Един от най-бързите ветроходни кораби в света - баркентината „Калиакра,

...
Един от най-бързите ветроходни кораби в света - баркентината „Калиакра,
Коментари Харесай

Легендата „Калиакра вдигна котва за юбилея на БМФ

Един от най-бързите ветроходни кораби в света - баркентината „ Калиакра ", разноски 3 пъти във Варненския залив над 200 посетители от целия свят. Всички те пристигнаха в морската ни столица с цел да уважат 125-годишнината на Параходство „ Български морски флот ". Красивият ветроход, популяризирал нееднократно българския морски дух с успехите си в авторитетните регати " Къти Сарк " и " Тол шипс ", потегли от Морска гара и около фара зави на север, с цел да разкрие прелестите на Варна за наслаждение на изисканите си пасажери. Като че ли особено за юбилея на параходството лятото също се беше завърнало.

" Специално поръчах това прелестно време, въпреки и преди 3 седмици да имах мощни опасения, че ще е студено и прохладно ", пошегува се изпълнителния шеф на БМФ Александър Калчев. Гостите за юбилея дълго обсъждаха неповторимата успеваемост на работа на параходството, което съумява да държи резултат от едвам 2 на 100 от времето, в което корабите не се употребяват. Във Варна пристигнаха обичайни търговски контрагенти на БМФ - една от дребното проспериращи корабни компании в света, и то в години на дълго небивало стесняване на пазара на транспорт на товари по море.

Сред гостите бяха също производители на кораби от Китай, снабдители на съоръжение и огромни товародатели и клиенти на параходството ни от Япония, Русия, Украйна, Съединени американски щати и множеството европейски страни. Всички те пристигаха на варненското летище през целия ден в сряда, а вечерта пристигнаха на откриващия тържествата коктейл в ресторант „ Капитан Кук " на последния етаж на Морската гара, Варна. Сред многото изискани напитки и морски деликатеси Александър Калчев обстойно и нашироко с горделивост обясняваше на японските си посетители резултатите на управляването от него сдружение. „ Това е извънредно " - неведнъж се удивляваха те.

„ Вероятно поради високата успеваемост на параходството тук има хора и от корабното поделение на японския тръст „ Мицубиши ", които са подготвени да влагат обилни финансови запаси в взаимни планове " - разяснява особено за в. „ Стандарт " изпълнителният шеф на БМФ. Калчев персонално пусна особено квалифициран филм за 125-годишната история на Параходство „ Български морски флот ". Черно-белите фрагменти за първите години на сдружението от края на 19-и и началото на 20-и век умилиха гостите. В края на кино лентата всички дълго и от сърце ръкопляскаха на сполучливо изпълнената от притежателите и управлението на БМФ задача да запазят традицията и да покажат на дело, че умеят да употребяват дейно насъбрания през 125-те години история опит на най-голямата и най-старата българска шипингова компания. А точно наличието на толкоз доста посетители от целия свят е и най-яркото доказателство за уважението към БМФ, чиито кораби даже и в тези извънредно сложни за фрахтовия пазар времена дейно порят водите на международния океан.

Истинско честване на юбилея с доста изненади, лукс и искра се състоя нощес в държавната резиденция „ Евксиноград ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР