Един от най-добрите чужденци, играли в българския футбол - Албан

...
Един от най-добрите чужденци, играли в българския футбол - Албан
Коментари Харесай

Албан Буши: Отборите в България трябва да се страхуват от Гриша Ганчев

Един от най-хубавите чужденци, играли в българския футбол - Албан Буши даде изявление за предаването " Код Спорт по ТВ+. Бившият футболист на Литекс описа любопитни неща за престоя си в Ловеч и за това по какъв начин е дръзнал да скочи на треньора Димитър Димитров - Херо. Той пристигна при " оранжевите " от гръцкия Аполон единствено за 100 хиляди $, а след това го продадоха десетократно повече на Истанбулспор.

Помниш ли по какъв начин стана прехвърлянето ти в Литекс?

- Да, бях в гръцкия Аполон. Дойдоха представители на Литекс и моят управител. Говориха, гледаха DVD с мои изяви в националния тим, както и един мач и ме харесаха. Мисля, че беше против Португалия. Тогава управител бе Цветан Зеленски, а треньор Димитър Димитров - Херо. Гриша Ганчев се държеше като другар. Работата си е работа, само че и другарството си е другарство. Беше като татко. Беше прецизен с футболистите.

Имаше един скандал с твое наказване в България, само че го анулираха и тогава легендата на нашия футбол Наско Сираков сподели, че и с " 10 бушевци отборът на Литекс няма по какъв начин да спре Левски за купата ". Но ти го опроверга и станахте първенци на процедура на " Герена ". Какво помниш от това дерби? Как стана аленият картон? Нещо от мача с Левски?

- Играхме против Славия в Ловеч. Аз бях капитан на тима и съдията даде дузпа за нас. От Славия отидоха да бият съдията - бам, бам... И аз отидох при него като капитан. Не знам какво желаех и защо ми трябваше, само че получих червен картон, а желаех да му оказа помощ. Всъщност играчите на Славия ме удариха. И аз, и един футболист от противника бяхме изгонени. Не желаех да излизам от терена, 10 минути стоях там. Сега като треньор се чудя по какъв начин съм го направил. Отивам към съблекалнята и виждам играча на Славия, който също получи червен картон. Бях доста раздразнен и по-късно го ударих. Извиних му се, само че получих осем мача наказване. Във федерацията гледаха DVD и го понижиха на четири. Играх против Левски, завършихме 0:0 и станахме първенци. Литекс щеше да спре Левски и без Буши, тъй като бяхме супер тим. Но игра единствено един Буши и ги спряхме.

 Алдаир: Имахте извънреден народен тим през 1994-а
Алдаир: Имахте извънреден народен тим през 1994-а

" България заслужаваше да играе на край "

Някоя друга забавна преживелица помниш ли от престоя ти в България?

- Има доста. По принцип аз не пия, само че след мач си взимам едно-две уискита в дискотеката. Напих се и другите споделиха: " Буши доста пие, единствено пие... " Хем пие, хем вкарва голове. Един път Гриша Ганчев им сподели в съблекалнята: " Пийте като Буши и вкарвайте като Буши - няма проблем... "

Имаш един грях към Литекс и това е изпусната дузпа против Видзев в един от най-злополучните мачове за българските тимове в европейските шампионати. Помниш ли какво стана тогава?

- Този мач съм го гледал два-три пъти, само че към този момент не желая да го върша. Бихме 4:1 в Ловеч и си мислехме, че на реванша ще е елементарно. Но там ни победиха 4:1. В продължението два пъти излязох самичък против вратаря, само че не вкарах гол. Този мач ми е болежка в сърцето, тъй като в случай че бяхме били, щяхме да играем с Фиорентина за Шампионска лига. Ние като тим бяхме отговорни, а не треньорът. След това разясниха за какво Херо играл напред, а не обратно, само че виновността е на футболистите, тъй като изпуснахме доста положения. Включително аз, защото два-три пъти излизах против вратаря.

 Гриша Ганчев привиква незабавна среща, бъдещето на Стамен Белчев под въпрос
Гриша Ганчев привиква незабавна среща, бъдещето на Стамен Белчев под въпрос

Ръководството на ЦСКА желае по-добри резултати

Сега Гриша Ганчев е притежател на ЦСКА. Мислиш ли, че ще успее да реализира триумфи с може би най-големия български клуб?

- Ако желае, Гриша може да го реализира. Той е рисков. Ако желае, може да вземе и Шампионската лига! Харесва ми, тъй като има сърце. Ако играеш и даваш всичко от себе си, нямаш никакви проблеми с него. Другите тимове би трябвало да имат боязън от него.

С кои български треньори си работил най-добре? Говореше се, че единствен си скачал на пердах на Херо...

- Херо е доста добър човек и треньор. Окей, от време на време сме се карали, само че аз съм бил отговорен. Един път не играх против Локомотив (София) и питах за какво не съм титуляр. А не би трябвало да запитвам това един треньор. Той ми споделя, че ще ме пусне второто полувреме. Взех един пепелник и го ударих в пода. Бях спорен.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР