Един от най-красивите и ценни сгради във Варна – някогашната

...
Един от най-красивите и ценни сгради във Варна – някогашната
Коментари Харесай

Как Варна даде "пореден шанс" за изчезването на един паметник на културата

Един от най-красивите и скъпи здания във Варна – тогавашната " Софийска банка " на ул. " Преслав " 24, е на път да се трансформира в красноречива илюстрация на административното изтощение при опазването на историческите монументи в града.

В продължение на години общински служители оправдаваха бездействието си пред явно саморазрушаващата се постройка с невъзможността да открият гръцките притежатели на парцела. Но през юни м.г. инспекция на " Дневник " сподели, че те освен са известни и налични, само че даже имат и представител у нас - компанията " Фрибул ", която неведнъж е била в контакт с основния проектант на Варна. Същото сдружение е изготвило и плана за реституция на тогавашната " Софийска банка " за което при започване на март м.г. локалната администрация е издала строително позволение. С други думи – локалната администрация е имала

близки и чести контакти

със притежателите на парцела, които сякаш не успяваше да открие.

В последните дни на октомври м.г. основният проектант на Варна Виктор Бузев съобщи обществено, че запазването на постройката е негова " персонална идея " и " в случай че до края на ноември (2018 година, бел. ред.) притежателите й не стартират ремонт, община Варна ще го извърши за лична сметка, след което ще възвърне разноските си като ипотекира парцела ".

Десет месеца по-късно не са подхванати никакви ремонтни работи, парцелът има нов притежател, а локалната администрация продължава да бездейства. В същото време съгласно Бузев

" постройката е в спешно техническо положение,

а фасадата по ул. " Преслав " - в сериозно. На лице е действителна заплаха от самосрутване на скулптурата (върху фронтона) и от пораждане на съществени произшествия ".

Някогашната " Софийска банка " на ул. " Преслав " 24 тъне в съсипия към този момент повече от 20 години. Тя е издигната в неокласически жанр през 1922 година по план на проектант Дабко Дабков, създател на някои от най-красивите здания във Варна - Аквариума, Щаба на военноморските сили, Икономическия университет, грандхотел " Лондон " и други Скулптурата на Меркурий, възседнал орел, която овенчава фасадата на постройката, както и декоративните детайли по нея са дело на статуя Кирил Шиваров, което я прави още по-ценна. Негово създание са скулптурата на лъва на паметника " Шипка ", статуите на братя Евлоги и Христо Георгиеви пред Софийския университет, фонтанът със сирените в Морската градина във Варна, скулптурите, украсяващи постройките на Българска народна банка, Народния спектакъл " Иван Вазов ", Софийската градска библиотека, Съдебната палата и други

 Как Варна даде
© Мирослав Маринов

Именно поради " спешно " положение на постройката " Дневник " изпрати до общинския Пресцентър във Варна въпроси, от чиито отговори трябваше да станат ясни

аргументите за бездействието

по обезопасяването й от страна на локалната администрация. При това 10 месеца, откакто съгласно основния проектант на града насилствените реставрационни работи трябваше да стартират още през декември м.г.

Две седмици след изпращането на въпросите полученият отговор гласи следното:

" На 20 декември 2018 година за постройката със статут на недвижима културна полезност, намираща се на ул. " Преслав " № 24 беше издадена заповед на съображение Закона за културното завещание. С нея тогавашният й притежател " Оувърсийс девелопмънт " се задължава в 14-дневен период да извърши структурата, укрепваща фасадата на ул. " Преслав ", според утвърждения механически план. В период от два месеца от приемане на заповедта, притежателят трябваше да пристъпи към осъществяване на утвърждения капиталов план за реституция и акомодация ".

Този отговор демонстрира, че едномесечния ултиматум за подсилване на постройката, даден от Виктор Бузев в края на октомври м.г., е нямал никакво покритие и даже след приключването му общинската администрация

не е подхванала нищо за спасяването на тогавашната банка,

застрашена от самосрутване. Вместо това едвам в края на декември е била издадена поредна заповед за подсилване на постройката с четиринадесет дневен период на осъществяване.

Според отговорите на въпросите, изпратени да Община Варна, вместо да се заемат с реставрацията на постройката от " Оувърсийс девелопмънт " са обжалвали заповедта пред административния съд. А в това време почнали и договаряния за продажба на парцела. Съдебното произвеждане е прекъснато, откакто притежателят отдръпнал жалбата си на 25 март т. година По това време недвижимата културна полезност към този момент е била продадена, демонстрира информация в имотния указател. За това, че на 20 декември м.г. е била издадена заповед за подсилване на постройката, чийто период на осъществяване от дълго време е изминал, новият й притежател - компанията " Сити актив " е известен едвам на 13 юни т.г.

 Как Варна даде
© Щрихи от Варна

" Той има опция

да се запознае със отговорностите си

в заповедта и да стартира нейното осъществяване ", написа в отговорите с до " Дневник " основният проектант на Варна Виктор Бузев.

Проверка на място при започване на тази седмица обаче не сподели признаци за строителна интензивност към постройката. При това без значение от изказванието на Бузев, че " е неотложно неотложно да се пристъпи към подсилване на фасадата откъм ул. " Преслав ", което попада като обвързване към притежателя в издадената през декември заповед ", защото осъщественото обезопасяване на тротоара пред парцела подсигурява единствено " известна " отбрана на преминаващите.

В отговора на въпросите, заложени от " Дневник ", основният проектант на Варна още веднъж повтаря заканата си от октомври м.г. " В случай на несъблюдение на заповедта общината ще предприеме процедура за осъществяване на нужните укрепителни и реставрационно-консервационни действия, написа той. В диалог с мен обаче, новите притежатели оповестиха желанията си да се заемат с укрепването и реставрационните действия и считам, че

би трябвало да им бъде даден късмет за това ".

Какви дейности ще предприеме Община Варна в случай че от " Сити актив " решат за пропуснат шанса си от отговорите на Виктор Бузев не излиза наяве.

Според отразеното в комерсиалния указател притежател на " Сити актив " е Илко Павлов, показал като седалище на компанията си адрес в гр. Генерал Тошево. Тя е записана от сина на Павлов – Кирил в края на януари т.г. с уставен капитал от 600 лева През март синът продава на татко си дяловете в сдружението, само че остава в ръководството му. " Сити актив " не е показала телефон или електронен адрес за контакт.


Всичко, което би трябвало да знаете за: Градска среда (1581)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР