Един от най-изтъкнатите инфекционисти в България, дългогодишен кадър на Военно-медицинската

...
Един от най-изтъкнатите инфекционисти в България, дългогодишен кадър на Военно-медицинската
Коментари Харесай

Проф. Георги Попов от Софиямед: Скритата заболеваемост с Омикрон е най-малко четири пъти над официалните данни

Един от най-изтъкнатите инфекционисти в България, дълготраен кадър на Военно-медицинската академия, а в този момент част от екипа на болница и ДКЦ " Софиямед " проф. Георги Попов приказва пред БНР за най-хубавите способи на лекуване на ковид, най-ефективните медикаменти против подлата болест, за това по кое време да чакаме една ваксина против целия ковид...

" Ние сме при започване на петата вълна, като моите упования са в средата на февруари да достигнем пика. Имайки поради бурния метод на разпространяване на Омикрон, може да се доближи и до над 30 хиляди инфектирани дневно. Скритата заболеваемост е минимум четири пъти по формалните данни. Това не трябва да основава предварителна суматоха у хората, тъй като всички тези всекидневно тиражирани числа и данни сътвориха у тях суматоха и меланхолия, което не трябва да се подклажда и акцентира непрестанно ", сподели проф. Попов.
свързани новини8407на 18.01.2022
" Засега се оправяме сносно с вдишване на болните. се яви в интервала на низходящото развиване на Делта разновидността. Но към този момент покачването на заболеваемостта е гладко. Делта разновидността съвсем е претопен, като има разлики в лекуването на двата вируса. В " Софиямед " изследваме от кой вид е болен пациента и това ни оказва помощ доста в лекуването. Заболяването е стръмно покачващо се, само че лечимо и считам, че ще се оправим с тази вълна ", посочи още проф. Попов.

Сред най-ефективните лекарства за лекуване на COVID-19 са моноклоналните антитела, ремдесивир - при започване на заболяването и при съответните показания за болния - най-много при тези с съпътстващи болести.

Видният инфекционист уточни, че и при Делта разновидността, за разлика от Омикрон, доста сполучливо за лекуване се ползват моноклоналните антитела. В " Софиямед " с голям триумф това към този момент се прави амбулаторно за пациентите и не се постанова те да остават за болнично лекуване. Вече към 30 такива пациенти сполучливо са излекувани в доболнични условия.

" Нещо, което се прави и в " Пирогов ". Колеги от провинцията споделят, че имат медикаментите, само че не могат да ги приложат, тъй като не знаят по какъв начин... Но лекуването с моноклонални антитела работи, те блокират вируса и лечението след това е по-лека ", добави проф. Георги Попов.

Той добави, че " към този момент са отхвърлени от медицината, от огромните мултицентрови изследвания медикаменти като хидроксихлорохин, няколко антигрипни препарати като ремантадин, както и някои антиретровирусни препарати, Ивермектинът е не напълно отритнат. Според някои протоколи работи и продължава да се употребява за лекуване, в това число и в развити страни, в Съединени американски щати също. В България направихме многоцентрови изследвания и установихме, че има резултат единствено, в случай че се приложи в първите два дни ".

По думите му в страната може краткотрайно да има дефицит на някои от медикаментите, само че в този момент Министерство на здравеопазването доста гъвкаво и бързо реагира на това. " В България в границите на общата доставка за страните членки на Европейски Съюз са доставени към 50 хиляди опаковки от двете нови медикаменти против ковид - на " Пфайзер " и на " Мерк ", само че чакаме в най-кратки периоди да се създаде обединен народен протокол за тяхното използване. Те са скъпи, най-вероятно ще могат да се изписват и от персоналните лекари в бъдеще, само че за избран вид пациенти. Ние с интерес следим, че в страните, в които към този момент се ползват, има и избран песимизъм ", съобщи лекарят.

В цялата картина на лекуването на пациентите с ковид, изключително по отношение на това те да не доближават до апаратна вентилация, проф. Попов посочи нещо доста значимо - да се гледа единствено на протокола за лекуване, а да има самостоятелен метод при лекуването на всеки.

По думите му сега инфектирани с са най-вече младежи, също и деца, като за няколко дни те се оправят. Лечението е най-вече амбулаторно. Но тестванията сега за дават много неправилна информация, предизвести лекарят.

Проф. Попов уточни също, че в случай че инфектираните доближат 30 хиляди дневно, интензивните кревати няма да са задоволителни. И казусът ще е за възрастните и хронично заболели, даже имунизирани с две дози или към този момент преболедували възрастни хора - те ще бъдат наранени от Омикрон. За момента интензивните кревати са задоволителни за децата, като педиатрите ни са готови за вълната.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР