Един от най-големите проблеми, свързани със сигурността при колите, автобусите

...
Един от най-големите проблеми, свързани със сигурността при колите, автобусите
Коментари Харесай

Мъртвата зона при колите остава в историята

Един от най-големите проблеми, свързани със сигурността при колите, рейсовете и камионите, е решен. Т. нар. мъртва зона, която се предизвиква от носещите предни колони и петното, попадащо сред страничните огледала и задната част на транспортното средство, към този момент няма да я има. Технология “премахва ” предните греди, а огледалата ще бъдат сменени с камери.

Continental, позната на всички и като производител на гуми, сътвори технология, която отстрани мъртвите точки в автомобила и разрешава на лидера да вижда през предните колони и по този метод доста да усъвършенства неговото поле на видимост.

Предните поддържащи греди, наричани А-колони, държат предното стъкло и са основата при започване на тавана на автомобила. Тези колони в множеството случаи са обилни образни трудности за лидера.

През годините техните

размери последователно

са увеличавани,

с цел да подобрят сигурността при превръщане и с цел да отговорят на стандартите за резистентност на покрива. Тази наклонност докара до нараснал риск за пешеходците и други участници в придвижването, които се оказват скрити от полето на видимост на лидера.

В някои обстановки според от широчината на носещата колона линейно пространство с размер от 91 см на разстояние единствено 3,5 метра от колоната може да остане невидимо за лидера. Това линейно пространство се усилва доста с отдалечаването от автомобила. В резултат дизайнът на А-колоните е значим фактор при увеличение на полето на видимост на лидера.

Виртуалната А-колона на Continental

употребява нови извити

OLED екрани

и високоразвити

технологии

за следене на придвижването на главата, с цел да усъвършенства полето на видимост на лидера. Обикновено водачите компенсират неналичието на предна видимост, като трансформират позицията си при шофиране. Системата на Continental наблюдава тези придвижвания на водача посредством вътрешна камера, сложена тъкмо над кормилото. В същото време SurroundView външната камера предава в действително време облик от външната среда на автомобила върху OLED екраните, вградени в носещите колони. Интегрирайки придвижването на главата с облиците от външната среда, виртуалната А-колона прави динамична вероятност пред лидера, която основава пред него чувството, че гледа през прозорец, а не във видео облик.

Тази нова технология разрешава на водача да види пешеходците и другите коли, идващи отляво или отдясно, които другояче биха били блокирани от носещите колони.

Lexus стана първият в света авто производител, който

стартира публични

продажби

на коли

с камери вместо

външни огледала Пионер стана моделът Lexus ES, предопределен за японския пазар.

Внедряването на технологията стана допустимо след утвърждението на управляващите от Страната на изгряващото слънце, които позволиха да се употребяват сходни системи в серийни коли. На вратите малко по-ниско от стъклата се намират два 7-инчови екрана с органични светодиоди. На тях се демонстрират изображенията, снимани от камерите, които заменят външните огледала. Предвидени са 3 режима на прожектиране на информацията - на пътя, в завой и при паркиране.

Подобна технология се употребява и при електрическия кросоувър Audi e-tron, който обаче се забавя с лансирането на пазара в Германия. Също по този начин не е ясно какъв брой скоро управляващите на други страни ще разрешат потреблението на камери вместо обичайните странични огледала. При електрическото ауди екраните за назад виждане са вградени в горната част на вратите, тъкмо под стъклото.

Сред главните преимущества на системата е забележителното усъвършенстване в изображението - изключително при неприятно време. Освен това потреблението на камери понижава съпротивлението на въздушния поток, което има позитивен резултат върху икономията на гориво и шума в купето. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР