Един от най-близките ортаци на банкера-беглец Цветан Василев, посредник между

...
Един от най-близките ортаци на банкера-беглец Цветан Василев, посредник между
Коментари Харесай

Закопчаха за шпионаж ортак на кремълския олигарх Малофеев и Цветан Василев ОБЗОР

Един от най-близките ортаци на банкера-беглец Цветан Василев, медиатор сред него и кремълския олигарх Константин Малофеев и главно острие на прокарването на ползите на „ Кремъл “ у нас – Николай Малинов, бе закопчан точно на 9 септември по отношение на дело за шпионаж против страната.

За разпит е бил арестуван и дясната му ръка в организацията „ Русофили “ Юрий Борисов, написа "Монитор ".

Малинов и Борисов са някогашни соцдепутати, като първият бе издател и на партийния вестник на Българска социалистическа партия „ Дума “, а вторият – основен редактор на ежедневника. В момента първият е ръководител на придвижване „ Русофили “, а вторият – секретар на организацията, която даже не крие, че главната й цел е преобразяване на страната в пета колона на Русия.

Информацията за арестите потегли точно от „ Дума “, пред чието онлайн издание брачната половинка на Борисов Дора Чичкова заяви, че мъжът й е бил арестуван, а апартаментът им обискиран, като са конфискувани документи на придвижване „ Русофили “.

Малко по-късно информацията бе доказана от националните малките екрани, а следобяд излезе и новината, че белезници са щракнали и към китките на Малинов. Самият той е трябвало да бъде в предаване на bTV сутринта, само че не се е появил.

Според неофициална информация той е бил оставен зад решетките за разлика от Борисов, който е бил пуснат незабавно след разпита си.

По-късно денем от държавното обвиняване оповестиха, че се правят процесуално-следствени дейности по досъдебно произвеждане по член 105 от Наказателния кодекс. „ Към момента няма привлечени към наказателна отговорност лица.

В отговор на многочислени запитвания от медиите, пресцентърът на Прокуратурата на Република България декларира, че Юрий Борисов е разпитан в качеството му на очевидец. Допълнителна информация ще бъде предоставена, незабавно щом ползите на следствието разрешават “, оповестиха оттова.

Арестът на Малинов е въз основа на определение на Специализирания углавен съд, като съгласно текст, публикуван в обществените мрежи, то е по отношение на дело, стартирано на 3 юли 2019 година по член 105 от Наказателния кодекс.

Текстът гласи, че който се сложи в услуга на непозната страна или на непозната организация, с цел да й служи като разузнавач, се санкционира с отнемане от независимост от 5 до 15 години. В документа е записано също, че се дава позволение за обиск в жилището на Борисов, тъй като евентуално в негово владеене са движимости и доказателства, които не могат да бъдат набавени по различен метод от органите на досъдебното произвеждане.

Според информациите в общественото пространство, за разпити са били привикани още зам.-председателят на „ Русофили “ Милен Чакъров, почетният ръководител Енчо Москов, проф. Ваня Добрева, която е и член на Националния съвет на Българска социалистическа партия, както и други членове на Изпълнителното бюро на организацията.

Бизнесменът, някогашен народен представител, издател на „ Дума “ и ръководител на придвижване „ Русофили “ Николай Малинов се смята за един от основните проводници на ползите на Кремъл у нас, като не един път и два пъти се е изявявал на проведени от Русия конгреси като един от най-страстните сътрудници за въздействие на Федерацията в България.

У нас той продължава да съставлява редица съветски издания, а брачната половинка му Даниела Малинова е формален представител в България на интернационалната медийна платформа на Русия, посредством която „ Кремъл “ прокарва пропагандата си RBTH (Russia Beyond the Headlines).

Част точно от нея е изданието „ Руски вестник “, печатано като прибавка към в. „ Дума “ въз основа на лицензионен контракт, подписан от Малинова, формален представител на RBTH и „ Российская газета “.

В Русия измежду околните другари на Николай Малинов е генералът от руското разузнаване Леонид Решетников, а също кремълският олигарх Малофеев.

Именно някогашният соцдепутат е и индивидът, срещнал Цветан Василев с съветския олигарх.

Признанието за това бе направено от самия Малофеев в изявление, в което описа, че след банкрута на КТБ, когато банкерът дезертьор се укрива в Москва, той се свързва с него посредством Малинов и даже му отива на посетители.

Явно диалогът им е бил много плодотворен, тъй като след дружеското ходатайство на ръководителя на придвижване „ Русофили “ Малофеев и Василев стартираха няколко акции за преодоляване на едни от дребното апетитни активи, финансирани с пари от КТБ и заложени в интерес на фалирания трезор.

Първият обществен опит за това бе изработен през март 2015 година, когато на сцената се появи бандата за 1 евро на белгиеца с московски паспорт и подставено лице на кремълския олигарх – Пиер Луврие. Той се опитва да прибара „ Дунарит “, „ Авионамс “, БТК, НУРТС, „ Фърст диджитал “ и ГАРБ.

Този опит за обеден обир се провали, само че мераците на Василев и Малофеев да откраднат част от активите под носа на страната не престанаха, като в следствие опити да наложат контрола си над „ Дунарит “ и БТК бяха направени посредством друго подставено лице на кремълския предприемач – Дмитрий Косарев.

Докато БТК в последна сметка бе избавена от хватката на българо-руския тандем, откакто бе продадена на обществен търг в Лондон, то „ Дунарит “ продължава да е пленник на редица каузи, заведени под давлението на незаконната комбина и да е под контрола на различен съдружник на Цветан Василев – Емилиян Гебрев, като играе ролята на касичка за свежи пари на банкера дезертьор и настойниците му в Русия.

Пак същият тандем стои и зад три опита за кражба на TV7 и News7, с последна цел финансираните с близо 300 млн. от КТБ малките екрани да бъдат превърнати в агитационен рупор на Кремъл.

За тези напъни Василев и Малофеев са подкрепени още веднъж от Николай Малинов, като замисълът е бил TV7 да се трансформира в православен канал с аналитична устременост, а News7 да играе ролята на новинарска телевизия.

И двете е трябвало да обслужват геополитическите цели на Москва на Балканите, като сходен канал към този момент е бил основан в Русия през 2014 година от Константин Малофеев. Медията се назовава „ Царъград ТВ “ и е интернет телевизия, защитаваща консервативни и монархически позиции и – несъмнено – геополитическите тези на Путин.

Руският олигарх е в забранителните описи на Съединени американски щати и Европейски Съюз
Руският олигарх Константин Малофеев е в забранителните описи на Съединени американски щати и Европейски Съюз. Негов човек е и един от хората, подведени под отговорност като поръчители на свалянето на малайзийския Боинг – сътрудника на ГРУ Игор Гиркин-Стрелков. Останалите взели участие в ракетната офанзива против полет МН17 са Сергей Дубински, Олег Пулатов и Леонид Харченко.

Само преди ден Холандия изиска екстрадиция на руснака Владимир Цемах, който е физическият причинител на офанзивата против боинга.

Цемах, който съставлява интерес в качеството на очевидец за Съвместната следствена група, проверяваща злополуката със самолета "Боинг " в Украйна през юли 2014 година, беше включен в листата на разменените през вчерашния ден арестувани лица сред Русия и Украйна.

Русия и Украйна си размениха по 35-има пленници в събота. През юни взаимен екип от специалисти, управителен от Холандия, който проверява злополуката със самолета на Malaysia Airlines през 2014 година в Донбас, упрекна трима руснаци и един украинец от Руското военно разузнаване (ГРУ).

Според проверяващите, четиримата Игор Гиркин-Стрелков, Сергей Дубински, Олег Пулатов и Леонид Харченко, са взели участие в ракетната офанзива против полет МН17.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР