Един от най-известните шпиони от времето на Студената война, заловени

...
Един от най-известните шпиони от времето на Студената война, заловени
Коментари Харесай

17 години Ана Монтес издава тайни на САЩ на Куба: след 21 г. в затвора шпионката отново е на свобода - Свят

Един от най-известните шпиони от времето на Студената война, хванати в Съединени американски щати, излезе от пандиза след повече от 21 години, прекарани там.

Ана Белен Монтес работи като служителка на Агенцията за военно разузнаване на Съединени американски щати. В продължение на 17 години тя издава американски секрети. Разкрита е, съдена и наказана на 25 години затвор. Вчера Монтес - към този момент на 65 година - излезе от женския затвор във Форт Уърт, Тексас.

Монтес е задържана през септември 2001 година, единствено 10 дни след офанзивите против Световния търговски център в Ню Йорк на 11.09. По това време нейните шефове към този момент я подозират и не желаят да рискуват тя да разкрие проектите за навлизане в Афганистан, напомня Българска телеграфна агенция. Заплашена от смъртна присъда, тя подписва договорка с федералната прокуратура и през март 2002 година се съгласява да се признае за отговорна в скрит план за осъществяване на шпионаж. В подмяна получава 25-годишна присъда.

Монтес стартира кариерата си във Вашингтон през 1979 година в службата за тъжби против нарушение на персоналния живот Министерството на правораздаването. През 1984 г. ѝ предлагат да работи скрито за кубинското държавно управление. На 6 декември 1984 година тя приема, разкрива в книгата си проверяващият публицист Джим Попкин.

Кубинците желаят от Монтес да си откри подобаваща за шпионска активност работа. Тя кандидатства в Агенцията за военно разузнаване и постъпва там през 1985 година Започва да се изкачва в служебната подчиненост и става анализатор. Дълго е считана за топ анализатор по въпросите на кубинските оръжия.

През цялото време тя предава сътрудниците си и изпраща секрети на Куба.

Монтес разкрива самоличността на стотици американци, работещи по въпросите на кубинското разузнаване по целия свят, написа Попкин в " Кодово име " Синя птичка ": същинската история на най-опасната американска шпионка и на сестрата, която съобщи ".

По-малката сестра на Монтес работи за ФБР като преводач.

Шпионката разкрива съществуването на стелт спътник, който е толкоз безценен и толкоз строго конфиденциален, че американски държавни чиновници още не си разрешават да произнасят името му, показва Попкин.

Издадената от Монтес информация довежда до гибелта на американска зелена барета в Никарагуа, въпреки този факт да не е посочен в обвинителния акт.

Монтес не е получавала солидно заплащане от Куба за шпионската си активност, тя работела от обич към страната, показва ДПА. По време на делото Монтес споделя, че счита, че " политиката на нашата страна към Куба е жестока и несправедлива. Чувствах се морално задължена да оказа помощ на отрова да се отбрани ".

Монтес не оставя съвсем никакви улики за активността си. Централно разузнавателно управление на САЩ ѝ присъжда грамота за отлични резултати през 1997 година

Впоследствие Монтес разсънва съмнение и ФБР стартира да я следи. Пийт Лап - един от сътрудниците, които са я следили, споделя, че при ареста тя не изглеждала сюрпризирана.

Според мен тя е мислила за този ден в продължение на 17 години, сподели Лап за телевизия Си Би Ес.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР