Един от най-големите парцели за застрояване в Пловдив - този

...
Един от най-големите парцели за застрояване в Пловдив - този
Коментари Харесай

Ключов парцел поскъпна драстично

Един от най-големите имоти за застрояване в Пловдив - този на някогашната фабрика Кока-Кола, още веднъж излезе на пазара на парцели. Новината идва единствено няколко месеца, откакто мина процедурата по одобрение на новия Подробен организационен проект /ПУП/ на парцела. Теренът е с повърхност от 48 дка, има лице на бул. " 6-ти септември " и се намира тъкмо против кметството на регион " Източен ". По-малко от две години след първата му продажба, цената му се е вдигнала с 2,4 милиона евро без Данък добавена стойност.

През септември 2019 парцелът бе закупен от предприемачът Ангел Куков посредством компанията му " Олимпия Парк Инвест " ЕООД, която го закупи от Централен кооперативен съюз. По това време оповестената цена на някогашният промишлен комплекс на Кока-Кола бе 7 220 850 EUR без Данък добавена стойност или 150 EUR/кв.м без Данък добавена стойност.

Теренът е доста вкусен и въпреки преди години да се е намирал в периферията на града, сега на процедура попада в доста атрактивна зона, която е снабдена с огромни магазини и инфраструктура, прецизира Trafficnews. Към този миг върху него има индустриална постройка с РЗП от 4400 кв.м, както и други пайантови постройки. Основен проблем за вложителите бе статутът на парцела, който до скоро беше за публично обслужваща, индустриална и складова активност. Именно това беше и първата работа на Куков, който входира документи за смяна на ПУП-а на парцела.

Първоначално предприемачът Куков бе входирал документи, с които изиска да бъде удобрено застрояването със сграден фонд от 170 000 кв.м РЗП. Строителният магнат изискал да му бъде позволено строителството на голям жилищен комплекс с 70% застрояване на терена. Това беше утвърдено от Общинският съвет като бе гласувано изменение на ПУП-а.

След решението на локалния парламент обаче регионалният шеф върна решението, защото счита, че е незаконосъобразно в частта за утвърдените устройствени индикатори. В претекстовете си Каназирева посочи, че гласувания Подробен устройствен план се планува Кинт 4,0, до момента в който коефициентът там е Кинт 2,5 по Общия организационен проект. Отделно плътността на застрояване е вдигната от 50% на 70% за терена, което също опонира на нормативната уредба, а височината пък е до 50 метра.

Последва връщане и прегласуване, като по-късно устройствените индикатори на терена на някогашния цех Кока-кола в " Източен " бяха изменени от общинските съветници. Те бяха намелени до 50 % застрояване на терена от 48 декара, до 50% озеленяване, кинт 3 и височина 35 метра.

В резултат на това някогашният индустриален колос към този момент има Подробен устройствен план за строителство, въпреки и с по-малки размери. Междувременно обаче строителният магнат очевидно към този момент се е отказал от амбициозния си план да построи жилищна постройка там, защото парцелът още веднъж е разгласен за продажба. Единствената разлика е, че през днешния ден той се продава за 9,6 милиона евро без Данък добавена стойност или 200 евро на кв.м. без Данък добавена стойност. Това съставлява нарастване на цената с 33%, а в левова равноценност и дружно с налога разликата сред покупна и желаната продажна цена, т.е. маржът е 5,7 милиона лв..

Така, може да се окаже, че в случай че Куков успее да откри покупател за парцела от 48 дка, макар че той не е направил материални усъвършенствания, а единствено документални позволения, предприемачът има действителен късмет да подписа една от най-печелившите си покупко-продажби – за по-малко от 2 години да изтъгрува парцел с милиони от горната страна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР