Един от най-марковите нападатели в българския футбол Георги Иванов работи

...
Един от най-марковите нападатели в българския футбол Георги Иванов работи
Коментари Харесай

Гонзо: В България се дава по-голям кредит на чужденците, не бих се върнал в Левски

Един от най-марковите нападатели в българския футбол Георги Иванов работи като състезателен шеф и треньор, а сега е поставил кариерата си „ на пауза “. Но пристигна ли постоянно дерби сред ЦСКА и Левски, неговото има автоматизирано излиза на сцената. Той е „ синият “ воин в огромния мач на България и рекордьор по голове за Левски. Вкара 15 пъти на безконечния противник ЦСКА. Съдбата обаче му изпрати тестване - да работи в доста тежки години на „ Герена “ и след прочувствена разлъка със „ сините “ записа сполучлив интервал отпред на варненския Черно море.
 Гонзо разведри настроението на днешната подготовка на Левски

- Георги, здравей! Лесно или мъчно се живее без футбол в продължение на една година?

- Когато си привикнал да се занимаваш с нещо непрекъснато и го обичаш, е много мъчно. Смятам, че всеки човек, който се занимава с такава напрегната работа като футбола, където работиш с хора, има напрежение и гониш резултати, е хубаво човек да си вземе малко отмора, с цел да презареди. Малко да уважи, да се върне обратно да направи разбор за себе си, за това по какъв начин се е развивал през това време. Смятам, че това време беше потребно. Имах потребност.

- Със сигурност си имал оферти в този период…

- Имал съм оферти, само че в последна сметка за себе си персонално аз имам високи цели. Не считам, че мога да бъда в тимове, които нямат упоритости да се борят за нещо. Ако единствено ще живуркаме, по-добре да не се занимаваме с футбол.

- Как виждаш обстановката в българския футбол сега, откакто не си треньор или състезателен шеф?

- Някой път, когато си в профил, виждаш по-реално нещата. Когато си вътре в самата конюнктура, не ги виждаш, тъй като има доста предпочитани неща. Не считам, че равнището в българския футбол е огромно, само че има конспирация, тъй като тимовете са равностойни. Ще бъде много забавно в челните места. Левски, ЦСКА и Лудогорец са трите тима, а по какъв начин ще бъдат класирани от първо до трето място е без значение. Мисля, че тази година ЦСКА ще бъде изненада за Лудогорец, поради това, че играе в евротурнирите със мощни съперници. Всички знаем, че мачовете в Европа са с доста по-голяма динамичност, в сравнение с в българското състезание. За да бъдеш конкурентноспособен на тези отбори ти би трябвало да променяш състава. А до този миг Лудогорец не демонстрира с ротирането на състава, че запасите са на равнището на главните футболисти.
 Гонзо разкри за какво е подал оставка
- Предполагал ли си в миналото, че недодялан клуб ще наложи такава доминация в българския футбол?

- Никой не очакваше това нещо да се случи, само че имаме образец с Литекс от 1997 година Тогава влязоха от втора в първа дивизия и станаха два пъти първенци. Не единствено Кирил Домусчиев, който дава парите, а въобще Лудогорец, в който очевидно има положителни експерти, сподели на клубовете в България по какъв начин се прави футбол. За да печелиш, би трябвало да влагаш. Без да влагаш, ще бъдеш един несъвършен клуб и тим.

- Каква е смяната в Левски след поемането на тима от Славиша Стоянович?

- Трудно е да приказваме за смяна поради това, че Левски игра с доста леки съперници. Единственият по-труден мач беше с Локомотив (Пловдив). Там публиката постоянно е доста въодушевена, основава много напрежение върху противниковия тим. Но този тест Левски не можа да го издържи. Смятам, че игра доста едва, само че пък се вижда усъвършенстване и най-много въодушевление. Не считам, че един треньор ще промени нещо за три-четири седмици, само че даде опция на футболистите да импровизират. При Роси това нещо не го виждах. Там се постановяваше прекомерно отбранителен жанр, а това не е стилът на Левски. В България има два тима, които биха те атакували и ти да играеш на контраофанзива против всички останали... А когато на слаб тим му дадеш опция да играе с топката и не налагаш дълбока преса… През тази една година Левски беше като един несъвършен тим от равнището на Берое, Черно море. Без да ги наскърбявам, само че те не са от равнището на Левски, ЦСКА и Лудогорец като имена.

- Имаш ли пояснение по какъв начин Делио Роси съумя да изкара 12 безметежни месеца при всички неща, които се случиха в „ синия “ тим?

- Не го споделям с неприятно, само че постоянно даваме по-голям заем на доверие на чужденците. Смятам, че в случай че Роси беше българин, още на полусезона публиката щеше да го изхвърли от „ Герена “ с шутове. Но в последна сметка по този начин се дава доверие на един треньор – да го оставиш да работи и да очакваш от него резултати. Смятам, че беше късна смяната, поради това, че Левски нямаше състезателен шеф, който действително да оцени, че със стила и вижданията си този треньор не заслужава да бъде в Левски.

- Обясни ни по какъв начин губиш край за купата на България от Славия пред 30 хиляди фена на Левски, след това отпадаш от Вадуц и имаш наглостта да не си тръгнеш от “Герена”? Говоря за Делио Роси...

- Финал или мач всеки може да загуби. Футболът е забавен, тъй като не постоянно по-добрият побеждава. Левски и в двата мача беше по-добър като класа. Срещу Славия „ сините “ нямаха късмет. Това се случва в последните години. Същото стана и против Черно море. На Левски му би трябвало една купа или купа, с цел да спадне напрежението в целия клуб. Вече много години се натрупа едно отрицателно напрежение, поради това, че няма резултати. Ако Левски съумее да завоюва трофей, на всички равнища – от президента до домакина, всички ще работят доста по-спокойно и по-ефективно.
 Гонзо и абсурден рефер избавят възмутителен Левски

- Ти имаш може би най-хубав взор върху структурата на управлението, тъй като беше и състезателен шеф, и треньор. Как си обясняваш, към момента няма състезателен шеф? Може ли клуб от ранга на Левски да действа по този начин?

- Не, не мога да си го обясня, поради това, че Левски е една огромна конструкция с доста почитатели, футболисти, огромна школа и личен състав. Трябва да има, както изпълнителен шеф, по този начин и състезателен шеф, които да съблюдават разпоредбите и политиките, налагани от клуба. В един миг се получава вакуум треньора и президента, който няма кой да запълни. Когато нямаш състезателен шеф, при президента стартират да идват всевъзможни експерти, които му изясняват кое е добре и кое е зле. Той взима решения въз основата на тяхното мнение, без те да са вътре в обстановката. Но пък има доста модели, в които шефът и треньорът се съчетават в позицията на управител. Реално треньорът извършва ролята на състезателен шеф. Но не считам, че чужденец може да направи това, поради контактите, които би трябвало да има в България, а и нещата, които би трябвало да се отстояват на всички равнища. Това си е политика на Левски. Говорим като почитатели, които гледат в профил нещата. По никакъв метод не са толкоз черни, колкото ги описваме, само че когато нямаш резултати, позитивните неща доста мъчно се виждат. Изпитал съм го на личен тил и мога да го кажа най-откровено и почтено.

- Правилно ли е съгласно теб президент на даден водещ клуб да е като краля-слънце и всичко да минава през него?

- Не може. Президентът по тази причина наема хора и им заплаща, с цел да вършат това, което най-добре знаят. Ако той схваща, е по-добре да не взима никой. Но се колебая, че президентът на един клуб, който не е играл и не се е занимавал с футбол, схваща. Той схваща колкото всички останали почитатели.

- Може би системата в България е такава. Така работят олигарсите у нас – сами и еднолично.

- Те са на правилото – който заплаща, той поръчва музиката, то и по тази причина музиката е подправена.

- Срещал ли си се със притежателя на „ синия “ клуб Спас Русев?

- Може би преди 15 години бяхме в Лондон на едно събиране. Не съм се виждал с него, откогато е в Левски, само че няма и за какво да се виждаме.

- Защо доста постоянно хора, които са минали през Левски са яростникритици? Ти също го изпита като беше състезателен шеф и треньор…

- Не знам. Може би, тъй като виждат в профил нещата и не са вътре в самата обстановка. Много пъти в профил нещата наподобяват по друг метод, в сравнение с от вътрешната страна. Не желая да се явявам критик. Когато нещата са положителни, само че ти критикуваш, това е рецензия, само че не и когато си казваш мнението. В България доста хора не обичат истината. Те желаят да лицемерничиш и да им казваш това, което желаят да чуят.

- Доколко по-спокойно живееш в този момент, когато не си в Левски?

- Много по-спокойно. Винаги, когато съм играл футбол или когато съм бил на някаква позиция във футбола, най-голямото напрежение идва от мен самия. Аз постоянно желая да спечелвам с тимовете, без значение какви са задачите на клуба. Може би това основава напрежение в хората, с които работя. Но считам, че в случай че един треньор или футболист няма напрежение в себе си, би трябвало да смени специалността. Само напрегнат можеш да дадеш най-хубавото от себе си.
 Гонзо се разсъни и прати Мъри в нокдаун

- Значи, в случай че не беше толкоз упорит, можеше да си живееш по-спокойно?

- Щях да си кретам по този начин – два мача паднем, един бием. Повечето футболисти считат, че това е вярната скица. При мен това не може да се получи. Ако ще упражняваме и ще работим, би трябвало да играем на 100 %.

- Би ли се върнал да работиш още веднъж в Левски?

- Не, изрично. Аз самичък си потеглих от Левски, никой не ме е гонил. Просто самата конюнктура е болна. Не желая да се връщам на това дали ще работя или няма да работя в Левски. Аз съм споделил задоволително в може би най-трудните години в Левски – нямали сме пари, постоянно сме закъснявали за заплати, не сме могли да създадем селекцията, която би трябвало. Но това са уроци, които всеки човек, когато има компликации, научава.

- И клубът оцеля.

- Клубът оцеля много мъчно. Сега не желая да влизам в детайлности. Много хора не знаят, че ние направихме една акция и от 1 милион левскари събрахме към 100 хиляди лв.. Едвам взехме лиценз, с помощта на тогавашните притежатели Иво Тонев, Ники Иванов и Сашо Ангелов. Независимо какъв брой рецензии всички ние сме отнасяли, считам, че направихме доста за бъдещето на Левски, без значение, че тогава не станахме първенци, само че имахме осем-девет юноши, а в следствие тези хора се изпуснаха. Продадоха ги или по незнайни аргументи си отидоха. Смени се политиката на клуба, която сега е насочена към чужденци. При нас политиката беше да постановяваме юноши и да ги развиваме. Нормално е, когато ги налагаш, да изтърпиш тяхната непостоянност. Един мач играят добре, два – по-слабо, само че би трябвало да ги изчакаш. Ние го правихме и по тази причина нямахме толкоз положителни резултати. Накрая, когато те бяха подготвени, Левски ги освободи. Боби Цонев, Краев – всички тези момчета, които бяха тогава, в този момент се развиват в другите тимове и ще имат по-голямо бъдеще. Минали са добра школа, по-късно са били три-четири години в Левски, основали са нрав в себе си. Убеден съм, че във всеки тим ще бъдат потребни и на високо равнище.

- Говореше се, че в сложни моменти си давал персонални пари за спасението. Върна ли си ги от Левски?

- Такива неща не желая да приказвам. Познавам Батков от 1999 година, когато пристигнах в Левски и през всички тези години той бе индивидът, който се грижеше напълно за клуба съвършено. Правил е невъзможни неща и е един от дребното хора, които даваха персонални пари. Накрая може би и по тази причина имаше финансови проблеми, тъй като даде доста на Левски. Много пъти съм се учудвал на господин Батков по какъв начин публиката го освирква и плюе, а той продължава да дава и да прави всичко за клуба. Този човек може да бъде единствено за почитание. Когато си на власт, постоянно носиш негативи. Може би Батков ще бъде оценен след 10 години. Тогава хората в действителност ще схванат какъв е бил той.

- Кога Левски ще има „ деветка “?

- Когато извади пари. Само със свободни футболисти огромен тим не се прави. Ако приказваме за мен – аз съм бил в Локо (Пд) девети номер и тогава Левски беше в извънредно мъчно финансово състояние. Само че Левски заплати 250 хиляди $, доста пари за това време, с цел да си купи футболист, който ще му свърши работа. Ако считаме, че ще намерим свободен централен нападател, който ще вкарва по 30 гола… Вече го направихме. И отново за Гара Дембеле се заплатиха пари. Ще бъде доста мъчно, тъй като в цялостен всят най-конвертируемата позиция е централен нападател. Всички търсят играчи на този пост и няма да стане с 5-6 хиляди евро заплата. Това е все едно да си купиш последния модел на Мерцедес за 5 хиляди лв.. Веднага съм подготвен, в случай че е допустимо, единствено че не става.
 Първа подготовка на сините с Георги Иванов - Гонзо

- Как оценяваш централните нападатели на ЦСКА – Каранга и в този момент Мауридес?

- Централен нападател се прави оценка най-много от това дали вкарва голове или не. Каранга дърпаше тима напред. Когато имаш подобен решителен футболист, даже и тимът да не играе добре, този състезател вкарва гол и ти печелиш мача. Затова тези футболисти са най-скъпи и най-важни. Докато Левски не откри подобен състезател, ще бъде доста мъчно да бъде тима, който хората си показват.

- Другата седмица следва един твой обичан мач – дербито ЦСКА - Левски. Защо този мач позагуби блясъка си?


- Позагуби от блясъка си, тъй като към този момент има трети тим, който превъзхожда Левски и ЦСКА. Едно време това дерби беше закодирано в главите на хората, че играят двата най-силни отбора, с най-хубавите играчи. След като Лудогорец е първи, да играеш за второ и трето място, поизчезва блясъкът. Но пък е хубаво, че има ЦСКА. Ако го нямаше и тази конспирация нямаше да я има. Каквото и да си приказваме, това, че следва мач сред Левски и ЦСКА, кара хората да се вълнуват един месец преди него, да спорят кой е по-добър и кой ще победи. В интервала, в който ЦСКА излезе от групата, шампионата беше постно.

- Как ще приключи дуелът?

- Не мога да кажа. Тези мачове никой не може да ги планува. Видяхме, че когато Левски беше слаб при Делио Роси в последните мачове, победи. Нищо не се знае в тези срещи. Много пъти, даже когато аз съм взел участие, един тим е бил по-слаб и е побеждавал другия. Въпрос е на мотивация, какъв брой спокойни ще бъдат футболистите, по какъв начин ще бъдат готови за самия мач. Много са детайлите, които печелят тези дербита.

- Понеже те виждаме да участваш в една телевизионна игра ще приключим с един въпрос, който мисля, че тази седмица ще бъдевключен в нея – по кое време и къде ще стартира работа Георги Иванов – Гонзо?

- Само Господ знае. Аз съм отворен да работя. Но желая да работя със съществени хора. Не желая да бъда в тимове, в които по два-три месеца не се заплащат заплатите. Когато има неустойчивост в клуба, не може да изискваш от футболистите оптималното, с цел да демонстрират своите качества. Как можеш да накараш един футболист да играе, когато не е взимал заплата от три месеца? На него футболът му става на последно място. Това са аргументите, с цел да не мога да почна на всички места. Плюс това си имам моите визии за футбола и къде бих могъл да работя.

- Синът ти Сашо ще продължи ли традицията на семейството във футбола?

- Синът ми сега играе в Рилски състезател. Доста изявен почитател съм на този клуб. Ходя съвсем на всеки мач. Доставя ми наслаждение да виждам сина ми и развиването му. От него си зависи дали ще има качествата. Ако не стане футболист, да е жив и здрав.

- Правиш ли му забележки?

- Казвам му това, което виждам, само че забележки – не. Има си треньор. Първа лига 9 кръг, петък 21 септември  Левски 4:1краен резулат  Витоша (Бистрица)
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР