Един от най-интересните и популярни съвременни философи в Испания Хавиер

...
Един от най-интересните и популярни съвременни философи в Испания Хавиер
Коментари Харесай

Хавиер Гома гостува за първи път в България

Един от най-интересните и известни модерни философи в Испания Хавиер Гомá, ще гостува за първи път в България с лекция в София. Лекцията ще се състои на 29.11.2017г. от 18.30ч. в Софийския университет "Св. Климент Охридски ", зала 272 (Северно крило). Входът е безвъзмезден за всички искащи да чуят неговите възгледи.

Испанският мъдрец ще ни вкара в неговата „ всеобща философия “ посредством размишления върху разнообразни аспекти на всекидневието. Философията, препоръчана от мислителя, е „ всеобща “ в две посоки: от една страна, се обръща към всички, а от друга, се пробва да следи света в неговата целокупност. Според Гомá, философията следва да бъде освен рационална, а и общопонятна.

Хавиер Гомá е включен в листата за най-влиятелни ибероамерикански интелектуалци през 2012 и 2014 година на списание Foreign Policy. Многократно награждаван автор; изнася лекции по света; сътрудничи за разнообразни радиоканали, водач на мнение в испански издания.

Хавиер Гомá е роден в Билбао през 1965 година Започва да написа на 15 годишна възраст, лекар по философия, приключил класическа лингвистика и право. Основните му метафизичен писания са събрани в две книги - Всеобща философия и така наречен Тетралогия за образцовост.

Автор е на театралния монолог Неутешим, оповестен в Ел Мундо (2016), който сега се играе на сцената на Националния трагичен център в Мадрид (2017). Автор е също на книгите Придобита доверчивост и Образа на твоя живот. Носител на Националната премия за литература на Испания за 2004 година - раздел есета - за първата му издадена книга Имитация и опит.

Хавиер Гомá: „ Философията не е поръчител за благополучие, само че оказва помощ да придаде значителност и дълбочина на живота, да го направи по-достоен, с цел да бъде живян. Кара те обаче да изживяваш повече спънките му, да изпитваш състрадание за несправедливостите, главната, от които е гибелта. “
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР