Един от най-големите шедьоври в света и със сигурност най-краденотото

...
Един от най-големите шедьоври в света и със сигурност най-краденотото
Коментари Харесай

Нов дом за 30 милиона евро пази Мистичният агнец в Гент

Един от най-големите шедьоври в света и сигурно най-краденотото произведение на изкуството за всички времена, „ Поклонението пред мистичния агнец “ на братята Хуберт и Ян ван Ейк, известно още като Гентския олтар, има нов дом от бронирано стъкло за 30 милиона евро, оповестява Би Би Си  

През вековете олтарът е преместван няколко пъти в катедралата Св. Бавон и в този момент е разположен в един от най-големите параклиси, покрай първичното му място. След години на консервационна работа, която разкри доста изгубени елементи и блестящия цвят на истинската повърхнина на боята, в този момент той е изложен в кутия от бронирано стъкло с височина 6 м, обем от 100 кубически метра и с следен климат.

Огромната витрина разрешава автоматизирано да се отварят крилата на олтарната част от 12 панела всяка заран и да се затварят още веднъж вечер, а посетителите да виждат както лицата, по този начин и по-приглушените изображения на противоположната им страна с фигури от Стария Завет и донори.  Витрината ще предпазва панелите от нестабилните температури в неотопляваната постройка, които могат да паднат до 2° през зимата, а през лятото — от нахлуващите през цветните витражи слънчеви лъчи, написа „ Гардиън “. 

В новия посетителски център в криптата посетителите ще могат да научат за основаването на олтара, комплицираните алегорични подиуми и по-късната му история, богата на събития, посредством шлемове с добавена действителност, преди да се реалокират в основната катедрала, с цел да го видят от близко. 

Експозицията и посетителският център, които отварят за посетители в понеделник, са част от план за 30 милиона евро, който също по този начин обезпечава за първи път цялостен достъп за инвалиди до четирите равнища на катедралата посредством ново стълбище и асансьорна кула.

Разбираемо, главен приоритет в осъществяването на плана е била сигурността на шедьовъра. По време на 588-годишната си история Гентският олтар е съвсем изгорял от бунтуващи се калвинисти, отнасян на части в Париж от Наполеон, разделян на две, откакто попада в ръцете на краля на Прусия, поискан от Херман Гьоринг и завлечен от Хитле, преди да бъде избавен от екип командоси-двойни сътрудници от солна мина в Австрия, където е трябвало да бъде да бъде взривен. Последната история е разказана в кино лентата на Джордж Клуни „ Пазители на наследството “. 

Оцелял е, само че не е останал цялостен. Два от 12-те му вътрешни панели („ Праведните съдии “ и „ Христовото войнство “) изчезват през нощта на 10 април 1934 година Единият е върнат от похитителите му съвсем незабавно, като знак на благосклонност. Другият не е открит. Кражбата обърква полицейските детективи, води до обезсърчение нацистките сътрудници, от които Гьобелс желае да го намерят, с цел да го подари на фюрера и озадачава феновете на престъпни загадки към този момент близо 90 години. Днес на мястото на „ Праведните съдии “ е сложено копие. 

 За да се разреши достъп на посетителите, като в същото време се поддържа равнище на висока сигурност, е осъществено доста разрушение и препроектиране на някои от античните каменни стени на катедралата, което е вдигнало доста сметката, изплатена от фламандското държавно управление и другите спонсори. Самата витрина от бронирано стъкло, в която се намира олгарът, коства 5 милиона евро.

На формалното разкриване в четвъртък Ян Ямбон, министър-председателят на Фландрия, съобщи, че се надява скоро туристите да могат да се върнат и да бъдат  повече от всеки път. „ Ян ван Ейк беше талант, който изумява света повече от пет века с новаторските си техники “, сподели Ямбон.  „ Разкошът на цветовете, детайлите, осветлението: всичко е съвършено. Това ни кара да се гордеем.  Радваме се, че фламандското държавно управление съумя да способства за това и че можем да покажем този шедьовър на нашите деца и внуци, а надяваме се скоро — и на доста туристи. "
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР