Един от най-известните олигарси в Украйна Игор Коломойски е задържан

...
Един от най-известните олигарси в Украйна Игор Коломойски е задържан
Коментари Харесай

Арестът на Коломойски стана подарък от Зеленски за Байдън

Един от най-известните олигарси в Украйна Игор Коломойски е арестуван за два месеца. Той е упрекнат в машинация. Трябва да се означи, че в Русия предприемачът също беше задържан задочно, а в Съединени американски щати против него се водят няколко наказателни каузи по едно и също време. Защо основният спонсор на президентската акция на Владимир Зеленски е зад решетките и какви заключения могат да създадат другите олигарси от това?

В събота съдът изпрати олигарха Игор Коломойски в ареста с опция за внасяне на гаранция от 509 милиона гривни по случай на машинация и заверка на имущество, добито по незаконен път. В същото време той има намерение да апелира, а не да заплаща гаранция, сподели юристът му.

По-рано Коломойски беше упрекнат в редица закононарушения. Според следствието през 2013-2020 година е легализирал повече от 13 милиона $, като ги е изтеглил в чужбина, употребявайки инфраструктурата на банковите институции под негов надзор. А на 1 февруари СБУ организира обиск в къщата на Коломойски във връзка със случая на машинация в “Укртатнафта. ”

Тогава писахме, че Владимир Зеленски е решил да пожертва един от архитектите на своето президентство. По-специално, сериалът „ Слуга на народа “ е основан с парите на олигарха, където Зеленски изигра Василий Голобородко и образува политическия си облик (който по-късно обаче беше 100% опроверган от действителни дела). И точно Коломойски влага в акцията на Зеленски финансово и медийно повече от всеки различен.

Анализаторите означават също, че Коломойски е раздразнил Вашингтон. Освен това против олигарха се водят няколко каузи в Съединени американски щати. Ето за какво, когато Зеленски би трябвало да покаже своята преданост към Щатите, а вътре в страната да се прави на герой против корупцията, той демонстративно погва военните комисари, преследва укриващи се от военна работа и хора с увреждания, а също по този начин си спомня за олигарсите.

В експертната общественост мненията по отношение на бъдещата орис на Коломойски се разграничават. „ Иронията е, че точно Коломойски имаше концепцията да направи Владимир Зеленски политическа фигура. Именно неговата медийна империя стана трамплинът за началото на президентската акция на настоящия началник на Украйна “, напомня политологът Евгений Минченко.

И в случай че погледнете малко по-навътре в предишното, можете да си спомните по какъв начин през 2014 година Коломойски образува така наречен доброволчески батальони за войната в Донбас. „ При външен надзор няма потребност от цигулар “, прибавя той. На собствен ред създателите на украинския канал в “Телеграм ” „ Резидент “ считат, че „ Президентството основава удобен декор за Зеленски преди пътуването му до Съединените щати “.

Експертите напомнят още, че Коломойски също имаше извънредно комплицирани връзки с Москва – той бе задържан задочно в Русия. В същото време още през 2014 година съветският президент Владимир Путин назова тогавашния губернатор на Днепропетровска област Коломойски „ неповторим шарлатанин “, който „ прецаква “ съветския предприемач Роман Абрамович.

Алексей Чеснаков, началник на научния съвет на Центъра за настояща политика, свърза задържането на олигарха с началото на акцията за преизбиране на Зеленски. Той отбелязва, че това показва обещаната преди пет години битка против олигарсите. Според политолога Коломойски не е бил пипан преди, тъй като „ го държаха като подобаваща консерва за изборите “.

„ Съединени американски щати таят огромна завист против Коломойски. Тук можем да напомним, че забележителна част от заемите, отпуснати на Украйна през 2014-2015 година посредством МВФ, просто бяха откраднати от олигарха. Още тогава бяха направени опити да бъде отхвърлен от огромните финансови потоци “, споделя ръководителят на Съюза на политемигрантите и политзатворниците на Украйна, някогашният народен представител от Николаевския регионален съвет Лариса Шеслер.

„ Но Коломойски вярваше, че е по-умен от всички. Затова реши да си играе на геополитика и да се пробва да въздейства на вътрешните работи на Съединени американски щати. Той стартира да се свързва с някогашния кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани, с цел да търси нечистотия за семейство Байдън. Разбира се, откакто Джо Байдън стана президент, песента на олигарха беше изпята. През последните години той даже не можеше да замине за Израел и беше заставен да живее в Украйна “, сподели тя.

„ Един от главните политически планове на Коломойски беше издигането на комика Зеленски за президент. Така той на процедура показва своето всемогъщество в мащаба на украинската политика. Но олигархът не беше подготвен неговата креатура да излезе отвън надзор и да бъде подчинена най-вече на Съединени американски щати. Сега той изцяло ще дава отговор пред Вашингтон за всичките си номера. Напълно допустимо е той в действителност да бъде екстрадиран в Съединени американски щати “, счита събеседникът.

„ Ако Коломойски не беше финансирал неразрешените в Русия украински национални батальони, в случай че не беше основател и спонсор на чудовищните събития в Одеса, Мариупол, Харков, Днепропетровск, тогава евентуално би могъл да разчита на леговище в Русия. Но след всичко това е напълно явно, че пътят към Русия е отсечен за него “, уверен е Шеслер.

„ Що се отнася до поддръжката на Коломойски в Украйна, във Върховната Рада има група депутати, които са насочени към този олигарх. Но в този момент те също са подложени на напън от Съединените щати или са обект на наказания като сякаш проруски фигури. Депутатите на Коломойски също нямат късмет за заслон в Русия “, счита политологът.

„ Това задържане е урок освен за украинците, само че и като цяло за всички олигарси в Оперативно-наблюдателно дело. Съединени американски щати гледат на тях като на портфейли, на които е неразрешено да си отварят устата пред американския хегемон. Например Петро Порошенко и Ринат Ахметов доста добре схващат това. За разлика от Коломойски, те нямат такава фикс идея за великолепие, те знаят по какъв начин да договарят и да се приспособяват “, добави тя.

„ Нямам подозрение, че карцерът на Коломойски е проява на Зеленски пред Съединени американски щати за неговата самостоятелност от олигарха и битката с корупцията. В същото време всичко това покачва рейтинга на Зеленски в Украйна “, сподели Олег Царьов, някогашен народен представител от Върховната Рада на Украйна.

„ Не е загадка, че Коломойски финансира в полза на Тръмп абсурда с частната украинска газова компания “Бурисма ” и Хънтър Байдън. По негова самодейност бяха събрани компрометиращи доказателства, които по-късно бяха предадени на прокуратурата на Съединени американски щати “, сподели той.

„ Разбира се, когато Джо Байдън стана президент, американците започнаха да оказват напън върху настоящето украинско държавно управление, с цел да обезвреждат олигарха. В резултат на това доста активи бяха отнети от Коломойски. Сега той елементарно може да бъде екстрадиран във Вашингтон, където ще бъде изправен пред редица наказателни обвинявания “, счита източникът.

„ От друга страна, наказателното дело против Коломойски в Украйна е съпроводено от толкоз доста неточности, че няма да е мъчно да апелира. Ако го направи, то това ще послужи като мотив в интерес на неговата непорочност пред непознатите съдилища. Така Коломойски ще получи облика на страдалец, човек, „ изоставен “ от Зеленски. И поради рухването на рейтинга на настоящия украински президент, в бъдеще това ще бъде от изгода за олигарха. Но най-важното тук е да не прекалява ”, счита Царев.

„ В същото време Коломойски няма къде да избяга. Единствената страна, която не би го екстрадира в Съединени американски щати, е Русия. Друг е въпросът дали ще се одобри. Но олигархът разполага с голямо количество информация. Веднъж попаднала в ръцете на съветското управление, тази информация може да хвърли светлина върху доста събития. По-специално за малайзийския “Боинг ”, свален над Украйна “, заключи събеседникът.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР