Един от най-богатите хора на планетата – Ричард Брансън, напуска

...
Един от най-богатите хора на планетата – Ричард Брансън, напуска
Коментари Харесай

Брансън: Да разбираш другите е по-важно от оценките. Науката го доказва

Един от най-богатите хора на планетата – Ричард Брансън, напуща учебно заведение на 16 години и в никакъв случай повече не се връща.

Въпреки това, натрупва чисто положение от милиарди долари, почетен е с рицарското звание Сър и води метод на живот, за който средностатистическият човек единствено може да мечтае.

Ето за какво не е учудващо, че откакто консуматор в LinkedIn неотдавна го попита кои качества са по-важни – интелигентността като общ брой от познания или прочувствената просветеност, той без съмнение уточни второто, написа Inc.com.

Какво тъкмо е прочувствената просветеност?

Това е способността на човек да схваща себе си и да може да разчита страстите на другите. Оттам – да усеща претекстовете зад дейностите им и да знае по какъв начин би могъл да ги подтикне към друго решение или деяние съгласно обстановката.

„ Да си високо прочувствено образован е по-важно във всеки житейски аспект, в това число и в бизнеса.

Да си добър слушател, да разбираш непознатите страсти, да общуваш дейно, да се държиш добре с хората и да успееш да извадиш най-хубавите им страни, е сериозно значимо. Освен това ти оказва помощ да създадеш бизнес, който схваща хората и взема решение проблемите им.

Ако бях разрешил триумфът ми да се дефинира от IQ-то ми и оценките в учебно заведение сигурно нямаше да стигна до тук “, споделя Брансън.

Не приемайте изявлението като апел всички деца да се откажат от учебно заведение, с цел да станат милиардери, тъй като в живота не постоянно се случва по този метод.

Историята на Брансън е доказателство за едно: не е обезпечено, че ще станеш предприемач, в случай че преливаш от познания, формули и обстоятелства, научени в гимназията. Вероятно би помогнало, само че даже да си запаметил всеки ред от учебниците, може да не си сполучлив, в случай че не разбираш какво желае да ти каже индивидът насреща и не разчиташ вярно държанието му.

Отговорът на Брансън може да бъде окуражаващ за тези, които не са блестящи по триумф възпитаници или студенти. Но въпреки всичко, не забравяйте, че този човек е голямо изключение.

А може би има и научни обстоятелства, които да поддържат теорията му?

Всъщност, има проучвания, които удостоверяват казаното от Брансън, само че с някои условности, наложителни за споменаване.

За да си сполучлив предприемач, не е наложително да си печелил олимпиади по математика – дори Джеф Безос е имал двойки по физика.  

Много хора се тормозят дали са задоволително умни, с цел да се оправят със служебните си отговорности и да порастват в кариерата. Но когато учени от Харвард изследват видовете персони във фирмените екипи и техните резултати, се оказва, че тези, формирани от хора с по-висока прочувствена просветеност, се показват много по-добре от тези с по-високо IQ.

Анализ на Гугъл пък демонстрира, че с цел да си добър управител е по-важно да притежаваш така наречен „ меки умения “ (емпатия, дарба за комуникация), в сравнение с да си механически образован.

Според друго изследване на университета Йейл, хората с висока прочувствена просветеност взимат доста по-добри решения за бизнеса, в сравнение с считаните за по-умни и ерудирани.

Най-важният аспект за прочувствената просветеност е, че тя предстои повече на рационализиране. Смята се, че човек се ражда с избран мозъчен потенциал, който не може да бъде надскочен. Но той може да се научи да слуша и схваща другите, да придобие опит, да планува непознатите ходове и да знае по какъв начин да се държи със събеседниците си.

И най-после - никой не споделя, че не би трябвало да трупате познания и да се развивате. Но не се отчайвате, в случай че не сте родени с изявен интерес към нуклеарната физика и висшата математика.

Може да съумеете в живота с нужната прочувствена просветеност. Ако не вярвате, прочетете биографията или някоя от книгите на Сър Ричард Брансън.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР