Един от най-конвертируемите футболисти на Локомотив Пловдив в момента –

...
Един от най-конвертируемите футболисти на Локомотив Пловдив в момента –
Коментари Харесай

Пара: Искам да стана най-добрият халф в България

Един от най-конвертируемите футболисти на Локомотив Пловдив сега – Парвизджон Умарбаев, даде просторно изявление за профилирания футболен уебсайт SidelineScouted. Медията обичайно обръща внимание на надарени играчи по целия свят, които не са навършили 23 години.

Роден в Худжанд - огромен град в Таджикистан, Първиз Умарбаев е притеглен в академията на съветския Рубин Казан на 13-годишна възраст. Четири години по-късно халфът е изпратен чартърен в Нефтехимик, а по-късно играе и за Истикьол.

През юли 2016 година Умарбаев прави решителна крачка в кариерата си, като минава в Локомотив Пловдив. Той е видян от треньорът Илиан Илиев, който се доверява на именития си сътрудник Курбан Бердиев. Илиев пуска Пара тигуляр още в първия кръг против Ботев в градското дерби. Варненският експерт му дава опцията да играе постоянно в българския хайлайф и да натрупа мачове на високо равнище - нещо, което до този миг му е липсвало. Най-хубавият миг в кариерата на Умарбаев е неповторимият гол, който вкарва за успеха на Локо над Ботев в ноемврийското дерби на Лаута през 2016 година когато треньор на черно-белите към този момент е Едуард Ераносян.

Оттогава Умарбаев се превръща и в основна фигура за таджикския народен тим, отбелязвайки 6 гола в 16 мача.

Умарбаев има и съветски паспорт, а в кариерата си има мачове за Русия на разнообразни младежки равнища. Това значи, че макар че са ниски, възможностите му да бъде извикан в представителния отбор на Сборная в бъдеще, те съществуват.

- Парвиз, Вие сте прекарали огромна част от кариерата си до момента в Русия. Искате ли да се върнете в страната и да играете за един от клубовете в локалната Премиер лига?

- Работя интензивно. Надявам се да привлека вниманието на клуб от съветската Премиер Лига, с цел да мога да мина там в бъдеще.

- Кога се влюбихте във футбола и кои бяха твоите герои?

- Баща ми е бил футболист и от ранното си детство съм обаян от футбола. Нямах кумир, само че постоянно ми харесваше играта на националния тим на Бразилия.

- Шампионска лига на УЕФА или Световна купа на ФИФА? Кое бихте желали повече да спечелите и за какво?

И двата шампионата са измежду най-високите достижения за всеки футболист, само че сега Шампионската лига ми наподобява малко по-реалистична, макар че съзнавам, че спечелването ще е извънредно мъчно и до такава степен би трябвало да се извърви много дълъг път.

- Какви са вашите краткосрочни и дълготрайни проекти като футболист?

В близко бъдеще - бих желал да стана един от най-хубавите играчи в българското състезание, а по-късно да се преместя в някое от най-хубавите европейски шампионати. Също по този начин бленувам да стигна до огромен интернационален конгрес с националния тим на Таджикистан.

- Как намирате българския футбол, спрямо съветския или даже с таджикския?

Футболът в България е по-силен от този в Таджикистан, само че съветската лига е по-добра.

- Кой е най-хубавият ти другар измежду съотборниците в таджикския народен тим и в Локомотив?

Опитвам се да подкрепям другарски връзки с всички играчи в тима, само че, несъмнено, имам доста положителни другари, както в Локомотив, по този начин и в националния тим. Трудно е да назова съответно единствено по един човек.

- Какви са обичаните ви филми, песни и телевизионни излъчвания?

Уважавам всяка просвета. Предпочитам поп музика и комедийни телевизионни излъчвания. Мога да назова два кино лентата: Хачико с Ричърд Гиър и турския филм Evim Sensin.

- Какво обръщение бихте отправили към дребните деца, които се стремят да бъдат футболисти в Таджикистан и Централна Азия?

Работете интензивно, тренирайте крепко, посветете се на обичаното си занятие и вярвайте в себе си!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР