Един от най-големите страхове на шофьорите на електрически превозни средства

...
Един от най-големите страхове на шофьорите на електрически превозни средства
Коментари Харесай

Британските шофьори на електрически автомобили са все по-сигурни, че няма да останат на пътя

Един от най-големите страхове на водачите на електрически транспортни средства - че батерията на колата им ще се изтощи, преди да са достигнали до зарядна станция, може би към този момент не е толкоз оневинен, най-малко за водачите в Обединеното кралство. 

Броят на е-превозните средства, които са спрели непредвидено, защото зарядът на батерията им се е изчерпал, понижава с съвсем три четвърти през първите пет месеца на тази година спрямо 2019 година, сочат нови данни, огласени от Английската автомобилна асоциация (Ей Ей - AA), съобщи Българска телеграфна агенция.

Закъсалите на пътя английски водачи понижават

От началото на януари до края на май тази година единствено 2,1 на 100 от закъсалите водачи на електрически транспортни средства във Англия са уведомили асоциацията, че причина за казуса им е бил изтощена батерия. За съпоставяне, това е било мотив за 8 на 100 от недоволствата на изпадналите в усложнение водачи на е-превозни средства през цялата 2019 година

Английската автомобилна асоциация отдава този спад на нараствания брой зарядни станции в Обединеното кралство. Броят на тези станции се е нараснал до 42 566 в края на април при 24 909 през същия интервал на предходната година, по данни на профилираното онлайн приложение " Запмап " (Zapmap).

Друг позитивен фактор е все по-големият брой пунктове за зареждане на е-автомобили, обезпечени от редица компании и организации за потребностите на чиновниците им, както и увеличението на персоналните устройства, които притежателите на електрически транспортни средства са конфигурирали в гаражите си, отбелязва ръководителят на Английската автомобилна асоциация Едмънд Кинг.

Страхът от привършване на заряда на батериите на електрическите коли, прочут като " безпокойствие за пробега до идващото зареждане ", се счита за една от главните аргументи, заради която доста хора не се вземат решение да преминат към е-мобилността, отбелязва ДПА. 

" Нашите данни ясно демонстрират, че тези опасения не са оправдани ", показва Кинг.

" Разбира се, нужни са целенасочени старания за разширение на мрежата от публични зарядни станции, които са налични за всички водачи, с цел да бъдат позволени проблемите на водачите, които не разполагат с персонални или нямат достъп до служебни (устройства за зареждане на акумулатори - бел. ред.) ", съобщи ръководителят на Английската автомобилна асоциация.

Намаляването на проблемите, свързани с случайно прекъсване на електрически транспортни средства поради батериите им, се отнася значително единствено за Обединеното кралство. Там инфраструктурата за зареждане на е-превозни средства се развива бързо на фона на решението на английските управляващи от 2030 година да бъде неразрешена продажбата в страната на нови коли с бензинови и дизелови мотори, отбелязва ДПА.

По-голямата част от водачите на електрически коли (88 на сто), взели участие в световно изследване през 2021 година, са декларирали, че още веднъж биха си купили електрически автомобил макар евентуалните проблеми с рестриктивните мерки на пробега им заради заряда на батерията. Много от тях означават, че към този момент имат устройство за зареждане или имат достъп до служебно, което доста ги улеснява. 

Експертите считат, че въвеждането в употреба на по-издръжливи и по-ефективни акумулатори, съчетано с разширението на мрежата от зарядни станции, може да докара до възстановяване на ситуацията и в редица други европейски страни, с изключение на във Англия. 

В Германия стремително строят зарядни станции

Германия ще отдели 900 млн. евро за дотации за разширение на системата от зарядни станции за електрически автомобили. Това заяви през предходната седмица транспортното министерство на страната.

Най-голямата европейска стопанска система сега разполага с 90 000 точки за зареждане на електрически автомобили и си е сложила за цел да усили броя им до 1 милион към 2030 година, с вяра да подтиква разпространяването на електрическата подвижност като един от методите за реализиране на въглеродна индиферентност до 2045 година. 

Възходът на " Тесла " в Съединени американски щати

Батериите на електрическите транспортни средства, които създава " Дженерал мотърс " (General Motors), ще бъдат съвместими с " бързозарядните " станции в Съединени американски щати, ръководени от " Тесла " (Tesla). Това оповестиха през юни двете американски автомобилостроителни корпорации.

По-рано и " Форд " (Ford) реализира сходно съглашение с " Тесла ". Това значи, че фирмите, произвели към 70 на 100 от електрическите транспортни средства, които са продадени през последните месеци в Съединени американски щати, ще употребяват стандартизирани устройства за зареждане на батериите им, отбелязва Ройтерс.

" Тесла " има към 17 000 " бързозарядни " станции в Съединени американски щати. В страната са конфигурирани към 54 000 публични зарядни станции, само че електрическите транспортни средства се зареждат на тях доста по-бавно, в сравнение с посредством " бързозарядните " станции на корпорацията, чийто мажоритарен притежател е предприемачът мултимилиардер Илон Мъск, показва Асошиейтед прес.  
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР