Един от най-изтъкнатите учени в света в областта на слънчево-земната

...
Един от най-изтъкнатите учени в света в областта на слънчево-земната
Коментари Харесай

Американски учен с лекция за слънчевите източници в БАН

Един от най-изтъкнатите учени в света в региона на слънчево-земната физика и галактическото време – доктор Нат Гопалсвами ще изнесе лекция в Българската академия на науките. Американецът ще приказва на тематика „ Слънчевите източници на галактическото време “ на 13- и юни (четвъртък) от 14.00 ч. в зала „ проф. Марин Дринов “.

Д-р Гопалсвами е президент на Научния комитет по слънчево-земна физика към Международния съвет за просвета и изпълнителен шеф на Международната самодейност за галактическо време. Той е един от най-изтъкнатите учени в света в тази област, създател на над 400 публикации, представени повече от 16 500 пъти, и е редактор на 9 книги.

Трудовете на учения са отдадени на възникването на събития на Слънцето, които могат да имат резултат върху Земята, разпространяването и еволюцията им по пътя от Слънцето до Земята. Неговите проучвания поставят основата на основаването на емпирични модели за прогнозиране на възникването на геомагнитни стихии. Те имат освен теоретично, само че и голямо практическо значение, защото в доста случаи неподходящите последици от геомагнитните стихии, в случай че бъдат планувани, могат да бъдат понижени с превантивни дейности.

Слънчево-земната физика е релативно нова научна област, която напоследък придобива все по-голямо научно и практическо значение. С развиването на технологиите човешката цивилизация става все по-зависима от неподходящите условия в космоса (така нареченото „ галактическо време “), които могат да провокират спиране на работата на сателитните и наземни системи, връзките, навигацията, електропреносните и газопреносни мрежи и да нарушат ритъма на живота по целия свят.

Лекцията ще бъде изнесена на британски език.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР