Един от най-големите транспортни проекти за последните две десетилетия, маршрутът

...
Един от най-големите транспортни проекти за последните две десетилетия, маршрутът
Коментари Харесай

Седем факта за новата магистрала M11, свързваща Москва и Санкт Петербург

Един от най-големите транспортни планове за последните две десетилетия, маршрутът M11, към този момент е отворен за тези, които желаят да пътуват сред двата огромни съветски града БЪРЗО. Ето какво би трябвало да знаете за него.

1. Новата автомагистрала сред Москва и Санкт Петербург е дълга 669 км и минава през областите Москва, Твер, Новгород и Ленинград. Наречен " Нева " (на реката в Санкт Петербург), това е един от най-големите инфраструктурни планове в актуалната съветска история, с приблизителна обща цена от 520 милиарда рубли ($8,1 млрд.), обезпечени от страната и частните вложители. Само за съпоставяне, неотдавна издигнатият Кримски мост (наричан още Керченски мост) коства по-малко - единствено 228 милиарда рубли ($3,8 млрд.).

2. Пътят от Москва до Санкт Петербург е един от най-натоварените в страната, а остарялата и безвъзмездна автомагистрала М10 не успяваше да се оправи с непрестанно увеличаващия се трафик. Но новият М11 цели да поеме част от тази тежест върху себе си: директният трафик ще бъде пренасочен към М11, до момента в който локалният трафик - към М10. Според публични лица M11 към този момент е оказал помощ за понижаване на броя на произшествията по маршрута Москва – Санкт Петербург два пъти. До 2030 година се чака той да падне 3-5 пъти.

3. Едно от главните преимущества на новата автомагистрала е, че тя редуцира времето за пътешестване до единствено 5-6 часа (на остарелия М10 са нужни към 10 часа, с цел да се стигне до един от градовете). През зимата ограничаването на скоростта е 110 км/ч, само че напролет то ще стане 130 км/час.

4. M11 е тол път. Таксите за коли са 1820 рубли ($28,40) в делничните дни и 2020 рубли ($31,50) в почивните дни. Автомобилите, оборудвани със специфични транспондери, ще се радват на по-ниски цени - 1331 рубли ($20) в делнични дни и 1494 рубли ($23) в почивни дни. Новият маршрут ще бъде опция на влаковете за пътуващите от Москва до Санкт Петербург или назад, като ще бъде по-евтин от високоскоростния трен " Сапсан ", в случай че автомобил транспортира повече от един човек. Да не приказваме за спомагателната независимост и улеснение при пътешестване в личен автомобил и по личен график!

5. Друг плюс е, че по M11 няма да бъде цялостно със тапи. Той не минава през натоварени градове и има разклонения, които разрешават на водачите да стигнат до дестинациите си по-лесно и по-бързо. На разнообразни сектори M11 има четири, шест, осем и даже 10 ленти (всяка с 3.75 м ширина). Все още има една част от пътя, която се построява: сектор с дължина 59 км, заобикалящ град Твер, който бе включен в плана едвам неотдавна.

6. Изграждането на М11 стартира през 2010 година, само че претърпя доста забавяния. Имаше даже публично отвращение от обезлесяването по плана, което накара управляващите да се заемат с казуса. Предвиждаше се той да бъде приключен преди Световното състезание по футбол през 2018 година, само че заради възобновяване на скъпи археологически находки по трасето, завършването се отсрочи до есента на 2019 година.

7. Владимир Путин към този момент изрази поддръжката си за автомагистрала М11 през 2003 година като значим инфраструктурен план за страната и стопанската система. " Тази автомагистрала ще насърчи развиването на районите, през които минава. Това ще подтиква икономическото им развиване и ще усили достъпността... ", сподели той по време на откриването. Руският президент публично откри новата автомагистрала на 27 ноември 2019 година и също взе участие в пробно шофиране, наслаждавайки се на гледките на автомагистралата от лимузина си Aurus.

Новият път е и част от по-голям инфраструктурен план - Международния транспортен кулоар Европа-Западен Китай. Това е интернационален план, почнал в средата на 2000-те на фона на възходящата търговия сред Китай и Европейски Съюз. Така се ражда концепцията да се построи път с обща дължина 8500 км, който ще отвори нов транспортен маршрут от Китай до Европа през Казахстан и Русия.

*Източник: https://bg.rbth.com/
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР