Един от най-големите противници на отпадането на позорния мониторингов механизъм

...
Един от най-големите противници на отпадането на позорния мониторингов механизъм
Коментари Харесай

Брюксел призна провала на съветника Тавание

Един от най-големите съперници на отпадането на позорния мониторингов механизъм по правораздаване и вътрешен ред на Европейската комисия над България е уволнен. В началото на годината непрекъснатият консултант в представителството на Комисията в София Юри Тавание е научил, че след 10-годишна работа у нас, мандатът му се приключва.

На езика на дипломацията това значи, че Брюксел признава неправилния метод, който е имал в последното десетилетие по отношение на София. Ролята на Тавание в удължаването на неработещия мониторингов механизъм е несъмнена, тъй като той е този, който е домакинствал на всичките европейски служители идващи у нас София най-малко по два пъти годишно, с цел да изготвят заключенията в годишните отчети.

Дори в секретна грама на Американското посолство у нас, която “Труд ” разкри, се показва, че Тавание има отрицателно отношение към български държавни представители, които са полагали старания за привършване на механизма в авансово открития 3-годишен интервал след влизането на България в Европейския съюз през 2007 година В последна сметка, позорният механизъм, без ясни претекстове, продължава да работи и до през днешния ден.
Освен че дългото му използване го направи неработещ, той бе трансфорат в инструмент на локални лобисти и олигархични кукловоди, които започнаха да го употребяват в акциите им по ерозиране на доверието към институциите.

Юри Тавание, на процедура, стоеше на “входа ” и на “изхода ” във връзка с наличието на така наречен “мониторингови отчети ” на Европейска комисия за България. Това беше причина в един избран интервал от време тяхното наличие да се изготвя в няколко софийски офиса на грантово подвластни организации, а по-късно верифицирано през Брюксел. Самият Тавание неведнъж бе засичан на неофициални сбирки на политизирани съдии от компрометирания Съюз на съдиите в България, щатни протестъри и свързани с олигархичния кръг “Капитал ” обществени представители и неуспели партийци като абдикиралия от поста на правосъден министър Христо Иванов.

През ноември 2015 година Тавание бе обвинен като участник в опит за компрометирането на основния прокурор посредством спуснат през един от “кафявите ” уеб сайтове на подмолните кукловоди подправен мейл от Европейската комисия. Наложи се на няколко пъти публични представители да внасят разяснения за “фалшивата вест ” и да се извиняват за въвличането на Комисията във вътрешнополитически скандал.

Прекратяването на мандата на Тавание е измежду най-логичните пояснения и за радикализирането на маргиналния партиен водач Христо Иванов. Само за няколко месеца някогашният министър на правораздаването се трансформира от пръв последовател на сухите клишета на европейските служители, в техен първи съперник. В среднощни тиради в обществените медии, тъжният политик недоволства от политиката на Комисията по отношение на страната ни. Странната трансформация у Иванов съответства и с смяната на тона на Брюксел по отношение на България и ясно декларираното решение на ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер за отпадане на мониторинговия механизъм, което бе доказано с последния отчет от ноември предходната година. Отпадането на мониторинговия механизъм прави изцяло непотребни дузина грантово подвластни организации, в част от които се е подвизавал Иванов преди да влезе в изпълнителната власт.

Оттеглянето на Тавание, което се случва след серия запитвания на “Труд ” до Европейската комисия, е знаково и по още една причина. Очевидно даже в Брюксел са осъзнали сериозния репутационен риск, който поемат с продължение на наличието на чиновника в София, заради дълбоката му обязаност с Иво Прокопиев. Тази връзка е изключително забележима през имиджови материали в поръчковия “Капитал ”, отдадени на еврочиновника. Тавание, въпреки и последовател на узаконяването на еднополовите бракове, беше за малко привързан (вкл. с цивилен брак) с някогашна журналистка в една от “медиите ”-бухалки на Прокопиев, която е и някогашна служителка на Българския хелзинкски комитет, прочут с провокациите си против българските правоохранителни органи.

“Червеният картон ” за Юри Бюрер Тавание, непрекъснат консултант по Механизма за съдействие и инспекция на Европейска комисия в София, в действителност демонстрира токсичността, която носят контактите с компрометирани локални лобисти и техните политическо-протестърски проксита. Очевидно, на 11-та година от участието на България в Европейски Съюз, европейският хайлайф осъзна, че взаимното доверие сред равноправни сътрудници се гради въз основата на съдействие с законните държавни институции, а не с прикрити зад маската на “гражданското общество ” марионетки на тукашни олигарси. Новината за отстраняването на Тавание демонстрира, че думата на България като Председател на Съвета на Европейския съюз в действителност тежи, освен това доста.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР