Един от най-красивите плажове у нас - този в каварнениския

...
Един от най-красивите плажове у нас - този в каварнениския
Коментари Харесай

Кой има интерес залива Болата да не бъде част от резервата Калиакра

Един от най-красивите плажове у нас - този в каварнениския залив " Болата ", може да бъде изваден от територията на резервата " Калиакра ". 

Кметът на Каварна Нина Ставрева е поискала от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да извади плажа от територията на резервата. Тя се надява да бъде открит концесионер на плажа.

Кметът на близкото до плажа село Българево Георги Янев изясни пред OFFNews, че е било извънредно време плажът да се изкара от резервата. По думите му локалните се радват на предлагането, защото  " без този плаж - селото просто си отива ".

" Имаме плаж на такова райско място, а не можем да го употребяваме по предопределение. Това беше в основата на всичко. Достъпът беше стеснен, плажуването е неразрешено. Да, плажува се и сега, само че в нарушаване на закона. Нека да бъде понижена предпазената зона, плажът да бъде даден на Министерството на туризма и те да си създадат търгове за концесионер - да има разчистване, да има водно избавяне, здравно лице, санитарни възли, способи за паркиране. И по този начин всичко да стане напълно цивилизовано ", изясни той.

Янев сподели още, че даже Болата да бъде извадена от резервата, концесионер евентуално ще има чак през 2019 година поради процедурите, които предстоят.

От Министерството на околната среда към този момент оповестиха, че на 12 април следва публично разискване по тематиката. На уеб страницата на министерството е оповестен план на заповед, готова от министър Нено Димов. Тя планува от резервата да бъдат извадени плажът, пътят към него, територията сред пътя и плажа, както и брегоукрепителните уреди – насипи и буни. Заповедта планува от резервата да бъде изваден и паркингът пред нос Калиакра. Ако Болата и прилежащата му инфраструктура бъдат извадени от резервата, те ще бъдат включени в територията на предпазената околност " Степите ".

Заливът Болата е разгласен от Министерство на околната среда и водите за предпазен естествен парк за водоплаващи птици. Той е единственият резерват в България, включващ акватория, морска повърхност и обхващащ близките скали и река. От към 5 години насам Болата е пълновръстен член в клуба на " Най-красивите заливи на света ".

Кой има интерес плажът да бъде изваден от резерват " Калиакра "?

Ставрева изяснява, че е отправила настояването, тъй като локалните хора упорстват за това и по този начин пази ползите им. Бившият кмет на Каварна Цонко Цонев обаче счита, че изваждането на плажа е в интерес не на локалните, а на предприемача Валентин Николов – Цуцко, който е непосредствен до някогашния народен представител от ГЕРБ Живко Мартинов, напуснал Народното събрание след абсурда " Суджукгейт ".

Това, което прави Ставрева сега, е само да удовлетворява ползите на Цуцко. Тези опити не са занапред, това се приготвя още откогато Мартинов беше народен представител, разяснява пред OFFNews някогашният кмет на Каварна.

Докато Мартинов беше част от парламентарната комисия по екология, Николов беше негов нещатен помощник по околната среда. Връзките сред предприемача и някогашния народен представител не стопират до тук. Справка в Търговския указател демонстрира, че преди Мартинов да стане депутат, той е имал и общ бизнес с Николов. Двамата са били съдружници във компания " КАЛИАКРА ИНВЕСТ " ООД. През 2014 година, малко откакто е определен за народен представител за пръв път, Мартинов трансферира своите дялове във компанията на брат си Николай.

Валентин Николов сега е концесионер на плажа в Каварна, притежател на известното заведение на същия плаж - " Българка ", и на ресторанта в града. Той е притежател и на хотел в Каварна, който предходната година се строеше по време на сезона, макар че беше забранено.

Кметът на Българево Георги Янев акцентира, че даже да съществуват такива терзания, сега те няма по какъв начин да бъдат потвърдени, тъй като няма по какъв начин занапред някой публично да зави желанията си към плажа.

" Разбирам терзанията, само че това са единствено думи напразно. Дори по този начин да е - никой не може да потвърди дали локален предприемач или предприемачи ще вземат плажа Болата. Може и да има такива ползи, само че ние ще ги научим последни, когато станат факт ", сподели той.

Ще изчезне ли Болата, преди да бъде определен концесионер?

На фона на това има заплаха Болата да изчезне, преди да се откри концесионер за плажа. За това сигнализира Цонко Цонев. По думите му е трябвало първо двете буни да бъдат извадени от резервата, защото се нуждае от незабавен ремонт. 

" Водят се разногласия дали плажът да бъде част от резервата, дали да не бъде, кой да го стопанисва... След това ще има процедура за отдаване на концесии, наем. Разбирате, че това е идната стъпка. А в това време едната буна към този момент е изкъртена. Преди 3 години целият залив беше залят, беше станал като язовир. Но при някое по-голямо наводняване Болата ще изчезне и като плаж, и като залив, и като всичко ", сподели Цонев.

По думите му през последните години природата е благосклонна, само че при последващо съществено наводняване и стихия - заливът може да се трансформира в езеро.

" Изведнъж може да се окаже, че ще има концесионер на плаж, обаче плаж няма да има, тъй като ще има едно хубаво езеро, което ще си го кръстим Болата. Ще си спомняме единствено какъв прекрасен плаж е имало там, какви хубави места са били, какви местообитания на птици. Затова ми се коства, че всичко върви в неверната посока - по конюнктурните, краткотрайни ползи кой да вземе плажа, по какъв начин да угодим на някой мощен на деня ", изясни Цонев.

Кметът на село Българево призна за казуса и акцентира, че от години алармира за него. Писали до междуведомствената комисия по бедствия и повреди. " Пред 1980 година страната поддържаше буните, само че откакто към този момент стана предпазена зона - тези поправки са безусловно неразрешени ", изясни той. 
``
Янев изясни, че съгласно него не е добра концепция първо буните да се изключат от резервата, тъй като ще наподобява, че " се работи по противоположния метод " и ще стартират обвинявания, че мястото се приготвя за съответен концесионер. 

Това не е първият скандал към Болата. През 2016 година достъпът до плажа беше блокиран, на пътя бяха сложени бетонни загради. След неодобрение от страна на жителите на близкото село Българево, пътят беше разчистен, а достъпът - освободен.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР