Един от най-големите съвременни български художници Ванко Урумов, роден във

...
Един от най-големите съвременни български художници Ванко Урумов, роден във
Коментари Харесай

IN MEMORIAM: Ванко Урумов достигна своя бряг

Един от най-големите модерни български художници Ванко Урумов, роден във Варна, приживе стъпил с изкуството си на пътя на Вечността, се придвижи в нея, скърбят от екипа на Градска художествена изложба „ Борис Георгиев “ - Варна.

Емблематична фигура от бурния интервал на обновяване в българското пластично изкуство – 70-те, 80-те и 90-те години на ХХ век, той беше актьор на огромния жест и проникновената мъдрост, притихнал мъдрец, чиито безмълвни провокации се трансфораха в монументални знаци на смяната.

Ванко Урумов е роден на 21 декември 1941 година в фамилията на варненския художник маринист Георги Урумов, през 1971 година приключва компетентност живопис в Художествената академия, в класа на проф. Панайот Панайотов. Един от създателите на именитата арт територия „ Вулкан “ във Варна. Работи в региона на живописта, графиката, монументалната статуя, приложното изкуство. Негови бронзови пластики украсяват публични здания в София и Варна. Включва се във всички огромни изложения в България и в представителни гостувания на българското изкуство в Индия, Канада, Мексико, Съединени американски щати, Япония и други Самостоятелни изложения прави в Букурещ, Виена, Дордрехт, Москва, Падуа, Сарагоса, Сепре, Франкфурт на Майн, Хаолин и други Негови произведения са владеене на Националната художествена изложба, Софийската градска художествена изложба, галериите във Варна, Добрич и Бургас, националните библиотеки във Вашингтон и в Париж, на частни сбирки в България и в чужбина. Дългогодишен шеф на Градската художествена изложба – Варна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР