Един от най-големите фламандски писатели – Кун Петерс, пристига за

...
Един от най-големите фламандски писатели – Кун Петерс, пристига за
Коментари Харесай

Изцелителят дълбае в човешката душа

Един от най-големите фламандски писатели – Кун Петерс, идва за присъединяване във фестивала „ Пловдив чете “ на 1 октомври от 18 ч. във „ Винтидж хаус “, а на 2.10. от 17:00 ч. в Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “ в София ще се състои премиерата на българското издание на магичния му разказ „ Изцелителят “.
Кун Петерс (1959) е създател на богато, заслужило доста награди творчество. Дебютира през 1988 година С книгите си „ Пощальонът “ и „ Голям европейски разказ “ печели награди и популярност. Преведен е на голям брой езици.
 Не се опасявай от раздялата Не се опасявай от раздялата
След 10 години взаимен живот мъжът на холандската писателка, журналистка и колумнистка Ренате Рубинстейн я напуща поради друга же...
За новия си разказ „ Изцелителят “ Кун Петерс получава влиятелната литературна премия ЕСИ, а с изключение на нея и премията на читателите. Книгата излиза на български в превод на Анета Данчева-Манолова и издание на „ Персей “. Преводът е осъществен с поддръжката на „ Литература на Фландрия “ и стратегия „ Творческа Европа “. Оценките за романа са: Литературна магия. Майсторски построен сюжет, разказан завладяващо. Формулата, която изяснява за какво се трансформираме в хората, които сме. Не бива да се стремим да търсим истината, а извора.
В „ Изцелителят “ младият Реми е преследван от неудържими сънища и гласове под влияние на историите на чичо си за духа, който господства на всички места, за чернокожия боец, донесъл със себе си чудати вярвания, предания и традиции. Когато Реми оповестява на родителите си, че е усетил в себе си предопределение и че желае да постъпи в ордена на йезуитите, никой не може да го разбере. Но вътрешният му даймон – тайнственият медиатор от някакъв незабележим свят – не го оставя на мира и непрекъснато му повтаря, че би трябвало да изцелява хората. Старите предания и персоналните духовни търсения подтикват Реми да поеме към самото сърце на Африка, с цел да открие жадуваните отговори.
След няколко десетилетия Реми към този момент е професор психоаналитик, чийто възпитаник потегля по неговите дири и стига даже до далечното и екзотично Кванго, с цел да открие истините, защитавани от преподавателя му.
„ Изцелителят “ – кого изцелява той и от какво? Дали е професорът психоаналитик в университетския град Льовен, с целия си високо интелектуален боеприпас от Фройд до Лакан, или заклинателят Кхуундзи, с прилеповите отвари и злокобни култове в сърцето на Африка; и дали те двамата в действителност не са едно и също нещо, търсачи в дълбините на човешката душа. „ Защото всеки един от нас, във всеки миг от времето, по всяко място на света, дири личните си тъмни загадки “ – споделя създателят.
 Сергей Минаев: Всичко, на което сме очевидци към този момент се е случвало, само че с други декори Сергей Минаев: Всичко, на което сме очевидци към този момент се е случвало, само че с други декори
Хаплив и ултра настоящ, Сергей Минаев се завръща с нов роман  " Видеоти ", отдаден на любовта в циничния ни и веществен свят. С пъ...
Как да се излекуват тези, които таят в себе си прикрито завещание от неведоми предшественици, по какъв начин да се прогони виновността, без значение за какво е пристигнала? „ Ние не току така сме тези, които сме “, споделя един от героите. И нищо не е изцяло ясно в мъглата на съществуването, измежду нея се разграничават единствено духове. Даймони, ги посочва героят във Вестхук – само че това напълно не значи демони. Напротив, даймоните са положителни, тъй като са полубогове в безбожния свят, те са вестители, същества-посредници.
Кун Петерс сервира магична, елегантна творба, която внимателно се допира до дълбоки екзистенциални тематики. Тя ни повежда на увлекателно странствуване, надминаващо границите на страни, столетия и култури.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР