Един от най-големите убийци в световен мащаб, познат на човечеството,

...
Един от най-големите убийци в световен мащаб, познат на човечеството,
Коментари Харесай

В неравностойна битка с грипа


Един от най-големите убийци в международен мащаб, прочут на човечеството, е грипният вирус. През историята той, както и други инфекциозни причинители, нееднократно са обезлюдявали градове и села и даже са поставяли под въпрос оцеляването на човешкия жанр в избрани местности.

Днес епидемиологичната конюнктура е много по-различна. Жертвите на грипния вирус са доста по-малко, само че за жалост към момента има такива, а всеки загубен живот е проваляне.

Отново се намираме в грипния сезон и по данни на епидемиолозите настоящо провалите му в Северна и Централна Америка са по-тежки, от тези в Европа.

Вярно е, че голямата част от хората, които се заразят с грип, го прекарват и се възвръщат изцяло. Това носи лъжливо чувство за недостижимост, изключително на младите и дейни хора. Washingtonpost опровергава това разбиране, споделяйки със света историята на 21 годишния Кайлър Баугман – млад, деятелен и предан на фитнеса и положителното здраве мъж. Когато се разболява от простуда около Коледните празници, той и фамилията му считат, че просто се нуждае от отмора. Само няколко дни по-късно обаче, Кайлър развива септичен потрес и умира от множествена органна непълнота вследствие на грипен вирус.

Неговите близки са потресени и към момента им е мъчно да възприемат, че грипа е лишил техния наследник, другар, обичан. Също толкоз съкрушени са и синовете, брачна половинка и общността в Масачузетс, на които е била отдадена Джени Чинг. Когато нейната простуда се влошила, потърсила лекарска помощ, само че към този момент било късно – грипът довел до тежка бактериална пневмония, която тя не усяла да преживее.

Властите в Америка предизвестяват жителите, че публикуваният там сега вариант на грипа H3N2 Хонконг е изключително рисков и постоянно носи със себе си повече хоспитализации, затруднения и смъртни случаи.

По данни на Националния център по заразни и паразитни заболявания България е била релативно пощадена през последната седмица от изтеклата година. За сметка на това през първата седмица на 2018 год. болестността от остри респираторни болести е повишена близо 3 пъти, само че към момента при дребен брой хора се записва грипният вирус.

Също

по епидемиологични данни, до скоро превалираха случаите на грипен вирус вид В, само че към този момент са регистрирани и заболели, инфектирани с вариант вид А – рисковия Хонконг H2N3.

Специалистите прецизират, че към момента се намираме при започване на грипния сезон и чакат повишаване на заболеваемостта в края на месец Януари. Макар и първоначално му, България към този момент даде жертва, в лицето на 3 годишно дете, умряло от вид А вариант H1N1.

Епидемиолози, лекари и здравни служащи поучават постоянно да се търси лекарска помощ при подозрение за грип и приканват простудните болести да не се подценяват, без значение дали сме млади и здрави

или възрастни и заболели. Грижете се за себе си и околните си!
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР