Един от най-добрите аспекти на това да вложите парите си

...
Един от най-добрите аспекти на това да вложите парите си
Коментари Харесай

Тази никому неизвестна компания изплаща дивиденти от 208 години

Един от най-хубавите аспекти на това да вложите парите си на работа на Уолстрийт е, че няма универсална тактика за триумф. В взаимозависимост от вашите цели, приемливост към капиталов риск и ползи, съвсем несъмнено има тактика, която може да ви направи по-богати с времето.

Въпреки това, предизвестието към горното е, че е мъчно да се надмине дълготрайното предимство на дивидентните акции.

Миналата година отчет, оповестен от Hartford Funds ( " Силата на дивидентите: минало, настояще и бъдеще " ), в съдействие с Ned Davis Research, изследва годишната възвръщаемост на акции, изплащащи дивиденти, и на такива, които не заплащат за време от над половин век (1973-2022).

Докато неплащащите са обезпечили скромна годишна възвръщаемост от 3,95% за пет десетилетия, дивидентните акции са имали междинна годишна възвръщаемост от 9,18% за същия интервал. Плащащите дивиденти също бяха доста по-малко променливи от тези, които не заплащат.

Но висококачествените дивидентни акции са освен това от просто рентабилност. Вероятно нищо не е по-важно от устойчивостта на изплащането, което постоянно не се среща при ултра-високодоходните дивидентни акции.

Това са едни от акциите с най-стабилни дивиденти на планетата

Някои от най-хубавите дивидентни акции на Земята са маркови, изпитани във времето компании, които усилват изплащанията си от десетилетия. Перфектните образци включват Johnson & Johnson (NYSE: JNJ) и Coca-Cola (NYSE: KO), които са нараснали базовите си годишни изплащания за 61 поредни години.

Johnson & Johnson се оказва една от единствено двете обществено търгувани компании, които сега имат най-високия вероятен кредитен рейтинг (AAA) от Standard & Poor`s, поделение на по-известната S&P Global.
 Изплатените дивиденти от най-големите компании в света доближиха връх за първото тримесечие
Изплатените дивиденти от най-големите компании в света доближиха връх за първото тримесечие

Почти половината от заплащанията са от крупни компании от Съединени американски щати

Нарастващото разчитане на фармацевтични артикули с висок марж, съчетано с работа в мощно отбранителен бранш, оказа помощ на Johnson & Johnson да усили поправените си облаги, без да пропуща от десетилетия. В резултат на това не е имало проблеми да споделя повече от облагите си с вложителите си.

Междувременно Coca-Cola е най-избираната марка, съгласно отчета на Kantar " Brand Footprint " всяка година в продължение на десетилетие (от 2022 г.).

Coca-Cola оперира във всички страни по света, с изключение на в три, има маркетингова акция от най-високо равнище и продава артикули от първа нужда. Без значение какъв брой добре или зле се показва вътрешната или международната стопанска система, хората към момента ще купуват питиета, което прави паричния поток на Coca-Cola мощно предвидим.

Друг метод за премерване на размера на дивидента е посредством проучване на продължителността на времето, през което една компания е предложила непрестанно погашение. Малко повече от дузина обществено търгувани компании раздават непрекъснати дивиденти от 19-ти век насам.

Например ExxonMobil (NYSE: XOM) (много преди да се назова " ExxonMobil " ) изплаща поредни дивиденти от 1882 година насам. Стабилно възходящото световно население изисква повече във връзка с енергийните първични материали, което е берекет за неговите компании нагоре по веригата сондажен сегмент.

Освен това ExxonMobil има строги ограничавания върху структурата на разноските си, като компанията се стреми да отстрани 15 милиарда $ оперативни разноски сред 2019 година и края на 2027 година С макрофактори, които работят в интерес на компанията, цените на петрола над междинните обезпечават доста подтик за ExxonMobil да продължи да раздава най-високо пазарно погашение.

Компанията за електроинструменти Stanley Black & Decker (NYSE: SWK) също не е за занемаряване. Навършва 150 години, откогато за първи път стартира да изплаща поредни дивиденти (от 1876 г.).

Въпреки че електроинструментите може да не се преглеждат в същия клас на нужда като храните, напитките и енергийните артикули, оперативната продуктивност на Stanley Black & Decker върви на приливи и отливи в крачка с стопанската система на Съединени американски щати и международната стопанска система. Тъй като рецесиите са краткотрайни, компанията постоянно процъфтява и може да споделя % от облагите си със своите акционери.

Акциите с най-дълга дивидентна история на Уолстрийт са съвсем незнайни с дребна капитализация

Но почтено казано, нито един от тези бизнеси с комерсиална марка не се приближава до последователността на една акция на ВиК с дребна капитализация, за която може да се подсигурява на 99%, че вложителите в никакъв случай преди не са чували. Става въпрос доставчика на услуги за вода и отпадни води York Water (NASDAQ: YORW).

York Water е водоснабдителна компания, оценена на 510 милиона $, която дава своите услуги на 54 общини в три окръга в Южна Централна Пенсилвания. Освен това има приблизително по-малко от 48 000 акции, търгувани на ден на борсата Nasdaq, което демонстрира какъв брой незабелязана остава.

Въпреки дребния си размер, тя предлага нещо, което никоя друга дивидентна акция не предлага: поредна серия от дивиденти, която обгръща повече от 200 години.

На 16 януари 2024 година York Water още веднъж влезе в историята, като изплати дял на своите акционери. Това означи 208-ата поредна година, в която York заплаща на своите вложители, което е с 60 години повече от Stanley Black & Decker, идната най-близка компания въз основа на поредни заплащания на дивиденти.

Една от аргументите York да е толкоз специфичен е, че дава услуга за съществени потребности. Независимо дали притежавате или наемате жилище, същинска сигурност е, че ще имате потребност от водоснабдителни и канализационни услуги. Да прибавим, множеството комунални услуги работят като монополисти или дуополисти в регионите, които обслужват. Това се равнява на мощно предвидим действен паричен поток през годината за компанията.

Предсказуемостта на York също е функционалност на това, че тя е контролирана полза. " Регулираните " комунални услуги изискват позволение от държавните комисии за комунални услуги - в тази ситуация на York, Комисията за комунални услуги на Пенсилвания (PPUC) - преди повишението на лихвите да може да бъде предадено на клиентите. Въпреки че това може да звучи като стеснение, то подсигурява, че компанията няма да се сблъска с непредвидими цени на едро.

Освен това си коства да се означи, че PPUC даде позволение на York Water през януари 2023 година да усили ставките си за 75 000 клиенти, с цел да регистрира $176 милиона в настоящи и бъдещи вложения в инфраструктура. Очакваше се това повишение на лихвите да увеличи годишните доходи на York с почти 22% предходната година. Тези нараствания на лихвените проценти, дружно с непрекъснатите дейни придобивания, карат облагата да сочи по-високо.

Въпреки че някои вложители считат, че дивидентната рентабилност от 2,4% на York е прекомерно скромна, с цел да бъде " най-значимата дивидентна акция на Уолстрийт ", те би трябвало да погледнат по-отблизо към общата възвръщаемост на York, в това число дивиденти, през последните 25 години.
 Три международни компании с дивиденти, които си заслужават на фона на риска от криза
Три международни компании с дивиденти, които си заслужават на фона на риска от криза

Starbucks има дълготрайни вероятности за напредък и стабилен опит при погашение на дивиденти

Общата възвръщаемост на компанията от 1030% съвсем тъкмо двойно на общата възвръщаемост на бенчмарка S&P 500. По този метод единствената причина York да носи скромните 2,4% е, че акциите му доста надминаха по-широкия пазар.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР