Един от най-известните императори на Великата Римска империя, а именно

...
Един от най-известните императори на Великата Римска империя, а именно
Коментари Харесай

Император Нерон – възход и падение

Един от най-известните императори на Великата Римска империя, а точно император Нерон е прочут с това, че в интервала на ръководството си, Рим – най-големият и преуспяващ град в света за времето си, изгаря до основи. Управлението му е останало в историята като интервал на непрестанни кавги, характеризиращи се с убийствата на доста известни аристократи, вътрешни битки и чудатост, невиждана дотогава даже от известното с  разгула си римско общество.

Рожденото име на императора било Луций Домиций Ахенобарб, роден в италианския град Анциум. Управлява в интервала сред 54 и 68 година след новата епоха. Нерон става прочут и с това, че е най-младият дотогава император на Римската империя, заел поста след „ дежурните ” дворцови интриги. Друг любопитен факт за него е, че на 19 години се дами за доведената си сестра Клавдия Октавия.

За да има време да се забавлява, той дава на Сената огромна власт. А какви са неговите занимания? Търси и се огражда с богати хора на неговата възраст. След това обикалят римските улици, тероризират жителите с побои, изнасилвания.

Сената незабавно се възползва от дадената му допълнително власт и подстрекава Нерон да усили налозите, а това води след себе си и протести. Всички протести на популацията и робите са смазани.

Във външната си политика Нерон желае да резервира мира и задържа завоюваните дотогава граници. Все отново той съумява да причисли Мизия и стартира построяването на римски пътища в Тракия.

По време на ръководството му се състоят няколко доста значими събития – Римо-партската война (58-63 г.), въстанието на кралица Боудика в Британия (60-61 г.), началото на първата Римо-еврейска война (66-70 г.), както и въстанието на зилотите.

Постигна триумфи във вътрешната и външната политика в първите години на своето ръководство. Но втората половина е присъща с неговата увеличаваща се екстравагантност. Пример за това е обожествяването на четиримесечната му първородна щерка, след нейната гибел, строенето на многочислени храмове в нейна чест, както и ритуалите, които жреците са принудени да правят.

Подиграван е за разгулния си живот и многочислените любовни връзки с мъже и дами.

През 64 година Рим е атакуван от чумна зараза. Точно тогава става и огромният пожар в Рим. 4 от 14-те региона на града са изцяло опожарени, а наранени са още 7. Всички упрекват Нерон за пожара, а Тацит дори написа в своите летописи, че малко преди пламъците да обзет града са видяни плебеи, които са обикаляли града с факли, по заповед на самият Нерон.

Нерон е обичал да рецитира, да написа стихове, поеми. Даже за него се споделя, че той до момента в който гледал по какъв начин Рим гори, е съчинявал и рецитирал стихове за гибелта на Троя.

След пожара, на мястото на опожарените постройки Нерон стартира да стори нов, голям замък, наименуван „ Златният замък на Нерон “, който трябвало да се простира на повърхност от 40 до 120 хектара.

За да отхвърли обвиняванията към себе си за подпалването на града, Нерон показва за виновници християните. Тогава и стартират първите християнски гонения в Римската империя.

Един от най-жестоките и самозабравили се тирани в историята на Рим е изглеждал изцяло нормално, обличал се неуместно, не е имал положителни хигиени привички. Ето какво написа Светоний за него:

„ Бил междинен на растеж, с тяло на петна и с неприятна миризма, коса светлоруса, лице по-скоро хубаво, в сравнение с привлекателно, очи сивосини и късогледи, пълен врат, издаден стомах, напълно тънки крака; …външният тип и облеклото му били напълно непристойни: косата си носел постоянно накъдрена и на етажи, а по време на пътуването в Ахея даже я пуснал на тила; постоянно излизал вън по домашна дреха, с кърпичка към врата, необут и без пояс. ”

Управлението на Нерон завършва през 68 година, когато се самоубива. Тогава шефовете на Галия и Испания подвигат огромно въстание срещу него. Въстанието набира от ден на ден поддръжници и сенаторите от сенатът от боязън и с цел да запазят своя живот се събират и осъждат Нерон на гибел.

Нерон си прерязва гърлото когато бойците идват да го арестуват.

Автор: Божидара Иванова

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР