паркиране тъкмо пред офиса? Представете си го и взрив! То е към този момент там. Просто необикновено!

Много хора имат вяра на тези обещания, макар целия международен опит и математически закони, които безапелационно показват противното. Вземете да вземем за пример хилядите изпълнени с вяра младежи, които дават благо и драго да вземат участие в някое от многочислените телевизионни шоута за търсене на гении. Колко от тях в действителност са станали звезди, тъй като са го желали толкоз доста? Един? Двама?

На работното място позитивното мислене постоянно се трансформира в тежко обвързване. Положително настроените чиновници се награждават, а по-песимистичните (или да си го кажем напряко – реалистични), се гледат с неприятно око. Резултатът от тази наклонност е, че хората, които в действителност имат ресурса и качествата да виждат и положителното, и неприятното към себе си, остават нечути, а от време на време и осъдени.

Основният проблем във всичко това е, че позитивното мислене нормално се слага в тъждество с щастието и триумфа. Мнозина имат вяра, че могат да маскират същинските си усеща с повърхностни признаци на наслада и доволство и да „ излъжат ” света, че всичко е наред. Този свят обаче не има вяра на симулациите, а на фактите; и мимикрията на положително мислещите постоянно се възнаграждава със съществени разочарования.

Истината е, че отрицателното мислене – стига да не е патологично – може да има позитивно въздействие върху живота ни. Учени от Университета в Ню Саут Уелс, Австралия, потвърдиха това в серия от проучвания, направени през последните години.

Те откриха, че по-негативните хора в действителност споделят по-добре, мислят по-ясно, вършат по-малко неточности, по-трудно се поддават на наивни изводи и вземат по-ефективни решения. Защо? Негативните хора имат по-добри „ тактики за обработка на информацията ”, които им разрешават да употребяват онази част от мозъка си, която служи за сериозно мислене. А сериозното мислене е в основата на високата просветеност и идващия от нея триумф.

Едно съответно изследване илюстрира тази теза изключително добре. Психолозите от Австралия желали да схванат за какво слънчевото време ни прави по-весели, а дъждовното – по-меланхолични. Отговорът ще ви изненада: мощното слънце ни кара да забравяме повече. А когато забравим паниките, нещастието остава настрана.

Забравата обаче значи и нарушено действие в среда, която зависи значително от обработването на осведомителния поток. Когато не отчитаме проблемите, вероятността да вземем неправилното решение нараства внезапно.

Учените обаче акцентират, че в живота значимо място заемат както позитивното, по този начин и отрицателното мислене. Основният им съвет е да не се поддаваме на изкушението да залитнем само в едната посока. Ето пет съвета по какъв начин да вземем най-хубавото от отрицателно настроените хора в живота и работата си:

- Не се опитвайте да ги измененията.  Все някъде в тях се крият и позитивни качества. Помогнете им да се проявят.

- Потърсете мнението им.  Вероятно те са забелязали неща, които вие сте пропуснали, изключително в случай че сте прекомерно оптимистично настроени.

- Оставете ги да изразят възприятията си.  Понякога те просто желаят да бъдат чути. Идеите и решенията им могат да се окажат в действителност скъпи.

- Запълнете осведомителните дупки.  Липсата на информация кара отрицателните да се паникьосват, тъй че бъдете почтени с тях за всичко.

- Ангажирайте мозъците им.  Дайте им проблеми, които да вземат решение. Консултирайте се с тях, когато вземате решения. Ще се изненадате от свежата позиция, която ще получите. Не се обиждайте от сложните истини, които ще чуете – за изявлението им се желае храброст, а от време на време те са доста по-нужни от хвалебствените оди, на които сте привикнали.

По материали от SMH.au
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР