Един от най-често задаваните въпроси за електрическите коли е защо

...
Един от най-често задаваните въпроси за електрическите коли е защо
Коментари Харесай

Колата, която се захранва от слънчеви панели, монтирани на покрива

Един от най-често задаваните въпроси за електрическите коли е за какво те нямат конфигурирани слънчеви панели, от които да черпят заряд. Колата Lightyear One е създадена навръх този принцип. Тя е с конфигуриран слънчев панел с величина 5 квадратни метра, който е ситуиран на покрива и капака, написа Pocket-lint.

Тази система разрешава на батерията да се зарежда от дневна светлина, което значи, че автомобилът се зарежда до момента в който е в придвижване. Компанията, създала колата Lighyear, твърди, че тя може да се зарежда до 12 километра в час. Така, да вземем за пример, автомобилът може да се зарежда на някой паркинг, до момента в който лидерът прави свои отговорности.

Lightyear One e с първокласен салон и цената за нея е висока - 119 000 евро за един от първите 500 създадени. От тях обаче към този момент има 100 поръчани автомобила.

Соларните панели са предпазени посредством стъкло, като дизайнът на останалата част от колата е създаден по този начин, че тя да бъде допустимо най-лека.

Пробегът зависи от това какъв брой слънчева светлина има и дали е зима или лято. Oт Lightyear са казвали, че през зимния сезон в Лондон, автомобилът може да получи от панелите заряд единствено за 7 километра. Но пък през слънчевите дни системата е доста по-продуктивна, като обезпечава 52 километра.

Естествено Lightyear One има авариен вид и колата се зарежда като останалите електрически коли. Но панелите са задоволително ефикасни. Ако някой от тях е в сянка, останалите генерират сила.

Автомобилът е екипиран с четири мотора, по един за всяко колело и може да форсира от 0 до 100 километра в час за 10 секунди. Умишлено не е супер мощен, с цел да се резервира високата успеваемост.

Има пет места и 780 литра багажно пространство, поддържа и системитe на Android Auto и Apple CarPlay.

След като автомобил, който употребява слънчевата светлина да се движи е към този момент действителност, остава въпросът дали той ще остане първокласен или ще стигне до по-достъпни цени, с цел да може да се употребява всеобщо от потребителите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР